Luister nooit naar je moeder: winnaar!

Zoveel leuke reacties op onze weggeefactie voor het boek ‘Luister nooit naar je moeder‘! Onze mailbox liep vol met namen en verhalen. Het was dan ook moeilijk kiezen. Echt moeilijk. Want jullie hebben gelijk: er zijn zovéél inspirerende vrouwen. Elke dag een nieuwe kiezen is de enige manier om niet verscheurd te worden door het overaanbod aan dappere, ondernemende en baanbrekende vrouwen. 

Wat opviel: nogal wat mensen noemen hun moeder als hun favoriete inspirerende vrouw. Dat kunnen wij alleen maar heel hard toejuichen. Want moeders, dat zijn toch die amateur-goochelaars die dag in, dag uit konijnen uit hun hoed toveren, en daar zelden publiekelijk the credits voor krijgen? Sommigen zeiden erbij: ‘maar ja, mijn mama is niet bekend genoeg’. Daarop kunnen we duidelijk zeggen: beroemdheid is nog nooit ergens een goed criterium voor geweest. Niet voor niets luidt de ondertitel van het boek ‘en andere wijze raad van belangrijke vrouwen’. Ook mijn eigen moeder staat trouwens in het boek, als inspirerende vrouw-met-levensles tussen de andere belangrijke vrouwen.

Uit het brede spectrum van de ingezonden namen viel ook duidelijk de enorme reikwijdte van de vrouwelijke bijdrage aan de wereld af te leiden. Schrijvers, politici, beeldend kunstenaars, muzikanten, filmmakers, activisten, moeders, dochters … Vrouwen veranderen elke dag de wereld en doen dat met grote impact, voor het geval iemand daar nog aan zou twijfelen. In sommige mails werd het snedig verwoord. ‘Zij geeft heel haar leven al tegenstroom op een manier die kunst en activisme samenbrengt. Ze schudt aan de wereld en daarbij kunnen de benen geschud worden’, schreef Yoerdy Eeckelaert over Patti Smith. Hoe inspirerend vrouwen in je eigen omgeving kunnen zijn: ‘Als we in de tuin aan het karweien zijn, slaan we vlug eventjes een babbeltjes aan den “draad”. Niet alleen over koetjes en kalfjes maar over de serieuze dingen in het leven. Ze voelt als een moeder die altijd dichtbij is maar toch vanop afstand naast jou staat’, beschreef Anne-Sophie Verschoore haar buurvrouw.

Jammer dat we hier niet uit alle mails kunnen citeren, want jullie waren bijzonder inspirerend. Maar goed, dat is hier een winwin-situatie. En daar hoort een winnaar bij! Genoeg getreuzeld. De gelukkige is Delia Nastasi. Zij nomineerde Marieke Vervoort als haar favoriete inspirerende vrouw met de volgende woorden:
‘Helaas moesten we haar overlijden vernemen om écht te beseffen wat voor een ongelofelijke sterke vrouw zij was.
De kracht en moed die zij had om telkens weer door te gaan en de kracht en moed die zij uiteindelijk ook had om zelf te beslissen dat het genoeg was geweest. Wat een inspirerende en positieve vrouw.. we kunnen er alleen maar bewondering voor hebben… rust zacht Marieke.’
We konden het zelf niet beter zeggen. Veel plezier met het boek Delia!
Op maandag 11 november is het Nationale Vrouwendag en ben ik vanaf 14u te vinden op de boekenbeurs in Antwerpen om ‘Luister nooit naar je moeder’ te signeren. Kom gerust langs.
Morgen posten we een eerste portret uit het boek: Agnes Varda, de heerlijke, bevlogen, grappige en unieke Franse filmmaakster. Stay tuned.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.