Zero waste huishouden: Kabas
In de fris ingerichte shop Kabas in Mechelen zou je ook meteen willen binnenwandelen als het niks te maken had met verpakkingsvrij winkelen. En zodra Anneleen De Witte – die hier de zero waste plak zwaait – begint te vertellen over haar aanbod, wil je al helemaal niet meer weg. Wij vroegen Anneleen om een tip voor de afwas. Je weet wel, dat klusje waarbij je kinderen zo graag helpen. Not.

Zero waste huishouden
Het is niet dat een plasticvrij huishouden zomaar op een, twee, drie gepiept is, maar alle beetjes maken een verschil. Net omdat het huishouden een dagelijks weerkerend gebeuren is, valt op dat vlak veel winst te behalen van kleine ingrepen. Zoals… de keuze van de spons waarmee je je afwas doet.

Toegegeven, wij hadden er zelf nog niet bij stilgestaan. We vallen deze maand van de ene verbazing in de andere. ‘Hoe kan het dat we daar nog niet eerder over nagedacht hadden?’ is een existentiële vraag die we ons dezer dagen geregeld stellen. Maar goed, gelukkig zijn daar mensen als Anneleen, die wél nagedacht hebben.
Loofah love
‘Een gewone spons geeft bij elk afwasje microplastics af, dat zijn piepkleine deeltjes plastic die in het leidingwater terecht komen en zo in de waterkringloop. Hetzelfde geldt trouwens voor synthetische kleding in de wasmachine. Een product waar ik om die reden erg achter sta is de loofah spons’, legt Anneleen uit. Eh, de loofwah?

‘De loofah is familie van de komkommerplant. Deze spons bestaat uit puur plantaardige vezels, die niet schadelijk zijn voor de planeet’, aldus Anneleen. Een groentespons dus? Die van LoofCo is handgemaakt in Egypte en 100% biologisch afbreekbaar. Dat wil dus zeggen dat ze na veelvuldige dienst gewoon op de composthoop mag. In gebruik is er geen verschil met een plastic spons: het ding wordt zacht en zwelt op zodra het ondergedompeld wordt in water. Tussen twee afwasbeurten hang je je loofah spons best te drogen (om die reden zit er zo’n handig lusje aan).
Vies servies
Wij hebben ze inmiddels uitgetest op aangebrande pannen, houten lepels en vies servies van de bomma: allemaal dingen die niet in de vaatwasmachine mogen en dus met de hand schoongemaakt moeten worden. En dat gaat prima. De loofah spons maakt geen krassen en rekent toch deskundig af met vuil.
Nog een tip: als verrekijker werkt de loofah ook.
