Een kindvriendelijk restaurant, wat is dat?

Kinderen en restaurants, er is al wat inkt over gevloeid. Het tij begint stilaan te keren, maar het blijft een feit dat het gros van de Vlaamse horeca niet kindvriendelijk genoeg is. Een kindvriendelijk restaurant, wat is dat dan precies? Gaat het over speelhoekjes, kip met appelmoes en een tuin met trampoline? Of misschien toch over iets heel anders?  

Kindertkaart kindvriendelijk restaurant

Het is een feit dat er een en ander schort aan de restaurantervaring van heel wat liefhebbers van lekker eten, die hun kroost willen laten delen in het plezier. Wij willen graag een lans breken voor het recht van kinderen op goed eten. Thuis, maar ook op restaurant.

Kindertkaart kindvriendelijk restaurant

Kindvriendelijk restaurant

Zoals het er nu voorstaat, mag je als ouder al lang blij zijn als er een kinderkaart is. Daaruit blijkt immers dat het grut op z’n minst gedoogd wordt. Dat is altijd nog beter dan grimmige blikken moeten trotseren of steevast de tafel naast de toiletten toegewezen krijgen, omdat je het gewaagd hebt je kinderen mee te brengen.

Kindertkaart kindvriendelijk restaurant

‘Mogen kinderen ook eens wat anders dan de eeuwige spaghetti?’

Maar het met prikkeldraad omgeven reservaat van de kinderkaart, het blijft een dubieus geval. Fijn dat kinderen welkom zijn, absoluut. Maar mogen ze ook eens wat anders dan spaghetti, kip met appelmoes of balletjes in tomatensaus? Waar komt het idee vandaan dat kinderen een mensensoort zijn die geen boodschap heeft aan gevarieerd eten? Het gebrek aan creativiteit en de weinig toeschietelijke houding van veel restaurants zijn betreurenswaardig.

Kindertkaart kindvriendelijk restaurant

Open geest

Verfijnd en kwalitatief eten zou niet voorbehouden mogen zijn aan volwassenen. Het gaat tenslotte om veel meer dan voedsel tanken. Eetcultuur is een wezenlijk onderdeel van opvoeding. Het is een manier om niet alleen het smaakpalet van kinderen te vormen maar evengoed om hen te helpen een open geest te ontwikkelen. Wie op restaurant systematisch aangewezen is op curryworst of kip met appelmoes, heeft weinig kans zich te ontpoppen tot een fijnproever.

Kindertkaart kindvriendelijk restaurant

 

‘Wie systematisch aangewezen is op curryworst of kip met appelmoes, krijgt weinig kans zich te ontpoppen tot een fijnproever’

 

Kindertkaart kindvriendelijk restaurant

Dat is veel belangrijker dan de vraag of er ergens een speelhoek is. Voor een stuk zit het probleem nu net in het feit dat een kindvriendelijk restaurant gelijk wordt gesteld aan een plek met spaghetti en springkastelen. Daar is op zich niets mis mee, maar mag het alsjeblief iets meer zijn? Natuurlijk moet de liefde van twee kanten komen. We mogen ons als ouders ook wel eens vragen stellen bij het gedrag van onze kroost.

Kindertkaart kindvriendelijk restaurant

Met het hele gezin uit eten gaan, begint met duidelijk te maken aan de kinderen dat ze zich op restaurant niet hetzelfde kunnen gedragen als thuis. Het kan nu eenmaal niet de bedoeling zijn dat het personeel zijn jongste cliënteel uit de designlampen moet gaan plukken, zoals een wanhopige restaurateur ons signaleerde. Dat is niet zozeer een probleem van de kinderen: het zijn de ouders die hen daar attent op moeten maken. Als kinderen dat begrijpen en zich weten te gedragen, dan zullen ze ook op meer plaatsen welkom zijn.

Wij vermoeden namelijk dat ze een pak slimmer zijn dan ze eruit zien.

Kindertkaart kindvriendelijk restaurant

Op zoek naar een kindvriendelijk restaurant in België? Lees dan zeker 3 x kindvriendelijke restaurants en gastronomisch eten met kinderen.

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 thoughts on “Een kindvriendelijk restaurant, wat is dat?

  1. De reportage die nodig was te publiceren! Miskend thema, te weinig benut in België en ook te weinig geweten waar je best naar toe gaat. Een aftandse speeltuin of een curryworst met appelmoes is écht niet kindvriendelijk te noemen…. Hopelijk zet het een beweging in gang!

    1. Beste Kristof, dank voor je reactie. Er bestaat inderdaad een verkeerd beeld over wat kindvriendelijk is. Vaak draait het toch om het idee dat het ‘maar’ voor kinderen is, dus dat kwaliteit er niet toe doet. Laten we dat samen veranderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *