Museum in Brugge: chocolademuseum

Naar een museum in Brugge met kinderen? Het smakelijkste museum van de stad is ongetwijfeld Choco-Story. Als je weet dat de Belg elk jaar gemiddeld 7,1 kilo van het spul naar binnen werkt, dan kan je je voorstellen dat daar wel iets rond te vertellen valt.

Choco-Story Brugge
De cacaofee maakt ons wegwijs in de vierduizend jaar oude geschiedenis van de felbegeerde boon. We komen te weten dat Brugse kloosterlingen in de 17de eeuw al aan de chocolade zaten. Cacao werd namelijk toen al door de Spanjaarden ingevoerd, en korte tijd later ook door de Nederlanders. Het goedje werd gesmokkeld uit Venezuela tot in de havens van Amsterdam en Rotterdam. Vandaar kwam het terecht in Antwerpen, Oostende en Brugge, waar het werd verwerkt tot chocolade en chocolademelk.

Choco-Story Brugge

Godendrank – Museum in Brugge

Chocolade was aanvankelijk een godendrank. Maya’s en Azteken offerden in hun tijd dagelijks mensen, wiens bloed ze vermengden met cacao. ‘Waarom deden ze dat?’ vraagt Felix. ‘Ze hoopten dat het zou helpen om de zon weer op te laten gaan’, leggen we uit, zoals op het infobordje staat. Hij knikt begrijpend en wandelt verder. Wat was dat ook alweer, van de jeugd van tegenwoordig en een vervagend normbesef?

‘Kijkkastjes met Playmobil zijn door het hele museum opgehangen’

Choco-Story Brugge

Terwijl wij ons afvragen wat die wrede Mexicaanse voorouders bezielde, buigen Lucy en Mirtha zich al over de kijkkastjes met Playmobil. Die zijn doorheen het hele museum opgehangen, en verbeelden allerlei toepasselijke situaties. Azteekse krijgers bijvoorbeeld, of lenige figuren die cacaobonen uit de bomen plukken.

Choco-Story Brugge

Tropische wereld – Museum in Brugge

De zoektocht die speciaal voor jonge kinderen werd uitgestippeld, leidt hen van het ene kijkkastje naar het andere. Telkens moeten ze een vraag oplossen, die hen dieper de tropische wereld van de chocolade binnen leidt. Hun antwoorden noteren ze op een door het museum verstrekt blaadje, dat hen aan het eind tot gediplomeerd chocoladekenner bombardeert.

Choco-Story Brugge

‘Chocolade is goed tegen tandbederf, omwille van de tannines, fluor en fosfaten’

Verrassend feit: chocolade is goed tegen tandbederf, omwille van de aanwezige tannines, fluor en fosfaten. Zodra ze dit te weten komen, haasten de kinderen zich met bekwame spoed naar het atelier beneden. Daar kunnen we zien hoe chocolatier Catherine chocolade met hazelnootvulling maakt. ‘Ik heb moeten leren mijn vingers niet af te likken tijdens het werk’, grinnikt ze.

Wij mogen dat gelukkig wel.

Choco-Story Brugge

www.choco-story.be

Nog meer tips voor een museum in Brugge? Check dan zeker het Volkskundemuseum!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *