Zero waste dichtbij: 10 x naar de verpakkingsvrije winkel

Het is alweer mei. Maar de wereld is nog steeds niet plasticvrij. Alle rijmdwang terzijde: wij doen vandaag een boekje open over de ins & outs van verpakkingsvrij winkelen. En vooral wààr je dat kan doen. 

In Antwerpen, Mechelen, Brussel, Sint-Niklaas, Vilvoorde en Gent gingen we op onderzoek naar hoe dat in elkaar zit, je boodschappen doen met een minimum aan verpakkingsafval. Dit zijn de plekken om met stip te onthouden.

Verpakkingsvrij winkelen

 

Kabas

In de fris ingerichte shop Kabas in Mechelen zou je ook meteen willen binnenwandelen als het niks te maken had met verpakkingsvrij winkelen. En zodra Anneleen De Witte – die hier de duurzame plak zwaait – begint te vertellen over haar aanbod, wil je hier al helemaal niet meer weg. In deze winkel vallen in ieder hoekje ontdekkingen te doen, van solide shampoo en plantaardige sponzen tot herbruikbare luiers en bamboe oorstokjes.

Uiteraard zit je gebeiteld voor verse groente en fruit en bulkvoeding die je in stoffen zakjes of andere herbruikbare verpakkingen kan aankopen. Wat wij heel slim vinden, is dat je hier ook andere levensnoodzakelijke dingen vindt zoals kraakvers brood van de Broodbroeders en heerlijke wortelcake van Niki’s Bakery. One stop shopping wordt hier heel makkelijk gemaakt.

 

Lara Mora

Ze zitten goed verborgen, die stiekeme Lara en haar winkel. We liepen er een paar keer voorbij (druk babbelend, toegegeven). Maar eens je de oase in het prachtige pand in hartje Sint-Niklaas hebt ontdekt, weet je dat je goed zit. Eigenares Lara Mora vond het niet erg ecologisch dat ze altijd naar Antwerpen of Gent moest qua verpakkingsvrij winkelen, dus opende ze er zelf eentje.

Ze verpatst voornamelijk verse groente en fruit, maar ook aan olie, azijn en andere vloeibare stuff kan je hier makkelijk raken. De muur met droge voeding van het genre noten en rijst is goed gevuld. En in de rubriek persoonlijke verzorging doe je hier wel wat inspiratie op: van solide deo tot herbruikbare pads.

 

Anders Winkelen

Met Anders Winkelen voorziet Fanny Mele Vilvoorde en omstreken van biologische boodschappen zonder verpakking. Geen verse groente of fruit hier, al kan je wel groentepakketten bestellen van bioboerderij De Wriemeling, vanaf vrijdagavond af te halen. Verder blinkt deze winkel uit in een gevarieerd aanbod aan onderhoudsproducten (zowel onderhoud van jezelf als je huis). Uiteraard is er een ruim assortiment droge voeding in bulk die vlotjes zijn weg vindt naar stoffen zakjes en bokalen.

Ook leuk: de workshops die Fanny geregeld op touw zet, zoals flesjes pimpen en eco naaien. In deze laatste workshop leer je  hoe je eigenhandig wasbare watjes voor gelaatsverzorging, een katoenen broodzak of fruit- en groentezakjes kan maken uit restjes stof.

 

Lara Kookt voor u

Vroeger kon je er ter plaatse eten, nu is het Antwerpse Lara Kookt voor u vooral vegetarische traiteur en verpakkingsvrije kruidenier. Lara en Ben hebben een mooi aanbod aan verse biogroente en -fruit, dagelijks vers brood en een hele muur vol met droge voeding in bulk die je in bokalen of stoffen zakjes kan meenemen. Ook schoonmaakproducten vind je hier in grote bidons.

Voor belegde broodjes bomvol smaak en veggie afhaalmaaltijden (te reserveren op dinsdag, af te halen op woensdag) ben je hier aan het goede adres. Alles is bio en aan plastic verpakkingen doen ze niet: soep haal je af in glazen flessen, maaltijden worden in glazen ovenschotels met deksel vervoerd.

Voor het aanbod van de afhaalmaaltijden check je best hun Facebookpagina. Het Dingenzoekers hoofdkwartier ligt vlakbij, wij waaien hier dus geregeld rond lunchtijd binnen om iets af te halen. En letterlijk àlles wat we hier ooit al gegeten en gedronken hebben, was lekker.

 

Robuust

Ze waren de allereerste shop in België die het helemaal zonder verpakking deed. Bij Robuust in hartje Antwerpen vind je bio groente en fruit, maar evengoed tandpasta in de vorm van tabletjes, olijfolie en heel veel soorten noten, rijst, meel en peulvruchten.

verpakkingsvrije winkel Robuust Antwerpen
verpakkingsvrije winkel Robuust Antwerpen

Het concept? Je brengt je eigen herbruikbare verpakking mee (of koopt er eentje ter plaatse), weegt die, plakt het bijhorende etiket en vult je bokaal/fles met wat je nodig hebt. Aan de kassa wordt het product gewogen en het gewicht van je verpakking afgetrokken. Doe je hier je boodschappen, dan sta je ervan versteld hoe simpel het eigenlijk allemaal is, dat verpakkingsvrij winkelen.

verpakkingsvrije winkel Robuust Antwerpen

BE O Versmarkt

‘Biologische producten betaalbaar maken voor iedereen’ is de missie van BE O (BE Organic). Na hun winkels in Gent en Nevele is eindelijk Antwerpen aan de beurt. Hoera! De versmarkt heeft een groot assortiment aan groenten en fruit en verder vind je hier ook kaas, zuurdesembrood, containers met noten en zaden, grote wijn- en honingvaten, vlees en vis. Allemaal zonder wegwerpverpakking, dat spreekt.

De meer dan 300 seizoensgebonden producten komen rechtstreeks van de boer. Het mooie is dus dat BE O dan ook precies kan vertellen waar elk product vandaan komt. Hoewel de keten voornamelijk voor een lokaal assortiment kiest, werken ze ook nauw samen met Italiaanse, Griekse, Franse en Spaanse producenten.

 

Chyl

De naam staat voor Change Your Lifestyle, een oproep waar je graag gehoor aan geeft als je binnenwandelt bij CHYL, niet ver van de Louisalaan in Brussel. Ook dit is dus een winkel zonder verpakkingen, waar je kan kopen per gewicht of liter: verse groente en fruit (proef die bio aardbeien!) en droge voeding maar ook verzorgingsproducten en cosmetica.

Ben je je bokalen of tasjes thuis vergeten, dan kan je ter plaatse duurzame verpakkingen kopen. Naast de winkel zit een prachtig ingericht café-restaurant, waar er gezond gekookt wordt met seizoensproducten. Wat een goed idee! Want van al dat wereldverbeteren en planeetredden krijgt een mens wel eens honger. En boven zijn er kamers, als je het hier zo gezellig vindt dat je er meteen een heel weekend van wil maken.

 

Färm

Dat verpakkingsvrij winkelen ook funky kan zijn, maakt Färm duidelijk. De Brusselse coöperatieve bio supermarkt heeft intussen vijf vestigingen in de hoofdstad. Wij bezochten die aan de Brandhoutkaai en vielen van de ene verbazing in de andere. Buiten bio producten in bulk vind je hier ook een verstoog om van te watertanden en een traiteursafdeling met soepen, dagschotels en salades in bokaal.

Een absolute meerwaarde is het feit dat er in de schappen ook plaats is voor lokale Brusselse producten, niet noodzakelijk bio maar wel artisanaal gemaakt. De ketchup van Brusselse Ketjep, de shii-takes van le Champignon de Bruxelles en de handgemaakte rauwe chocolade van Takana (oh, die met kardemom), om er maar een paar te noemen.

In de rubriek verzorging (op de eerste verdieping) zeker ook nog vermeldenswaard: de shampoo van Lamazuna, in een leuke taartjesvorm waar kinderen als een blok voor vallen – we spreken uit ervaring. Best prijzig, zo’n solid shampoo bar, maar je doet er lang mee en het is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je haar en hoofdhuid.

Belgomarkt

Deze shop annex lunchplek pakt uit met alléén maar dingen die in België gekweekt of gemaakt zijn. De verpakkingsvrije winkel van Belgomarkt zit vooraan, het eetgedeelte achteraan onder een dakkoepel die de ruimte doet volstromen met daglicht.

Qua verpakkingen gaan ze hier nog een ferme stap verder dan in andere shops: zelfs pasta kan je hier uit een grote ton scheppen! Het is trouwens een waar genoegen om te snuisteren tussen de Belgische drankjes, gepekelde groente, dessertjes en shampoobars: het aanbod is een pak originelere dan in de doorsnee biowinkel.

Ohne

Ohne opende ondertussen al een tweede filiaal in Gent, in de Koningin Elisabethlaan deze keer. De sobere, verpakkingsvrije winkel werkt zoveel mogelijk met lokale producten uit Gent en omgeving, met het oog op het beperken van de voedselkilometers.

Er zijn verse bio groenten en fruit en natuurlijk een enorme rij tapsilo’s waar je zowat alles kan vinden, van gedroogd fruit, rijst en linzen tot zoute nootjes voor bij het aperitief. Verder vind je er verschillende soorten granola, koekjes en een heel assortiment aan kruiden. Maar ook voor non-food zoals tandenborstels, huishoudproducten en duurzame bekers kan je hier terecht.

Meer lezen over verpakkingsvrij winkelen? Check dan dit stuk eens. Of lees vrank en verpakkingsvrij: ons verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.