Luister nooit naar je moeder: Agnes Varda

In Luister nooit naar je moeder (en andere wijze raad van belangrijke vrouwen) vind je 63 portretten van opmerkelijke vrouwen en de levenslessen die we van hen kunnen leren. Deze week geven we de micro aan Agnes Varda, Frans filmmaker en kunstenaar (30 mei 1928 – 29 maart 2019). Het leven? Dat wordt een makkie vanaf nu. Met deze handleiding kan het niet meer mis gaan.

De wijze les van Agnes Varda: Oud worden is niet hetzelfde als stilletjes wegrotten

Haar 90ste verjaardag vierde ze met een uitbundig feest en een duik in de oceaan. Agnes ging graag uit de bol met kleding, en dat mag je letterlijk nemen: voor een spetterende combinatie van broek, blouse, sokken en sjaal met bolletjes draaide de Franse filmmaker haar hand niet om. Met haar laatste film Visages Villages maakte ze kans op een Oscar, wat van haar de oudste Oscargenomineerde in de geschiedenis maakte.

Zelf vond ze oud worden niks om je druk over te maken. ‘Ik leef nog, ik ben nog altijd nieuwsgierig. Behandel me alsjeblieft niet als een oud stuk rottend vlees’, liet ze daarover optekenen. Agnes was naar eigen zeggen helemaal niet bang voor de dood, maar wel vastbesloten om iets moois te maken van de tijd die ze had.

Haar ogen gingen achteruit, ze liep wat moeizamer en jaar na jaar kromp ze een beetje, maar dat kon de pret niet drukken. Agnes maakte tot het laatste moment kunstinstallaties en films, precies zoals ze dat haar hele leven had gedaan. Verder reisde ze de wereld rond voor werk en plezier. Lukte het haar een keer niet om ergens te komen, dan stuurde ze gewoon een kartonnen versie van zichzelf.

Het hele idee dat er dingen zijn die je vanaf een ‘bepaalde leeftijd’ niet meer hoort te doen (vrolijk zijn, werken), en andere dingen die je juist wel moet doen (wegkwijnen in een hoekje), verwees Agnes overtuigend naar de prullenmand. Leeftijd heeft tenslotte niets te maken met wie je bent. Dankzij Agnes kunnen we nu allemaal uitkijken naar de tijd dat we zelf een grijs besje of een oud peke zijn. Krijg jij ook al zin om een taart te bakken voor je 90ste verjaardagsfeest?

Nog meer levenslessen uit Luister nooit naar je moeder? Check dan ook eens hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.