Brooddoos voor gevorderden: Sofie Dumont
Chef-kok Sofie Dumont kennen we allemaal van haar televisieprogramma’s. Maar ze heeft ook al heel wat boeken op haar naam staan, waaronder de fijne reeks Op de groei. Als kind droomde ze er al van om kok te worden. (‘het was dat of dierenarts’). Sofie houdt van de kleuren van de natuur, haar dochter Grace, haar man Wim, vogels, echt en goed eten, respect voor de planeet, alleen zijn en niets moeten, insecten, Ibiza en met de hond gaan wandelen. Maar val haar niet lastig met kranten (‘teveel roddels en niet-constructieve politiek’), jaloezie, oneerlijkheid of geweld.
‘Sinds ik moeder ben, ben ik een schrikschijter geworden. Zelf ben ik op straat groot geworden. Dat zie ik mij niet doen met mijn dochter. Mijn ouders waren gescheiden en lieten me tamelijk vrij. Mijn vader was een kunstenaar, bij hem kon en mocht alles. Bij mijn moeder waren er meer regels, maar ook zij liet mijn zus en mij tamelijk los, omdat ze zelf veel te streng was opgevoed. Als moeder kan ik me behoorlijk ongerust maken over alle fucked up mensen die er rondlopen. Maar die waren er vroeger natuurlijk ook.
Zelf doen
Mijn dochter zit nu in de fase: ‘ik wil dat zelf doen’. Als ze iets klaarmaakt in de keuken, hangt echt alles vol. Haar kleren zijn vuil, dingen zijn overal uitgesmeerd of kapot. Maar toch wil ik het haar zelf laten doen. Ik vind het belangrijk dat ze daar van kan leren. Ik probeer haar zo weinig mogelijk te kneden. Je hebt als ouder veel geduld nodig. Dat is moeilijk, want we hebben allemaal tijd te weinig.
Maar ik ben er wel bewust mee bezig, waarschijnlijk ook omdat een kind krijgen voor ons geen evidentie was. Grace was een wonder. Dan voel je nog meer: we moeten dat goed doen. Daarom heb ik toen beslist om mijn restaurant te verkopen. Ik wilde niet dat ze haar huiswerk moest maken met de obers of dat ze haar oppas vaker zou zien dan haar ouders.
Lunchbox
Nu sta ik ’s ochtends haar lunchbox voor school te maken, bijvoorbeeld edamameboontjes en volkorenpasta met komkommer en tomaatjes. Andere kindjes kijken daar wel eens van op, die zijn gewend aan boterhammen met choco en gesuikerde drankjes. Het is niet makkelijk, overal waar je komt duwen ze kinderen snoep in hun handen.
Ik wil geen freak zijn, maar wil ouders wel graag ideeën geven. Voor mij is onze manier van eten belangrijk, van omgaan met producten, van zorg dragen voor de aardbol en ons lichaam. Dat wil ik graag doorgeven, niet alleen aan mijn eigen dochter maar ook via mijn programma’s en boeken.’
5 x Vlaams-Brabant
1. Hoevehotel Warandehof, Warandestraat 34, 1755 Oetingen.
‘Een heel fijn familiehotel met een manège. Wat wij heel graag doen is daar een pony ophalen en ermee gaan wandelen.’
2. Hoeve Cuvry, Jozef Hauwaertstraat 42, 1653 Beersel – Dworp. Info: www.hoevecuvry.be
‘De kwaliteit van het varkensvlees van Jean-Pierre is onovertroffen. Zijn varkens leven totaal stressvrij. Hij maakt zelfs z’n eigen voedsel voor hen, zonder antibiotica en genetisch gemanipuleerde granen.’
3. Bioboerderij Dubbeldoel, Zwartschaapstraat 5, 1755 Gooik. Info: 0475/737442
‘Ook bij Hilde en Seppe Nechelput is de kwaliteit van het vlees uitstekend. Je kan er terecht voor rundvlees van het witblauw dubbeldoelras, dat zowel melk als vlees levert.’
4. ’t Bioschuurke, Warandestraat 26, 1755 Oetingen.
‘Fantastische abrikozen, kersen, appelen… Elke zaterdag hebben ze ook vers gebakken viennoiserie en taarten.’
5. Mong Blok, Ninoofsesteenweg 28, 1670 Pepingen.
‘Een leuke speeltuin met café en terras.’