Zero waste deo: Dear Planet

‘Ik heb nog nooit in mijn leven zo weinig gestonken’, vertrouwt Amber Jano ons toe als ze het heeft over de deo die haar leven veranderd heeft. Van een persoonlijke ontvangst gesproken! Daar kunnen ze in andere winkels nog wat van leren. Vanuit haar zero waste pop-up Dear Planet in Mechelen bindt Amber de strijd aan met single use plastics.

Die plastics mogen zich flink zorgen beginnen maken, want Amber weet van aanpakken. Haar familienaam heeft ze trouwens te danken aan haar Syrische grootvader. ‘Grappig’, zegt ze zelf, ‘want ik moet ongeveer het bleekste scheetje van heel België zijn.’

Zero Waste Dingenzoekers

Met groot enthousiasme en overvloedige kennis van zaken draagt ze de zero waste boodschap uit. Het geeft ons meteen het gevoel dat we met ons gat in de boter gevallen zijn, want Amber heeft duidelijk al heel veel uitgevlooid. De wereld veranderen? Dat doe je dus met deo, tandpasta en keukenrol. Het zijn tenslotte dingen die we met z’n allen elke dag gebruiken. En die dus ook in ruime mate bijdragen aan de afvalberg. Als meer mensen op dit vlak andere keuzes maken, dan zal dat vroeg of laat gevolgen hebben.

Zero waste deo

Als we Amber vragen naar haar absoluut favoriete product, hoeft ze niet lang na te denken. De deo van het Nederlandse We love the planet  ligt bij haar in de bovenste schuif. Of eigenlijk op haar nachtkastje, zegt ze. Het spul is verkrijgbaar in poëtische geurtjes zoals Sweet Serenity, Mighty Mint en Forever Fresh en komt in een stalen blikje of als stick, verpakt in karton.

Zero Waste Dingenzoekers

De troeven? ‘Hij ruikt echt heel lekker en natuurlijk. Dat komt omdat er alleen maar natuurlijke dingen inzitten. Geen aluminium, geen synthetische brol.’

Wij kunnen daar nog aan toevoegen dat baking soda – inderdaad – ervoor zorgt dat groezelige bacteriën met vieze bedoelingen geen kans krijgen om stank te maken. Het crèmige maiszetmeel slorpt het vocht van je zweet op dus je hebt de hele dag droge oksels.

‘En de verpakkingen zijn 100% recycleerbaar’, geeft Amber mee. ‘De stalen potjes kan je – samen met ander staal en metaal – naar het containerpark brengen. Staal is de grondstof die het meest wordt gerecycleerd.’ Het mag ook in de PMD-zak. De stick zit in karton en kan dus gewoon in de papierbak na gebruik.

Zero Waste Dingenzoekers

Noot van de redactie: ook wij ruiken verdacht lekker, sinds we Amber’s tip opvolgden. Een wereld van verschil met synthetische supermarktgeurtjes in spuitbussen, die na gebruik bovendien voor een enorme berg niet-recycleerbaar afval zorgen. Wij kozen voor het compacte stalen potje en voor de geur Forever Fresh. Forever Young was nog beter geweest, maar ja, oud en fris zijn is ook prima.

Dear Planet the eco pop up shop zit in de Geitestraat 15 in Mechelen en loopt nog tot en met 25 mei. Allen daarheen, nu! (en anders nadien naar de webshop surfen voor fijne zero waste producten)

Zero Waste Dingenzoekers

Nog meer inspiratie rond Zero Waste? Lees hier Zero waste: ons verhaal of ontdek al onze 10x verpakkingsvrij winkelen. Als je dan toch in Mechelen bent, ga dan zeker eens langs de Zero waste keuken: Bar Emma!

2 thoughts on “Zero waste deo: Dear Planet

  1. Dag kristien, dank je voor dit artikel. Ik rep me naar Mechelen (op ecologische wijze)! Liefs xx hilde – mama lucie 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.