Het Huis van Alijn

In het Huis van Alijn aan de Gentse Kraanlei worden kinderen met open armen en een feestelijke glimlach ontvangen.

Het Huis van Alijn Gent

 

Het voormalige Kinderen van Alijnshospitaal is een volstrekt unieke plek. ‘Wat is dat eigenlijk, dat huis van dinges?’ vragen de kinderen onderweg. ‘Wel, het is een museum’, zeggen we, en voor ze kunnen beginnen zuchten, ‘maar geen gewoon museum.’ Dat is niks gelogen: Huis van Alijn is eigenlijk met niks te vergelijken.

Dagelijks leven

Het ontstond uit het Museum voor Folklore, dat werd opgericht in 1932. De collectie omvat duizenden objecten, documenten, foto’s en films die het dagelijks leven in de 20ste eeuw documenteren. Voor 21ste-eeuwse kinderen, die opgroeien met tablets en videogames, is dat een hele belevenis. De vaste tentoonstelling focust op thema’s als mode, onderwijs, huwelijk en werk. Gewoon door de kamers kuieren en verhalen opdissen over wat je ziet, is amusant.

Het Huis van Alijn Gent

 

‘In elke kamer speuren Mirtha en Lucy naar poezenvoetjes op de vloer’

 

Het Huis van Alijn Gent

Nog leuker is het om met de kinderen een parcours op hun maat te volgen. De meisjes opteren voor de poezentour, terwijl Felix op zoek moet naar de moordenaar van het onfortuinlijke spook Hendrik. In elke ruimte speuren Mirtha en Lucy naar poezenvoetjes op de vloer, wat geregeld tot wilde taferelen leidt. Ook Sherlock Holmes neemt zijn opdracht heel serieus en slaagt er in om de snode moordenaar te ontmaskeren. Beide zoektochten zitten ingenieus in elkaar en leren de kinderen hun ogen de kost te geven.

Het Huis van Alijn Gent

 

Rondrennen

Op het binnenplein van het museum is het aangenaam pauzeren, wat in termen van de jeugdige medemens meestal betekent: rondrennen tot je erbij neervalt. Als we de kinderen proberen mee te krijgen richting uitgang, hebben we weinig succes. ‘Gaan jullie mee een pannenkoek eten?’, proberen we hen in ware maffiastijl om te kopen. ‘We komen zodradelijk’, laat Lucy weten.

Huis van Alijn, Kraanlei 65, 9000 Gent. Info: 09/269.23.50, www.huisvanalijn.be. Het museum heropent zijn deuren op 15 december 2017 na een algehele opfrissing.

Het Huis van Alijn Gent

Met de kinderen op graffiti tour door Gent.

De lekkerste taart van Madam Bakster.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.