Speelbos met benefits in Limburg

Nood aan een speelbos? Trek dan eens de woestijn in. Het is algemeen geweten dat die zich jaar na jaar uitbreidt. Maar dat de Sahara nu al tot in Lommel reikt, daar moesten wij toch even van bekomen. Geen kamelen te bespeuren in Limburg, wel zand. Véél zand. En het mag dan in de Sahara in Lommel niet even warm zijn als in zijn Noord-Afrikaanse evenknie, op zonnige dagen hangt ook in deze plaatselijke woestijn een onversneden Lawrence-of-Arabia-gevoel. Micro avonturen in Limburg!

Sahara Lommel

Bosland

Bosland, waarvan de Sahara deel uitmaakt, is met zijn 4500 ha het grootste bosgebied van Vlaanderen en strekt zich uit over de gemeenten Lommel, Hechtel-Eksel en Overpelt. De Sahara kwam aan zijn zanderige uiterlijk doordat de vroegere zinkfabriek er alle beplanting deed verdwijnen. Om de verzanding tegen te gaan werden naaldbomen aangeplant. Het resultaat? Een pracht van een dennenbos, met in het hart een meer, omgeven door strand en woestijn.

Sahara Lommel

Boswinkel

Dat speelbos blijkt een magische plek te zijn, waarin de her en der verspreide objecten van kunstenaar Will ‘De Wilg’ Beckers naadloos opgaan. ‘Dit is onze boswinkel’, zegt Lucy, terwijl ze postvat in een prachtige gevlochten wilgenhut. ‘Ja’, knikt Mirtha, ‘en je kan betalen met blaadjes.’ Ze stopt ons snel wat cash toe en verdwijnt dan in het magazijn, om de voorraden aan te vullen. Dennenappels, eikels, steentjes, takjes: er is een ruime keuze aan producten.

Sahara Lommel

Felix gebruikt intussen een van de andere wilgencreaties om zijn balvaardigheid aan te scherpen. Zijn hier verder ook te vinden: een 25 m lange tunnel, een stepping stone pad, en verschillende tot balspel uitnodigende objecten die in de bomen hangen. Een paradijsje voor ravotgrage kinderen. Voor kinderen dus.

Sahara Lommel

Zandbommen

Lucy en Mirtha stropen meteen hun broekspijpen op als ze het water in het oog krijgen. Schoenen worden uitgeschopt, sokken vliegen door de lucht. Felix heeft zijn bal meegebracht en oefent zijn keeperkwaliteiten op het strand. ‘Hier kan ik duiken zonder me pijn te doen’, zegt hij, alvorens hij met een mond vol zand een bijna-goal verijdelt. In dit merkwaardige landschap gaat de tijd snel voorbij voor kinderen die zich amuseren met stenen zoeken, spetteren in het water, zandbommen maken en voetballen. Toch nemen we hen mee, een eindje dieper het bos in, want daar ligt ook nog een speelbos te wachten.

Sahara Lommel

Stevige stappers

Wie z’n grut met succes uit het speelbos weet te lokken – alle tips zijn welkom -, heeft ook nog keuze uit verschillende bewegwijzerde wandelroutes in het natuurgebied. Daarvan is de blauwe (2,9 km) het meest geschikt met jonge kinderen. Stevige stappers kunnen de Oranje wandeling (5.9 km) doen, sporthelden gaan voor de
Rode wandeling (12 km).

De Sahara wandelgebied en speelbos, toegang aan De Soeverein, Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel. Neem het pad aan de Nieuwe Kopen tot aan de blauwe wandellus. Daar vind je aan de rechterzijde het speelbos. Er achter ligt het meer van de Sahara. Info: www.bosland.be

Nog meer speelbos met kinderen? Lees dan zeker: 5x het leukste speelbos of ontdek het speelbos: de Liereman

Ravotten in het speelbos van de Sahara
Ravotten in het speelbos van de Sahara
Ravotten in het speelbos van de Sahara
Ravotten in het speelbos van de Sahara
Ravotten in het speelbos van de Sahara
Ravotten in het speelbos van de Sahara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *