Stadsimker aan het woord: Antwerpse honing

‘Ik wilde graag een boerderij, maar dat was te duur’, zegt stadsimker Micha De Herdt. ‘Toen kocht ik een huis met een stadstuintje, en ik besloot om er twee kippen te houden’. Maar ook die droom ging aan flarden: de buren waren niet blij met de kippen ‘en dus hebben we ze maar opgegeten’. Op vakantie ontmoette hij een imker en meteen wist hij het: dat ga ik ook doen. De buren vinden het deze keer wél goed.

Antwerpse Honing

Stadsimker

Antwerpse Honing begon met twee kasten, maar telt er intussen al meer dan tachtig, verspreid over de hele stad. Uit ruimtegebrek richten imkers de blik steeds meer op daken: een fenomeen in New York, Parijs, Amsterdam en dus ook in Antwerpen. Echt nieuw is dat niet, aldus Micha. In de stadsarchitectuur zijn heel wat verwijzingen naar imkerij te vinden, zoals in het gebouw van de Nationale Bank en de Sint-Jacobskerk, waar Rubens begraven ligt.

Antwerpse Honing

Bloeiende bomen

Het perfecte weer voor een imker? ‘s Nachts regen en overdag lekker warm. Die bijen verschillen niet zoveel van ons mensen, blijkbaar. Elke kast brengt zo’n 10 tot 40 kilogram honing per jaar op. Het voordeel van imkerij in de stad is dat er een grote variëteit aan bloeiende bomen en gewassen is, wat dus ook zijn invloed heeft op de smaak. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld de lavendelhoning die je in de winkel vindt, die uit monocultuur voortkomt. Daarvoor trekt de imker met zijn kast naar een lavendelveld en laat zijn bijen plaatselijk hun gang gaan.

‘De maisvelden die je overal op den buiten vindt, zorgen voor een te eenzijdige voeding voor de bijen’

Antwerpse honing
‘Stadsbijen zijn gezonder dan plattelandsbijen’, legt Micha uit. Er is meer variatie in planten en er worden minder pesticiden gebruikt. De maisvelden die je overal op den buiten vindt, zorgen voor een te eenzijdige voeding voor de bijen. Of hij wel eens geprikt wordt door zijn bijen, willen de kinderen weten. ‘Elke dag’, repliceert de imker. ‘Dan vloek ik eens, maar mijn lichaam is er intussen aan gewend.’

Je vindt de echte Antwerpse honing op verschillende plekken in de stad, zoals de Stadswinkel, chocolatier Burie (die er honingpralines van maakt), bioshop Het Natuurhuis en bij het onthaal van de Arenbergschouwburg.

Ontdek ook onze lekkere gezonde lunchadresjes in Antwerpen.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

One thought on “Stadsimker aan het woord: Antwerpse honing

  1. Beste,
    Wij wonen in een zuidelijk district van Antwerpen en onze tuin geeft uit op een park. Onze buren en wijzelf hebben tuinen met bloeiende bomen, struiken en bloemen, kortom een paradijs voor bijen. Vandaar dat wij geïnteresseerd zijn in het plaatsen van een bijenkast. Is er een imker die ons hierbij helpen?
    Met zonnige groet,
    Lieve en Viktor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.