Wonders of Wildlife

Wow!”, zei Camille Pisani – directeur van het Brusselse Museum voor Natuurwetenschappen – toen ze de spectaculaire verzameling opgezette dieren voor het eerst zag. Dat werd dan gemakshalve ook maar meteen de naam van de expo, languit Wonders Of Wildlife.

En ‘wow’ is inderdaad een gepaste reactie, stellen we vast wanneer we de spaarzaam verlichte exporuimte binnenwandelen en prompt oog in oog staan met een – zo lijkt het althans – zwerm vliegende steenbokken. Terwijl wij ons vertwijfeld afvragen of we dat glaasje wijn bij de lunch niet beter achterwege hadden kunnen laten, rekken de meisjes hun halzen uit om de kudde zwevende dieren in zich op te nemen.

Acrobatentoeren

Realiteit of hallucinatie? Geen van beide. Acrobatische taxidermie, zo noemen ze dat tegenwoordig. Wat je hier te zien krijgt, heeft weinig van doen met het stoffige vosje dat je vanuit een antiekwinkel met bevroren blik aankijkt, alsof het al van bij zijn geboorte zo onbeweeglijk door het leven ging.

‘Het is alsof David Attenborough elk moment in beeld kan verschijnen’

In WoW worden de dieren getoond in een snapshot van hun leven, in de beweging van het moment. Wolven, zebra’s, leeuwinnen en tijgers: het lijkt alsof je naar een natuurdocumenaire zit te kijken en op een spannend moment even op pauze hebt gedrukt. En alsof David Attenborough elk moment in beeld kan verschijnen om een of ander very fascinerend weetje op te diepen. De presentatie is zoals steeds in dit museum zeer verzorgd, maar in dit geval ook een tikje verbijsterend: geen touwtjes, geen spijkers, geen plakband of andere hulpmiddelen te zien. Sommige groepen balanceren slechts op één poot of raken met louter een stuk van hun staart de grond. Een evenwichtsoefening om u tegen te zeggen.

Wolven en grootmoeders

Het WWF voorzag een leuk boekje bij de expo, waar Mirtha en Lucy gretig in grasduinen. Bij elke diersoort krijgen ze tekst en uitleg en moeten ze vragen oplossen. De eerste vraag is meteen raak: eten wolven grootmoeders? Gelukkig is er keuze tussen drie tamelijk bevredigende antwoorden, te weten A) Ja, maar enkel in stukjes B)Nee, ze zijn te zout of C) Uiterst zelden. Impala’s, Spaanse steenbokken en luipaarden passeren de revue. Ook komen we te weten waarom mensen wel op paarden rijden maar niet op zebra’s. De gestreepte wezens zijn namelijk niet te temmen. Hun paniekinstinct is zo groot dat ze steeds wegrennen. En dat doen ze dan ook met verve in deze tentoonstelling.

Expo Wonders of Wildlife liep tot 28 augustus 2016 van dinsdag tot zondag in Museum voor Natuurwetenschappen, Vautierstraat 29, 1000 Brussel. Info: www.naturalsciences.be

Nog op zoek naar een logeerplek in de Brussel? B&B Tous les jours Dimanche of Hotel Chelton.

Kindvriendelijke restaurants kan je vinden in 5X uit eten in Brussel

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.