Luister nooit naar je moeder: Alexandra David-Néel

In Luister nooit naar je moeder (en andere wijze raad van belangrijke vrouwen) vind je 63 portretten van opmerkelijke vrouwen en de levenslessen die we van hen kunnen leren. Deze week geven we de micro aan Alexandra David-Néel, ontdekkingsreiziger van Belgisch-Franse komaf (24 oktober 1868 – 8 september 1969).

Het leven? Dat wordt een makkie vanaf nu. Zeker met deze wijze les van Alexandra David-Néel:

Er gaat niets boven zelf op ontdekking gaan                    

De ouders van Alexandra hadden hun handen vol aan hun onafhankelijke dochter; tegen haar achttiende had het reislustige meisje in haar eentje al Engeland, Zwitserland en Spanje bezocht. En dat in de negentiende eeuw, toen meisjes nog helemaal niks mochten, laat staan solo reizen.

Het was een voorproefje van het lange, avontuurlijke leven dat Alexandra te wachten stond. Als vrouwelijke ontdekkingsreiziger verlegde ze letterlijk grenzen. Ze zou uiteindelijk net geen 101 worden en stierf in volle voorbereiding van haar volgende reis.

Europa vond ze interessant, maar meer nog droomde Alexandra van het Verre Oosten. Na haar studies boeddhisme en Oosterse talen wilde ze eindelijk met eigen ogen Azië zien. Tegen haar man Philippe zei ze wellicht zoiets als: ‘Tot binnenkort, schatje, ik blijf niet te lang weg.’ Pas veertien jaar later kwam ze weer opdagen. Tja, als je getrouwd bent met een ontdekkingsreiziger moet je wat geduld hebben.

Alexandra trok te voet door de Himalaya naar Tibet, dat toen nog verboden terrein was voor buitenlanders. Rondtrekken deed ze vaak op een jak, een Aziatische buffel met een wilde bos haar. Ze leefde ook een tijdlang in een afgelegen berghut, afgesneden van de bewoonde wereld.

Over al deze avonturen schreef Alexandra ruim dertig boeken. Haar wijze les? Zelf dingen zien en meemaken is iets heel anders dan erover lezen of horen praten. Trek de wereld in en ga alles met je eigen ogen ontdekken (ook al zitten ze thuis al een poosje op je te wachten).

Nog meer portretten lezen uit Luister nooit naar je moeder? Check dan zeker de levensles van de geweldige filmmaker Agnes Varda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.