Keulen met kinderen: coole citytrip met de camper

Topidee voor een coole citytrip? Keulen met kinderen is altijd een goed plan, maar Keulen nog iets meer. Van eau de Cologne tot de befaamde gothische Dom: de stad heeft zo z’n klassieke beroemdheden. Aber es gibt viel mehr! Onder de in totaal 86 wijken – Veedels in het Kölsch – die deze beauty aan de Rijn telt, zijn er een paar waar je zo naartoe zou willen verhuizen. Wij gingen met de camper, maar je kan uiteraard ook de trein nemen.

Keulen met kinderen

Op de tram, onderweg van onze parkeerplaats aan de Rijn naar het stadscentrum, vraagt Lucy het zich al af. ‘Zou iedereen die hier woont eau de Cologne gebruiken?’ Dat zou toch wel moeten, vindt ze, als je van Keulen bent. Geen idee of de overheid het controleert, zeggen we, maar inderdaad, de kans dat het iconische blauwgroene flesje hier in veel huizen te vinden is, is groot. Wanneer ze hoort dat Keulen ook beroemd is om zijn chocolademuseum, deemstert haar belangstelling voor parfum onmiddellijk weg, ten voordele van het lekkere spul. ‘Daar gaan we toch zeker naartoe?’ dringen Mirtha en Lucy aan. ‘Wij dachten meer aan Museum Ludwig’, provoceren we. ‘Daar hebben ze vast geen chocolade’, merkt Felix droog op. En daarmee is de kous af en de zaak duidelijk: een bezoek aan Museum Ludwig zal zonder hen zijn.

Eisfeld in Ehrenfeld

Als we afstappen aan de Venloer Strasse, valt meteen op hoe levendig Ehrenfeld is. Elke Veedel heeft z’n eigen sfeer, trekpleisters en architectuur. De ziel van Ehrenfeld is duidelijk een neef van die van Berlijn. Deze wijk maakt nog maar sinds 1888 deel uit van de stad Keulen. Net zoals dat het geval is bij vele andere grote steden, was Ehrenfeld het grootste deel van de 19de eeuw nog een landelijk dorpje buiten de stad. Iets van die dorpssfeer is blijven hangen. Je voelt het aan de gezellige straten en steegjes, de ontspannen manier waarop buurtbewoners met elkaar zitten te keuvelen op bankjes en terrassen, en de vele kleinschalige winkels en horecazaken. Ketens zijn hier nauwelijks te zien.

Aan de andere kant is er ook een duidelijke urban vibe, en dat heeft veel te maken met de uitbundige street art die overal van de muren spat (en ook wel een beetje met de uitgebreide beschikbaarheid van flat white en skateboards). We zeiden het al: klein Berlijn. Die charmante mix van dorps- en stadssfeer draagt bij aan de leefbaarheid van de wijk. Er wordt volop gefietst, gespeeld en gekeuveld, en dat allemaal op een boogscheut van de (zeer) drukke stadskern.

In de zijstraten van de Venloer Strasse gaan we op zoek naar de plekken waar het Ehrenfeldse hart klopt. Wat blijkt? Een schat aan eigenzinnige shops houdt zich hier schuil. Utensil maakt een erezaak van upcycling. Dat resulteert in knap design, met zowel grote als kleine interieurobjecten, kleding en schoenen die aan hun tweede leven begonnen zijn, al is dat er totaal niet aan te zien.

Veedelkrämen neemt het groene geweten van de buurt voor zijn rekening, met een uitgebreid assortiment aan verpakkingsvrije producten, gaande van shampoozeep tot rijst, fruit en olijfolie. Zero waste is in Ehrenfeld geen loze boodschap.

Bij Die Drahtflechterei stuiten we op prachtig servies, maar ook voor verse bloemen, handgemaakte sieraden en kleine, met zorg uitgezochte interieuritems kan je hier terecht. We doen een uitgebreide babbel met de eigenaar, die ons tal van goeie tips voor zijn buurt geeft, zoals Rock&roll bonbonmanufaktur, dat handgemaakt snoep naar een ander niveau brengt.

Keulen met kinderen

Ook aan leuke (koffie)bars geen gebrek. Bij het zien van het bekoorlijke Cafébud speelt onze caffeïnebehoefte onmiddellijk op, en ook bij het hippe café Van Dyck weten ze daar wel raad mee. Van Dyck beschikt op deze locatie ook over zijn eigen roastery (of beter: rösterei, zoals dat hier zo mooi heet).

Lunchen doen we bij Café Sehnsucht, dat uitpakt met een frisse kaart vol lokale en biologische ingrediënten. Gevoel voor humor hebben ze hier ook: wat denk je van een Brexit Bratwurst? Mirtha bevestigt dat hij lekker is. Felix is dan weer erg te spreken over de mango lassi en de french toast. De hartelijke service en funky sfeer zijn een absolute plus.

Met verse energie flaneren we verder, langs huizenhoge street art aan het spoorwegviaduct, gezellige speelpleinen en… Eisfeld. De kinderen zijn kort en duidelijk: ‘wij eisen ijs’. Wij van onze kant zwichten meteen, het is tenslotte onze taak als reporters om zoveel mogelijk plaatselijke horeca uit te testen. Ijsliefhebbers kunnen zich bij Eisfeld te goed doen aan smaken als rabarber en maanzaad, maar ook die goeie ouwe straciatella is natuurlijk van de partij. Je kan je ijsje meenemen of ter plekke opeten met een drankje erbij.

Keulen met kinderen

Bratwurst in het Belgisches Viertel

 

Na het charmante rafelrandje van Ehrenfeld doorkruisen we de Inner Grüngürtl, een 7 km lange groene ring die aangelegd werd op de voormalige stadsomwalling en nu als een soort groene croissant in de stad ligt, paralel aan de Rijn. Jaloersmakend vinden we het, die grote groene long waar locals wandelen, lopen, fietsen, picknicken en spelletjes spelen. Het moet gezegd: in Duitse steden hebben ze de boot naar de 21ste eeuw niet gemist.

Via de groene gordel wandelen we in oostelijke richting, recht de armen van het Belgisches Viertel in. Daar verwonderen de kinderen zich over de vertrouwd aandoende straatnamen: van Brüsselerplatz tot Antwerpener Strasse. De sfeer in de Belgische wijk is cool van het iets blitzere type, minder DIY dan Ehrenfeld. We wagen ons aan de hallucinant uitgebreide limonadekaart van Hallmackenreuther, dat huishoudt in een authentiek pand uit de jaren ‘60. De vrolijke bar-met-restaurant is al sinds de jaren ‘90 een instituut in Keulen en een favoriete plek voor nachtuilen en doorzakkers. Er zijn filmvoorstellingen, concerten en afterparty’s in de kelder. Gelukkig kan je hier ook overdag terecht en zoals wij, een kardemom-pruim of een lavendel-citroen limonade achteroverslaan na een lange dag flaneren.

De gemoedelijke Brüsselerplatz vormt het hart van de buurt, met terrasjes rond de donkere, roestbruine Sankt Michaelkerk. ’s Zomers transformeert het plein zich tot een heuse Biergarten. Van hieruit is het maar even kuieren naar The Wurst Case Szenario, waar een gesoigneerde snor het kruim der befaamde Duitse delicatessen serveert: currywurst, bratwurst en hot dogs. Die kan je ter plaatse verorberen of meenemen om uit het vuistje te eten, terwijl je de straten en steegjes van het Belgisches Viertel verder ontdekt. Als is ‘uit het vuistje’ makkelijker gezegd dan gedaan, ondervindt Felix.

Iets verderop zijn we nog net op tijd om een heerlijk roggebrood van Prôt te bemachtigen, waar de jonge Alex Onasch over de oven regeert. Zijn rustieke, handgemaakte broden zijn een lust voor het oog én de smaakpapillen. Als we hem vertellen dat we geen broodmes hebben in onze camper, haalt hij het zijne boven voor ons. Handgesneden door de bakker himself, wie kan dat zeggen?

Het 25hours hotel zit in een voormalig verzekeringsgebouw, dat met veel gevoel voor schoonheid en humor werd aangepakt. In de lobby – volledig ingericht in de sfeer van de maanlanding in 1969 – vind je een leuke bar en een vinylshop. Mirtha en Lucy krijgen maar geen genoeg van de geestige spiegels in de toiletruimte. Op de 8ste verdieping zit rooftop restaurant Neni, waar je je met riant uitzicht over Keulen kan verdiepen in de door het Midden-Oosten geïnspireerde keuken.

Keulen met kinderen

Meanderen door de Altstadt

Ook in het ochtendlicht kan je er niet echt naast kijken: de Kölner Dom domineert de skyline van Keulen. Pal naast het centraal station rijst de beroemde gothische kathedraal op, een tweetorige gigant van maar liefst 157 meter hoog. De op een na hoogste kathedraal van Duitsland, Unesco werelderfgoed en meteen ook de meest bezochte toeristische trekpleister van het hele land. Dat is overigens meteen duidelijk bij het zien van de hordes toeristen die zich verdringen op het plein voor de Dom. Ruim 500 treden moeten van de Dom het hoogtepunt van een bezoek aan Keulen maken, maar wij opteren ervoor om de kathedraal vanop ground zero te bewonderen en het verder vooral te zoeken in de stad zelf, in plaats van in hogere sferen. Hoe dan ook mogen we blij zijn dat de Dom er nog staat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een van de weinige gebouwen die overeind bleef na de bombardementen van de geallieerden.

Vlakbij wandelen we binnen bij het magnifieke Museum Ludwig. Daar zijn schilderijen te zien, bweik! Zonder de kinderen dus. De collectie omvat de grootste hoeveelheid pop-art buiten de VS, met kunstenaars als Andy Warhol, Roy Liechtenstein en Salavdor Dali. Maar interessanter nog dan deze grote kanonnen, is het ontdekken van begin twintigste eeuwse Duitse kunstenaars zoals Otto Dix, Ernst Ludwig Kirchner en Paula Modersohn-Becker.

Het Kolumba museum, een van de oudste van de stad, vond nieuw onderdak in een ongewoon gebouw van de Zwitserse architect Peter Zumthor. Het museum werd gedeeltelijk gebouwd op de ruïnes van de Romaanse kerk van Sankt Columba. Binnen vind je een kleine collectie religieuze kunst en iconen, maar ook het gebouw op zich is de moeite. Zumthor won dan ook de Pritzker Prize, zowat de Nobelprijs voor architectuur. ‘Ongelofelijk hoe die oude kerk in dat nieuwe, strakke gebouw zit’, zegt Felix bewonderend, fan van het eerste uur van architectuur.

 Kunst voedt wel de ziel, maar niet de maag: een goed moment dus om koers te zetten richting Neobiota. Dit restaurant van de nieuwe stempel pakt uit met de slogan ‘Brunch ist tot’. In plaats daarvan serveren ze de hele dag door ontbijt. In dat ontbijt zet je je tanden voor slechts 25 €, en dat voor een restaurant met Michelinster. We zien het in Antwerpen nog niet zo snel gebeuren. Geen poespas hier, gewoon lekker eten in een ongedwongen kader. Op het menu: shakshuka en blueberry pancakes, maar ook klassiekers met een lokale twist, zoals brood gedipt in varkensbloed met appel en aardappel, een eigenzinnige versie van een typisch Keulens gerecht.

Bij Manufactum vergapen we ons aan Deutsche gründlichkeit in al zijn inventieve vormen. De winkel met bar is een vitrine voor kwalitatieve producten made in Germany, van pepermolens tot Bauhaus lettersjablonen en van keukenmessen tot tuingerief. Wat hedendaagse architectuur betreft, komen we zelfs in de winkelstraat aan onze trekken met het door Renzo Piano ontworpen Weltstadthaus, dat onderdak biedt aan de flagship store van de keten P&C. Dat is misschien wel een voordeel aan een stad die nagenoeg compleet werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog: er is meer ruimte voor interessante, hedendaagse architectuur.

Keulen met kinderen

Chocolade aan de Rheinauhafen

Vanuit de Altstadt trekken we via de Severinsbrücke richting de Rheinauhafen. Tijd om de moderne wijk aan de Rijnoever te gaan verkennen, waar de oude haven herbestemd werd als residentiële buurt. De drie Kranhäuser of Kraangebouwen – gevuld met kantoorruimte en appartementen – zijn een knipoog naar de kranen die van oudsher de dokken sierden. Hier klopt het eigentijdse hart van Keulen en heb je bovendien een schitterend zicht op de oude stad. Een andere troef, tenminste volgens de stellige mening van de kinderen, is dat hier vlakbij het Chocolademuseum zit. Dat dompelt je onder in de drieduizend jaar oude geschiedenis van het donkere goud. Via negen exporuimtes reis je door de cultuur van chocolade, beginnend bij de Maya’s en de Azteken, doorheen de barok en de Industriële Revolutie tot nu. Opmerkelijk: onze kinderen blijven vooral hangen in de ruimte waar je mag proeven. Bij het buitenkomen weten ze het zeker: dit is het beste wat ze in Keulen gezien hebben.

Ongewoon Keulen

Wat Keulen meer dan wat dan ook heeft gedefinieerd, is dat maar liefst 90 % van het oude stadscentrum werd verwoest door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch bleef de stad niet bij de pakken zitten: ze slaagde erin dit uiteindelijk om te buigen tot iets positiefs en dankt er veel van haar hedendaagse karakter aan. Keulen was tijdens de oorlog een cruciale doorgangshaven, door de strategische ligging dicht bij België en Nederland. Toch kreeg het nazisme hier nooit zo voet aan de grond als in andere Duitse steden. Een verzetsgroep die bekend stond als de Edelweiss Piraten steunde geallieerden en hielp gedeserteerde Duitse soldaten. In november 1944 werden 13 leden van de groep geëxecuteerd op bevel van Himmler, waaronder 6 tieners. Ze kwamen uit de wijk Ehrenfeld, waar nu nog steeds een herdenkingsplek is onder het spoorwegviaduct, de plek waar de 13 zonder enige vorm van proces aan hun einde kwamen. Door de grote verwoestingen tijdens de oorlog, kwamen honderdduizenden mensen zonder woning te zitten. In de jaren ’50 werd dan ook snel en goedkoop heropgebouwd. Maar de afgelopen twintig jaar is er een echte kentering te zien in de architecturale keuzes van de stad. Slechts een paar van de wereldwijd bekende architecten die je in de Keulense skyline terugvindt zijn Renzo Piano (Weltstadthaus), Jean Nouvel (Köln Turm) en Peter Zumthor (Kolumba museum).

 Camperplaatsen

Reisemobilhafen Köln, An der Schanz, 50735 Köln. Info: www.reisemobilhafen-koeln.de

Zonder twijfel de beste plek om te staan voor een bezoek aan Keulen. Voor weekends en hoogseizoen op tijd reserveren. Capaciteit: 60 campers. Troeven: mooie, rustige ligging aan de Rijn op een dikke 3 km van de Dom. Te voet of met de fiets kan je het pad aan de Rijnoever volgen naar het centrum. Er is ook een goede verbinding met openbaar vervoer: tram 18 aan de Boltensternstrasse brengt je op 10 minuten naar het hart van de stad. Prijs: 12 €. Faciliteiten: mogelijkheid tot lozen van water en toilet, elektriciteit.

Campingplatz & Strandbad Liblarer See, 50374 Erftstadt. Info: www.camping-liblar.com

Op een 20-tal km ten zuidwesten van Keulen ligt deze aangename en comfortabele camping. Met een eigen strand en zwemmeer! Aanrader met kinderen. Prijs: 10 € per camper, plus 4 €/volwassene en 3 €/kind. Alle mogelijke faciliteiten zijn voorzien.

In Keulen kan je je camper achterlaten op een van de dagparkeerplaatsen aan de Rijnoever. Opties:

-Bus Parkplatz, Kuhweg, 50735 Köln

Prijs: gratis

Van hieruit neem je lijn 18 van de Stadtbahn (halte Slabystrasse), die je op 10 minuten naar de binnenstad brengt

-ter hoogte van de Konrad Adenauer Ufer

Capaciteit: 20 plaatsen

Prijs: 4 €/24u

Info: www.campercontact.com/nl/duitsland/nordrhein-westfalen/koln/73483/parking

-Camperplaats Marsdorf, Emmy-Noether-Strasse, 55858 Köln-Marsdorf

Camperplaats in een buitenwijk van Keulen, op 7 km van het stadscentrum.

Prijs: gratis. Geen voorzieningen. Goede verbinding met het centrum via vlakbij gelegen Stadtbahn, lijn 7. Nadeel: kan erg lawaaierig zijn (vanwege de ligging naast de autostrade, maar ook ’s nachts feestende jongeren op het terrein naast de parkeerplaats). De plek wordt bovendien af en toe gesloten wegens problemen met langdurige kampeerders, dus niet betrouwbaar als eerste optie.

-Campingplatz Stadt Köln, Weidenweg 35, 51105 Köln Poll.

Info: www.camping-koeln.de

Camping aan de rechter Rijnoever in het stadsdeel Poll, op ongeveer 6,5 km van de oude binnenstad. Alle mogelijke faciliteiten zijn voorzien. Met de fiets kan je via het Rijnoeverpad makkelijk naar het centrum van de stad. De verbinding met openbaar vervoer is minder handig: 1,4 km te voet via de Rodenkirchener Brücke naar de andere Rijnoever, waar je aan de halte Heinrich-Lübke-Ufer de U-bahn lijn 16 kan nemen tot aan de Dom of het station. Prijs: 8 € per camper, plus 8 €/volwassene en 4,5 €/kind.

Keulen met kinderen

Praktisch:

Hoe rij ik met een camper naar Keulen?

De afstand Antwerpen–Keulen bedraagt om en bij de 220 km (route via Maasmechelen en Aken). Aan een gemiddelde snelheid rijd je hier met de camper ongeveer 2 en half uur op. Duitsland werkt met de milieusticker, die je nodig hebt om met je voertuig het centrum (de zogenaamde Umweltzone) in te mogen. De Milieusticker bestel je online via https://milieustickervoorduitsland.be Het handigst is sowieso om bij aankomst je camper te parkeren op een dagparkeerplaats en daar openbaar vervoer te nemen, dat snel, efficiënt en goed geregeld is.

Waar zijn de beste plekken om te eten en drinken in Keulen?

-Café Sehnsucht, Körnerstr. 67, 50823 Keulen-Ehrenfeld, sehnsucht-koeln.de

Gezellig café-restaurant met Brexit Bratwurst, quiches en salades op het menu. Ideaal voor lunch in de wijk Ehrenfeld.

-Cafébud, Glasstraße 62, 50823 Keulen, www.facebook.com/KaffeebudEhrenfeld

Koffiebar met bankje voor de deur en espresso van goede kwaliteit

-Café Van Dyck, Körnerstrasse 43, 50823 Keulen, www.facebook.com/vandyckroesterei

De hipste koffiebar van Ehrenfeld, die zijn eigen bonen roostert en ook cold brew koffie aanbiedt

-Eisfeld, Hansemannstr. 49, 50823 Keulen, www.facebook.com/eisfeldkoeln

Huisgemaakt ijs om ter plaatse te verorberen of mee te nemen

-Rock&roll bonbonmanufaktur, Geisselstraße 4, 50823 Köln,www.facebook.com/ehrenfeldbonbons

Huisgemaakt snoep met opmerkelijke smaken, zoals kiwi-basilicum-roos.

