Kinderkunstendag: Cinematek Brussel

Zondag is het wederom Kinderkunstendag, waarop uw en ons grut op heel wat plekken kan gaan proeven van   De Kunsten. Het aanbod is groot en gevarieerd, maar wij lichten er graag de Brusselse Cinematek uit. Daar zien ze kinderen altijd al graag komen, en nu zondag zeker. Maar ook Middelheim en MAS in Antwerpen hebben leuke dingen in petto.

Het leukste filmmuseum

Om te beginnen is er de Wunderkammer: de expositieruimte van het museum, opgevat als een rariteitenkabinet. Daar gaat het over het prille begin van de filmkunst. Dat film ooit niet meer of minder dan een magisch gebeuren was, kunnen kinderen van vandaag zich moeilijk voorstellen. Films zijn overal binnen handbereik en zijn zo vanzelfsprekend geworden, dat de jeugd van tegenwoordig zich amper realiseert dat het niet eens zo ongelofelijk lang geleden is dat dit medium de wereld veroverde.

Er valt voor hen heel wat te bekijken en zelf uit te proberen. In vitrines worden allerlei curiosa uit vervlogen tijden getoond en er mag duchtig op knopjes gedrukt en aan hendels gedraaid worden. Felix, Mirtha en Lucy staan paf van de ‘vliegende’ vogel en de man die jongleert met messen (maar eigenlijk gewoon een reeks tekeningen is).

Stille films

Helemaal het einde zijn de stille films die in Cinematek geregeld op het programma staan. Ze worden vertoond in een van de ondergrondse filmzalen en live op piano begeleid. Daarbij improviseert de pianist het hele boeltje van A tot Z. Elke keer klinkt een film dus anders. Een wonderbaarlijke ervaring, ook voor kinderen. Die hebben meestal niet veel nodig om in een deuk te liggen en reageren verrassend goed op oude meesters als Buster Keaton.

Jonge filmfans

Wekelijks voorziet het programma Jonge Filmfans in een aanbod van bekende en onbekende films van over de hele wereld, die vertoond worden in Studio 4 van Flagey en in Cinematek zelf. In de schoolvakanties zijn er bovendien extra activiteiten en workshops.

Kinderkunstendag

Voor Kinderkunstendag wordt een familie-atelier op touw gezet en kan je samen naar een compilatie uit de filmgeschiedenis gaan kijken. Tijdens dat atelier mag je kleuren op pellicule. Dat klinkt als iets dat je thuis niet meteen zou doen op een doorsnee zondagmiddag? Inderdaad, en daarom een goede reden om zondag naar Cinematek af te zakken.
Hou je het liever proper, dan kan je ook samen kijken naar een compilatie van fragmenten uit het prille begin van de filmgeschiedenis, met films als Bonsoir, La Fée aux fleurs van Alice Guy-Blaché (de eerste vrouwelijke filmregisseur, by the way), Viaggio in Una Stella van Gaston Velle en Voyage sur Jupiter van Segundo De Chomón.

Wie zin heeft kan ook een geleid bezoek brengen aan de Wunderkammer, zoals wij deden.

cinematek

 

Nog meer tips voor Kinderkunstendag?

Bij onze vrienden van het Antwerpse MAS valt er leuks te beleven voor kleine en grotere kinderen, met familierondleidingen, een MASafari en een workshop waarin je je eigen dierenpostkaart kan ontwerpen. Ook in het heerlijke Middelheimmuseum kan je zondag terecht. Daar trakteren ze op een gratis rondleiding met het thema Natuur & Kunst, voor gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar. Trek je laarzen aan om alle kunstwerken in de natuur goed te kunnen bekijken (als je ervoor door de modder moet, ziet zo’n kunstwerk er nog mooier uit).

Kijk ook zeker eens op www.kunstendagvoorkinderen.be.

Kunstendag voor kinderen 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *