Het Mottekasteel

In 1190 kwam Zeger de Tweede op het lumineuze idee om een mottekasteel te (laten) bouwen. Zelf legde de beste man al lang het loodje, maar zijn kasteel is tegenwoordig een archeologische site én pleisterplaats voor kinderen.

Op het eerste zicht is het niks bijzonders, dit zogenaamde kasteel dat er – om eerlijk te zijn – helemaal niet uitziet als een kasteel. ‘Waar zijn de torens?’ vraagt Mirtha, lichtjes teleurgesteld. Ook Felix kijkt met een frons naar het kasteel zonder enige ridderallure, en schudt niet-begrijpend zijn hoofd. Dit had hij zich duidelijk anders voorgesteld.

Blote oog

Maar dan nemen we de audiogids ter hand, die zowel voorziet in een woordje uitleg als een welgemikt grapje, plus een resem uitdagende opdrachten. Al snel zal blijken dat er meer te zien is dan het blote oog ons toelaat. Zoals zo vaak gaat het vooral om het verhaal achter de dingen. Leer je dat verhaal kennen, dan kijk je met heel andere ogen naar wat er voor je neus staat.

‘Felix bijt zich vast in het Mottemysterie en moet de codestenen zoeken’

Onze reporters worden opgesplitst: Lucy en Mirtha gaan aan de slag met de ontdekkingstocht ‘Wat een berg’, terwijl Felix zich vastbijt in ‘Het Mottemysterie’. Hij krijgt spannende muziek te horen in zijn audiogids, en er volgt een uiteenzetting over de codestenen die hij moet zoeken om zo het mysterie te ontsluieren. Ook een bord met vragen krijgt hij mee, net als krijtjes om de antwoorden te noteren en een plattegrond van de site. Terwijl de meisjes ronddartelen, gaat hij serieus aan het werk om de vragen te beantwoorden.

Geheime Orde

Bovenop de berg ligt het Mottekasteel, dat eigenlijk een versterkte woonplaats was. Het heeft wild begroeide flanken en is omgeven door een slotgracht. Energiek bestormen de kinderen de trappen (39! roept Felix ter informatie, wat we prompt noteren) en turen eenmaal boven naar de boomtoppen in de wijde omgeving. Ze ontdekken in de verte het windmolenpark, de autostrade, de kinderboerderij en het sportcentrum, allemaal dingen die Zeger de Tweede ongetwijfeld niet zag. Zodra Felix de cijfercode heeft gevonden, moet hij die intikken op de audiogids. Bij wijze van beloning mag hij toetreden tot de Geheime Orde van onze vriend Zeger de Tweede. Felix kijkt verheugd. Niet slecht voor een bezoek aan een kasteel-dat-geen-kasteel is.

Mottekasteel, Sportcentrum Hoge Wal, Guldensporenlaan 34, 9940 Evergem-Ertvelde. Info: 09/358.51.00, www.mottekasteel.be

Zin in meer erfgoed met de kinderen? Lees dan: Abdij van Herkenrode of het vernieuwde museum Plantin-Moretus

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *