Frankrijk met kinderen: de Limousin

Plannen voor een zomerse trip naar het zuiden van Frankrijk met kinderen? We vertelden al over onze moeder-dochter campertrip naar Limoges. Deze keer hebben we het over de natuur rond die stad: de regio van de Limousin. Een verhaal van bossen, meren en… tapijten. 

De Limousin – Frankrijk met kinderen

Het Parc Naturel Régional de Millevaches en Limousin staat bekend om zijn schone lucht, ongerepte bossen en authentieke dorpjes. Het is al donker wanneer we onze camperplaats in Montboucher oprijden. De afstand vanuit Limoges bedraagt maar een kleine 50 km, maar het zijn zo’n kleine wegen dat we er eindeloos lang over doen.

Montboucher is een gehucht van twee keer niks, dat midden in de bossen ligt. We mogen er overnachten achter het piepkleine gemeentehuis. ‘Ik vind dit maar eng’, rilt Lucy. We zien geen hand voor ogen en parkeren ons naast een gebouw dat eruit ziet als een schooltje. ’s Ochtends worden we wakker van fluitende vogels en een riviertje dat in de verte ruist. Pas wanneer we onze luiken optrekken, zien we dat de eigenlijke camperplaats een eindje verderop is, waar ook alle faciliteiten te vinden zijn. Lesje geleerd. Voortaan zorgen we ervoor dat we aankomen op onze slaapplek voor de duisternis valt.

Lac de Vassivière – Frankrijk met kinderen

Na een wandeling in de omgeving, trekken we via Bourganeuf en Royère-de-Vassivière richting Lac de Vassivière. Dat meer ontstond na de aanleg van een stuwdam eind jaren ‘40. Je kan er alle gebruikelijke watersporten beoefenen, maar wat ons vooral interesseert is het eiland in het meer. Je bereikt het via een voetgangersbrug.

De Italiaanse architect Aldo Rossi tekende voor het ontwerp van het Centre International d’art et du paysage, dat zich focust op hedendaagse kunst. Ook de beeldentuin die het grootste deel van het eiland beslaat, is erg de moeite. We wandelen de hele middag via kleine paadjes door de bossen en ontdekken telkens weer nieuwe kunstwerken. Sommige van grote namen zoals Michelangelo Pistoletto en Bern Lohaus, maar evengoed zijn er nieuwe ontdekkingen uit de land art te doen.

Lucy: ‘We moesten even zoeken maar het was een hele leuke wandeling rond het eiland. Op het einde was ik wel moe, we hebben de hele middag gewandeld. De kunstwerken buiten vond ik supertof omdat ik er op kon klimmen. Na zo lang in de auto te zitten, deed het deugd om te kunnen rondlopen en bewegen. Van sommige dingen dacht ik wel: is dit nu kunst of is het gewoon de natuur? Maar als ik erop kan klimmen, maakt het eigenlijk niets uit.’

Aubusson – Frankrijk met kinderen

We worden wakker op de grasgroene camperplaats van Auphelle aan het meer. Goed gelegen en van alle gemakken voorzien: een aanrader. Later op de dag kammen we de streek verder uit. Vanuit Beaumont-du-Lac rijden we naar Gentioux-Pigerolles en verder naar Felletin. Onderweg passeren we geregeld dorpjes die ergens in de jaren ‘70 aan een middagdutje begonnen zijn, en nooit meer echt wakker zijn geworden. Voor de rest enkel uitgestrekte bossen en groene weides in een glooiend landschap waar je soms heel ver kan kijken. De koperkleurige Limousin koeien lijken het allemaal prima te vinden. En wij ook.

Elke keer als we een andere camper tegenkomen, roept Lucy: ‘Kijk! Een vriend!’ en zwaait. Zoveel enthousiasme, daar kan geen enkele camperaar aan weerstaan. Ze zwaaien allemaal terug. Onze plek voor de nacht wordt de camperplaats van het middeleeuwse stadje Aubusson, waar gratis water en elektriciteit beschikbaar zijn. Van gastvrijheid gesproken. Aubusson is best een schattig stadje om door te wandelen, merken we, en heeft een grote trekpleister: de Cité Internationale de la Tapisserie.

De lokale traditie en het métier van tapijt weven gaat ruim zes eeuwen terug en is geklasseerd als immaterieel werelderfgoed door Unesco. Twee jaar geleden verkaste het museum naar zijn huidige stek en koos men voor een frisse, meer hedendaagse insteek. Boven ontdekken we het verhaal van het ambacht van deze streek. Wie flauwvalt van verveling bij de woorden ambacht en streek, moet zijn mening toch even herzien. Het verhaal wordt meeslepend en interactief verteld, met beeldschermen maar evengoed met weefgetouwen en bolletjes wol in alle kleuren.

Het vervolg van de tentoonstelling gaat terug in de tijd, zowel 50 jaar als 500 jaar. Zo is er verrassend tapijtwerk te zien van Max Ernst, Le Corbusier, George Braque en andere 20ste eeuwe kunstenaars, net als kostbare tapijten uit de middeleeuwen. Dit is een museum waar je geïnspireerd buiten komt. En dat effect heeft eigenlijk de hele Limousin wel: het ziet eruit als Frankrijk, maar toch weer nét iets anders dan wat we al kenden.

Lucy: ‘Toen mama zei dat we een museum over tapijten gingen bezoeken, dacht ik: o nee! Bij het woord tapijt had ik nogal een oubollig gevoel. Maar toen ik het allemaal zag, was het veel leuker dan ik gedacht had. De eenhoorn in de inkomhal vond ik geweldig, dat was een soort dierenvel als tapijt. Ook was er een eenhoorn bij de werken van de kunstenares Frederique Morrel. Zij maakt grappige dieren, op sommige mag je zelfs zitten. Ook de weefgetouwen vond ik interessant, omdat je zo echt kan zien hoe ze het maken.’

Camperplaatsen:

-Aire de Montboucher

Heel rustig en idyllisch, op een pleintje achter het gemeentehuis. Je kan er tennissen, pingpongen, en er is water en de mogelijkheid om je toilet te lozen. Gratis.

Adres: Place Com. Maurice Chaumeil, 23400 Montboucher

-Aire Municipale d’Aubusson

Op een parking iets buiten het stadje. Gratis elektriciteit, water, toilet lozen. Vrij dicht bij de weg, dus niet erg rustig, maar wel ideaal als je Aubusson wil bezoeken. Gratis.

Adres: Rue des Fusilles, 23200 Aubusson

-Aire d’Auphelle

Ruime plaatsen, groot grasveld, vlakbij het meer, zeer rustig. Faciliteiten zijn geopend vanaf midden april. Prijs: 6 € voor 2 personen.

Adres: Lac de Vassivière, 87470 Auphelle

-Camping Municipal d’Uzurat

Zeer vriendelijke ontvangst, alle faciliteiten beschikbaar. De bus vertrekt aan het eind van de straat en brengt je in 20 min in het stadscentrum. Leclerc supermarkt vlakbij. Prijs: 13 € voor 2 personen.

Adres: Avenue d’Uzurat 40, 87000 Limoges

Info:

www.limoges-tourisme.com

www.tourismelimousin.com

www.lelacdevassiviere.com

www.ciapiledevassiviere.com

www.cite-tapisserie.fr

Nog meer Frankrijk met kinderen? Check dan zeker ook 10 x leuk Limoges en onze cityguide Parijs!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.