Zero waste keukenrol: Anders Winkelen

Fanny Mele vond het niet echt duurzaam dat ze altijd naar Antwerpen of Leuven moest voor haar verpakkingsvrije boodschappen, dus nam ze het heft in eigen handen. Anders Winkelen werd daarmee de zero waste draaischijf voor Vilvoorde en omstreken. Fris wit en tjokvol huishoudartikelen: als je een grote schoonmaak overweegt, vind je hier zeker je gading. Maar ook op kleinere schaal kan je een verschil maken. Fanny legt uit hoe.

Zero waste winkelen: Anders winkelen

Tijdens het snuisteren in de winkel valt ons oog op een schap met WC-papier van Who gives a crap? Niet recycleerbaar, nemen we aan? Tot onze opluchting bevestigt Fanny dit. Zero waste, oké, maar er zijn grenzen. Het funky Australische bedrijf doneert wel de helft van zijn winst aan het bouwen van toiletten in ontwikkelingslanden. Hun toiletpapier is gemaakt van bamboe.

Zero waste winkelen: Anders winkelen

Buiten het feit dat daar geen bomen voor sterven, is het blijkbaar ook ultrazacht voor je huid. Verder bevat dit toiletpapier geen inkt, verf of synthetische geurtjes en is het dus ‘good for the world and good for your bum’. Weer iets waar we nog niet bij stilgestaan hadden: dat je de wereld ook kan veranderen op het toilet.

Zero waste winkelen: Anders winkelen

Fanny’s winkelrekken zijn verder ook goed gevuld met bulkvoeding en verzorgingsproducten zoals deo en tandpasta. Maar haar Ultieme Tip gaat over keukenrol. Net als toiletpapier, is keukenrol iets dat je wegsmijt na eenmalig gebruik. En waar dat met toiletpapier eerder een positief punt is, is het dat voor keukenrol niet. Want veel vieze dingen waar je keukenrol voor gebruikt, kan je ook oplossen met iets duurzamers zoals een simpele schotelvod. Of met Fanny’s tip.

Zero waste keukenrol

‘Die van mij gaat al een hele tijd mee’, zegt Fanny. Ze heeft het over haar BamBaw herbruikbare keukenrol. Het Belgische bedrijf met hoofdkwartier in Brussel maakt keukenpapier van bamboe, dat ze als een wonderplant omschrijven. Bamboe kan namelijk tot een meter per dag groeien, absorbeert vijf keer meer CO2 dan bomen en heeft geen pesticiden en slechts weinig water nodig om te groeien. Na de oogst regenereert de plant zichzelf in no time dankzij zijn vitale wortelsysteem. Bomen doen er inderdaad veel langer over.

Zero waste winkelen: Anders winkelen

De anti-bacteriële eigenschappen van bamboe maken het geschikt voor zoiets als keukenrol, het slaafje dat alle vuile werkjes moet opknappen in de buurt van het aanrecht. ‘Je kan de bamboe doekjes gewoon wassen in de machine op 30° à 40°’, legt Fanny uit. ‘Ik deed het ook eens op 60° maar dan krimpen ze.’

Zero waste winkelen: Anders winkelen

Nog meer inspiratie voor zero waste?

Zero waste keuken: Bar Emma, 10x verpakkingsvrij winkelen of lees ons verhaal over verpakkingsvrij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.