Zero waste mode: Valérie Berckmans

De link tussen tochthonden en lingerie? Valérie Berckmans. De Brusselse modeontwerpster staat bekend om haar frisse, hedendaagse stijl en de hoge kwaliteit van haar kleding. Aandacht voor het duurzame aspect had ze altijd al – een uitzondering in de modesector -, maar in de afgelopen jaren stak Valérie nog een stevig tandje bij. Het resultaat is zero waste op z’n best: mooi, comfortabel én goed voor de planeet.

Zero waste mode: Valérie Berckmans

‘Boudins’, noemt Valérie ze zelf, worsten dus. Bij ons worden ze aangesproken als tochthonden, je weet wel, dat beestje onderaan de deur dat de kou buiten houdt. Als vulling kiest ze uiteraard niet voor synthetisch spul uit China, maar gebruikt ze onder meer kapotte kindersokken en andere textielresten. Tochthonden zijn niet de enige manier waarop Valérie de kou bestrijdt; ze creëert ook prachtige vrouwenslips van overschotjes stof van haar collectie.

Zero waste onderbroeken

‘Het is een beetje prutswerk’, zegt ze, ‘we beschouwen het hier als meditatief werk, een uur onderbroekjes knippen.’ Omdat het vaak gaat om kleine stukjes stof, komt er behoorlijk wat creativiteit aan te pas om die in elkaar te puzzelen tot een onderbroek waar iedereen mee wil gezien worden. Na het knipwerk gaan de onderdelen naar het naaiatelier in Brussel of Frankrijk, waar ze in elkaar gezet worden.

Zero waste mode: Valérie Berckmans

‘Ik ben niet aan het greenwashen hé’, grinnikt Valérie, ‘maar dit is echt compleet zero waste.’ De stofjes zelf zijn grotendeels van biokatoen. En zelfs de elastieken komen uit een gerecycleerde stock die de naaister ergens op de kop getikt heeft. Ook hier dus geen made in China.

De onderbroeken zijn er in vier maten, van 36 tot 42 en in twee modellen: een shortje en een slip. Omdat ze gemaakt zijn uit stoffen van de collectie, is het dus perfect mogelijk om volledig assorti door het leven te gaan en je ondergoed te matchen met je sweater. Hoe cool is dat?

Zero waste mode: Valérie Berckmans

Zero waste ontschminken

Valérie heeft nog meer in haar mouw zitten dan onderbroeken alleen. Zo maakt ze ook uitwasbaar maandverband, ontschminkdoekjes en keukenrol van de kleinste lapjes stof. Allemaal dingen die we geregeld gebruiken en die dus ook substantieel bijdragen aan de berg afval die in de vuilzak terecht komt.

Het is dat het sociaal niet zo aanvaard is, anders liepen wij vanaf nu in onze onderbroek over straat.

Zero waste mode: Valérie Berckmans

Nog meer lezen over zero waste? De hele maand posten wij over dit thema. Kijk ook eens naar volgende stukken: 10 x verpakkingsvrij winkelen, zero waste keuken: Bar Emma, en zero waste deo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.