Frankrijk met kinderen: 10 x leuk Limoges

Plannen om deze zomer een trip te maken naar het zuiden van Frankrijk met kinderen? Onderweg passeer je Limoges, op zo’n 750 km van Antwerpen, de verrassend charmante hoofdstad van de regio Limousin. Wij trokken er naar toe voor een gedenkwaardige moeder-dochter campertrip en brachten fijne tips mee. Om te beginnen: 10 x leuk in Limoges!

Frankrijk met kinderen – Limoges

‘Wat zou dat voor iets zijn?’ vraagt Lucy zich af, wanneer onze GPS aangeeft dat er binnen 28 km een voorwerp op de weg ligt. ‘Misschien is dat een spelletje dat ze doen om het lange rijden minder saai te maken voor kinderen’, oppert ze. Wat is het leven toch een feestje als je 11 bent.

Lucy heeft zich onderweg prima van haar taak als co-piloot gekweten. Ze stelt de GPS in, kijkt op de kaart (‘waar ligt het dorp Municipal eigenlijk?’) en vult als de beste onze dorstige watertank bij. De eerste keer was ze doorweekt, want het kraantje spoot nogal wild in het rond. Maar ja, een stoere co-piloot kan daar allemaal tegen. Ze krijgt trouwens hulp van haar XL beer.

Leuk Limoges – Frankrijk met kinderen

Met de camper een stad bezoeken, betekent meestal dat je je huis op wielen ergens aan de rand stationeert. Voor Limoges is dat camping d’Uzurat ten noorden van de stad, waar we erg sympathiek ontvangen worden. De uitbater belooft ons bovendien zon voor de volgende dag, dus we besluiten hem maar op zijn woord te geloven. ‘s Ochtends nemen we om de hoek de bus naar het centrum. Aan de bushalte maken we meteen een nieuwe vriendin, die volop reclame maakt voor haar stad. Limoges heeft niet een maar twee historische centra, vertelt ze, eentje rond de kathedraal en een tweede rond het Château dat er ooit stond. Na een ritje van 20 minuten worden we afgezet aan de Place Jourdan. Helaas regent het nog steeds, dus besluiten we te schuilen in de Cathédrale Saint-Etienne.

De buurt rond de kathedraal wordt la Cité genoemd en de religieuze geschiedenis ervan gaat terug tot de 4de eeuw. Vanaf de 11de eeuw verrees hier een kathedraal in Romaanse stijl, die nadien stapsgewijs plaats moest ruimen voor een Gothisch exemplaar. Van het oorspronkelijke gebouw blijven alleen nog de crypte en een deel van de klokkentoren over. Zoals dat vaak ging, sleepte de bouw van de huidige kathedraal ettelijke eeuwen aan; pas in 1888 werd ze voltooid. Nu we hier toch zijn, besluiten we de weergoden om bijstand te vragen. Als onze campinguitbater het niet voor elkaar krijgt, dan Dieu misschien wel. Lucy brandt een kaarsje voor mooier weer. We vragen ook de Heilige Etienne om zijn connecties aan te wenden en het grijs uit de lucht te halen. En warempel, het stopt met miezeren.

Net lang genoeg in elk geval om door de aangename Jardin Botanique te kuieren, die decoratief aan de voet van de kathedraal ligt. De tuin werd gecreëerd tussen 1956 en 1961 en later nog uitgebreid tot zijn huidige oppervakte van 1,3 hectare. Je vindt er aromatische en medicinale planten die inheems zijn voor de regio. In vijf zones worden evenveel botanische hoogstandjes gepresenteerd, die allen eigen zijn aan het omringende natuurgebied van de Limousin: eiken uit de valleien, beuken die veel voorkomen in de bossen op de hoger gelegen plateaus, heide, wilg en de typische beplanting van het veengebied.

Place de la Motte – Frankrijk met kinderen

Via de straatjes van de Cité wandelen we naar het eigenlijke historische hart van de stad, dat groter en bedrijviger is dan de buurt rond de kathedraal. Onze honger stillen we bij de heerlijke Bistrot dOlivier in les Halles aan de Place de la Motte, een insider’s tip. Goeie sfeer, vrolijke bediening en uitstekende prijs-kwaliteit verhouding: deze bistro heeft het allemaal. Op het menu staat uiteraad het beroemde Limousin rundsvlees.  We kunnen bevestigen dat het erg lekker is in combinatie met gratin dauphinois en choux braisés.

Limoges rijmt wereldwijd op porselein. Het fijne daarvan komen we te weten in het knappe Musée National Adrien Dubouché. ‘Ah, er zijn nog Belgen in het museum, het is een Belgische dag vandaag’, glimlacht de dame achter de balie. Een museum over porselein, dat zou muf kunnen zijn.

Maar hier hebben ze de trein naar de 21ste eeuw duidelijk niet gemist. Het als historisch monument geklasseerde pand uit 1900 werd grondig opgefrist en uitgebreid met een hedendaags gedeelte. Ook de presentatie van de ruim 300.000 collectiestukken laat niets te wensen over.

Haar reputatie als porseleinhoofdstad van de wereld dankt Limoges aan de aanwezigheid van kaolin in de bodem. Dat is een witte kleisoort die uitermate geschikt is om te bakken en resulteert in stevig en toch zacht porselein. In de 18de eeuw werd porselein steeds populairder aan de Europese hoven, wat aanleiding gaf tot een bloeiende industrie in en rond Limoges. Het museumparcours toont het proces van grondstof tot afgewerkt product, naast een van de rijkste porseleincollecties ter wereld. Daarbij reizen we in de tijd van de klassieke oudheid tot hedendaagse ontwerpers als Jean-Charles de Castelbajac en Réjean Peytavin, die zich ook aan porselein wagen. Vooral het grappige ‘sanitaire’ werk van die laatste weet Lucy te waarderen. Maar evengoed staat ze in volle bewondering te kijken naar een royaal gedekte tafel vol elegant serviesgoed.

Rue de la Boucherie – Frankrijk met kinderen

Dag twee van onze trip staat in het teken van een bezoek aan de Rue de la Boucherie, een pittoreske straat met vakwerkhuizen waar de locals nogal trots op zijn. Overal waar we naar tips vragen, zeggen ze dat we dit deel van de stad niet mogen missen. Zodra we de wijk in het vizier krijgen, snappen we het helemaal. Helaas brandden recent een aantal historische vakwerkhuizen af. Ze staan in de stellingen en worden momenteel in hun oude glorie hersteld.

De sfeer is hier bijna zuiders. Het is heerlijk flaneren langs de boetiekjes en barretjes, het ene al aantrekkelijker dan het andere. Lucy’s aandacht wordt meteen getrokken door een speelgoedwinkel. Galipettes et Roudélous zit van onder tot boven volgestouwd met kleurrijk speelgoed voor alle leeftijden. Iets verder stuiten we op de fijne concept-store Capsule Galerie x Huit-Sept, waarvan de eigenaar niet alleen een neus heeft voor handgemaakte, originele spullen, maar ook niet te beroerd is voor een gezellig babbeltje. Lucy wandelt glunderend naar buiten met een eenhoornring, van de hand van de plaatselijke juweelontwerper Creaboy.

Bij Ferdinand ben je dan weer aan het juiste adres voor alles wat een ontdekkingsreiziger nodig heeft, van een hippe rugzak tot een wereldbol. Het motto van de winkel is niet voor niets ‘explorateur du quotidien’. Een paar huizen verder botsen we op het mooie Bazar Marguerite, waar de mooi vormgegeven interieuritems hebberig maken. ‘Morceaux choisis avec délicatesse’, zo zeggen ze het zelf. Lucy spot er een gouden spaarvarken, maar het is iets te chique voor z’n functie: met een spaarvarken van 30€ blijft er niet veel over om erin te steken. We houden een stop bij het vlakbij gelegen Bistrot 1900 Made in Limoges, waar de zon zowaar het terras omarmt. Waarvoor dank, God en Saint-Etienne! Het café-restaurant heropende zijn deuren na een stevige renovatie en kan er weer voor jaren tegen. Op de kaart staan smakelijke dagschotels en klassiekers, maar je kan er ook gewoon iets drinken.

Place des Bancs – Frankrijk met kinderen

Onze verkenningstocht door de binnenstad levert het ene lekkere adresje na het andere op. Bij patisserie Delage aan de gezellige Place des Bancs staat fijntjes vermeld: ‘tout au beurre’ en dat is geen haar overdreven. De Bretoense specialiteit kouig aman die hier uit de oven komt is ronduit delicieus, net als de framboisine en de madeleines. Chocolaterie Hervé Moreau is dan weer de place to be voor artisanale chocolade, door Monsieur Moreau zelf gemaakt in zijn atelier. En dat is eraan te proeven. Zijn moeder kijkt trots terwijl haar zoon-chocolatier vertelt over zijn zoete zaligheden.

Dezelfde toewijding vinden we bij Coffee Flaherty & Co, een fantastisch geurende koffiebranderij waar je verse bonen kan meenemen of ter plaatse je koffie kan drinken. We eindigen onze dag met een bezoek aan La Maison du Thé L, een perfecte plek voor een vieruurtje of le goûter, zoals de Fransen dat zo stijlvol zeggen. De Japanse sencha en fruitige rooibos thee zijn in elk geval prima te drinken. De sfeer in dit theesalon is een beetje Parijse rive gauche. We hebben zoveel gesnoept dat we eigenlijk geen honger meer hebben, maar wie wil kan zich hier te buiten gaan aan macarons en huisgemaakte cake.

Aquarium de Limoges – Frankrijk met kinderen

Op onze laatste dag in de stad wil Lucy heel graag het Aquarium de Limoges zien. Dat zit in een oud grondwaterbekken uit de tijd van keizer Napoléon III, alleen al voor de buitenkant de moeite. Met het idee om het aquarium te bezoeken, staan we duidelijk niet alleen. Het wemelt er van de families met kinderen die zich maar wat graag verdiepen in de onderwaterwereld. Er is een leuke zoektocht voor kinderen uitgestippeld, die leidt naar de ontcijfering van een vissenraadsel. Lucy laat zich niet uit het veld slaan door het Frans en gaat aan de slag. Ervaringsgericht leren noemen ze zoiets, reizen is tenslotte de allerleukste school die je kan bedenken.

Voor we naar onze camping terugkeren, slaan we nog boodschappen in bij Les Halles. Deze charmante overdekte markt uit eind 19de eeuw heeft alles wat een stel camperaars nodig heeft voor een zelfbereide maaltijd. De sfeer is gemoedelijk, de togen en bakken goed gevuld. Toch een heel andere ervaring dan winkelen bij zo’n giga Leclerc, waar je eerder het gevoel hebt dat je per ongeluk in een hal van een ruimteschip uit Star Wars bent binnen gestapt.

Lucy over Limoges: ‘Ik vond het Aquarium heel leuk. De zoektocht was niet zo makkelijk, dus je moest er echt je tijd voor nemen. Er waren kleine krokodilletjes die ik schattig vond en ook de kwallen vond ik bijzonder, ze zagen er zo rustig uit. Ook het porseleinmuseum vond ik mooi. Ongelofelijk dat hier echt het servies voor de koningen in heel Europa werd gemaakt! Verder vond ik de chocolade van Hervé Moreau heel lekker. Misschien word ik later ook wel chocolatier.’

Nog meer Frankrijk met kinderen? Check dan zeker ook ons stuk over de Limousin en onze cityguide Parijs!

2 thoughts on “Frankrijk met kinderen: 10 x leuk Limoges

  1. Bedankt voor dit blog! Gisteren beslist om volgende zomer 2 dagen te stoppen in Limoges op doortocht naar onze surfvakantie in Spanje en dit blog omvat alles wat wij willen doen met 2 pubers en een 10-jarige. Cultuur en gastronomie zijn onze stokpaardje. Door dit te lezen op een druilige zondagmorgen in november en ook nog eens Coronatijd, wil ik eigenlijk nu onmiddellijk vertrekken. Maar we dromen verder en ga eens op zoek door jullie website. Blij dat ik jullie gevonden heb 🙂

    1. Dag Leentje, bedankt voor deze fijne reactie. Het doet ons veel deugd om jullie te kunnen inspireren. Het is echt een prachtige plek. Veel plezier en hou ons op de hoogte! x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.