Luister nooit naar je moeder

Ik schreef een boek. Toen ik aan Luister nooit naar je moeder (en andere wijze raad van belangrijke vrouwen) begon, was #MeToo nog niet eens gebeurd. De hele lawine van boeken over vrouwen en hun wonderlijke levens moest nog komen. Gaandeweg in het schrijfproces vroeg ik me weleens af: zijn er niet al genoeg boeken over vrouwen? Nee, bleek het antwoord daarop te zijn, er bestaat niet zoiets als ‘genoeg boeken over vrouwen’. 

Twee jaar later is ze er, eindelijk. Ja, mijn nieuwe boek is een zij. Voor ‘Luister nooit naar je moeder en andere wijze raad van belangrijke vrouwen’ (ik weet het, een mondvol) ben ik gaan onderzoeken wat we van vrouwen kunnen leren. Van hun werk, maar soms meer nog van hun leven.

We komen van ver. Heel lang dachten mensen dat mannen alles konden en vrouwen niets. Dat was een raar idee, maar omdat de meesten er zo over dachten, dacht de rest dat het dan wel zou kloppen. Wat vrouwen konden en deden, werd vaak onder het tapijt geveegd. En dat tapijt moesten ze dan nog zelf stofzuigen ook.

Tijdens mijn research stootte ik op tal van straffe verhalen. Sommige bleken te tragisch om op te nemen (sorry, Camille Claudel en Alexandrine Tinne), anderen dan weer niet smeuïg genoeg. Ik wilde dat het een hoopvol boek zou worden, een strijdbaar boek. Want vrouwen doen geweldige dingen en hebben dat ook altijd gedaan. Heel veel zou niet bestaan zonder vrouwen (om te beginnen, een detail als: de mensheid). En of ze nu uitvinder, schilder, cowboy of klimaatactivist zijn, vrouwen doen elke dag dingen die niemand voor mogelijk had gehouden.

Tijdens het schrijven had ik vaak ingebeelde gesprekken met de vrouwen in mijn boek. Ik werd vrijpostig, ging hen al snel bij hun voornaam noemen. Ik zei bijvoorbeeld: ‘Kom toch zitten Agnes, en vertel eens’. Het voelt alsof ik op twee jaar tijd 63 nieuwe vriendinnen heb gemaakt.

In de komende maanden zullen we af en toe een portret posten, met bijhorende levenswijsheid. Wie het leven snel en efficiënt wil doorgronden, kan dus simpelweg hier terecht! Nog sneller en nog efficiënter is natuurlijk gewoon het boek kopen.

Luister nooit naar je moeder en andere wijze raad van belangrijke vrouwen is uit bij Lannoo, voor iedereen vanaf 8 jaar, met illustraties van Marloes De Vries. Op maandag 11 november vanaf 14u ben ik op de boekenbeurs te vinden.

Winwinwin! Wij mogen van Uitgeverij Lannoo een exemplaar van het boek weggeven. Geef daarvoor antwoord op de vraag: wie is jouw favoriete inspirerende vrouw en waarom? Stuur ons je antwoord voor 31 oktober als reactie op deze post, via het antwoordformulier van onze website of via mail info@dingenzoekers.be.

5 thoughts on “Luister nooit naar je moeder

  1. wedstrijd Lannoo: luister niet naar je mama…

    meest inspirerende vrouw: Jeanne D’arc
    waarom? Zij volgde radicaal haar eigen stem en bleef trouw aan zichzelf, tot op het allerlaatste ogenblik.

    1. Dankjewel Hilde! Jeanne is inderdaad een straffe. Ze zit dan ook in het boek: je kan moeilijk schrijven over belangrijke vrouwen en haar over het hoofd zien. Ze hield zich in geen enkel opzicht aan het script voor meisjes in die tijd (13de eeuw) en al helemaal niet aan wat men verwachtte van meisjes van arme komaf. Triest dat ze maar 19 mocht worden, maar wel heel cool dat ze ons 600 jaar later nog altijd inspireert.

  2. Dorine de Vos – Nederlandse vormgeefster, schrijfster, kunstenaar. Dorine heeft prachtige tijdloze interieurs gecreëerd van cafés als het Haagse Schlemmer, Zochers, Loos en Hotel New York in Rotterdam, Villa Augustus in Dordrecht en de Hoboken Salon in het Natuur Historisch Museum in Rotterdam. Zij omringd zich met schrijvers, muzikanten en kunstenaars en geeft hen ruimhartig een podium. Ze ademt plezier en levenslust en heeft liefde voor kunst, natuur en goede voeding. Jong en oud vergaapt zich aan haar kunstzinnige, komische en onverwachte interieurvondsten en de tot verbeelding sprekende ruimtes die zij heeft vorm gegeven. X

    1. Dankjewel Ellen, wij zijn ook grote fan van Villa Augustus en Hotel NY, maar leuk om te horen dat ze op nog meer plekken haar kleurrijke stempel heeft gedrukt. Die gaan alvast op ons lijstje, misschien wel iets voor een Dorine De Vos route 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.