-Hallmackenreuther, Brüsseler Platz 9, 50674 Keulen, www.facebook.com/hallmackenreuthers

Sfeervolle bar en restaurant met de uitgebreidste limonadekaart die je ooit hebt gezien, hartje Belgisches Viertel

-The Wurst Case Szenario, Brüsseler Str.66, 50674 Keulen, www.facebook.com/wurstcaseszenario

Uitstekende braadworst en hotdogs, geserveerd volgens het stijlboekje van het moment

-Bakkerij Prôt, Lutticher Strasse 6, 50674 Keulen, protvonalex.de

De jonge bakker Alex maakt en verkoopt hier zijn artisanale brood (o.a. spelt en rogge)

-Neni, Im Klapperhof 22-24, 50670 Keulen (boven in het 25hours hotel The Circle), www.facebook.com/NENI-Köln-340587469758866

Rooftop restaurant waar je een eclectische, door het Midden-Oosten geïnspireerde keuken krijgt geserveerd mét uitzicht over de stad

-Neobiota, Ehrenstraße 43c, 50672 Keulen, www.restaurant-neobiota.de

Restaurant met jong team die de hele dag door ontbijt serveren en ’s avonds opereren als sterrenrestaurant. Relaxte sfeer en uitstekende kwaliteit.

-Maloa Poké Bowl, Friesenwall 24d, 50672 Keulen, www.facebook.com/maloakoeln

Ideaal voor een snelle, gezonde lunch in de winkelbuurt ten westen van de Altstadt

Wat te doen in Keulen met kinderen?

-flaneren langs de voetgangerszone aan de linker Rijnoever, tussen het chocolademuseum en de Dom, waar biergartens en groene zones voor sfeer zorgen (plus: zicht op de Rijn)

-Dom van Keulen, gothisch meesterwerk in de Altstadt dat je ook kan beklimmen

-Museum Ludwig, Hein­rich-Böll-Platz, 50667 Keulen, www.museum-ludwig.de

Prachtige collectie 20ste eeuwse schilderkunst

-Kolumba Museum, Kolumbastrasse 4, 50667 Keulen, www.kolumba.de

Museum met religieuze kunst, dat echter ook voor het gebouw op zich de moeite is. Ontworpen door Peter Zumthor en gebouwd op de ruïnes van een oude kerk.

-Grungürtl, de 7 km lange groene ring die de stad omarmt, paralel met de Rijn, en een oase is voor locals om te wandelen, fietsen, spelen en picknicken

-Speelplein aan de Grimmstrasse, 50823 Ehrenfeld

Ideaal voor wie Keulen bezoekt met kinderen en een mooi voorbeeld van de leefbaarheid van de wijk Ehrenfeld

-Street art in Ehrenfeld en Belgisches Viertel

Beschouw de stad als een gratis openluchtmusem, waar je in beide buurten de beste street artists aan het werk kan zien (zelfs de Belgische Roa heeft er een muur)

-Schocolademuseum, Am Schokoladenmuseum 1A, 50678 Keulen, www.schokoladenmuseum.de

Door Lindt gesponsord museum vlakbij Rheinauhafen, waar het verhaal van chocolade uit de doeken wordt gedaan. En je mag proeven!

-kraanhuizen Rheinauhafen

Rond de eeuwwisseling werd de oude haven herbestemd als woon- en kantoorbuurt. De iconische kraanhuizen werden ontworpen door architecten Linster en Teherani en zijn een must see voor fans van hedendaagse architectuur.

De leukste shops in Keulen?

-Utensil, Körnerstrasse 21, 50823 Keulen, www.utensil-shop.de

Industriekultur für Zuhause, noemen ze het zelf: deze charmante

designwinkel en studio doet aan upcycling van afgedankte materialen.

-Veedelskrämer, Venloer Strasse 270, 50823 Keulen,

www.veedelskraemer.de

Verpakkingsvrije winkel, met een uitgebreid assortiment zuivel, droge

voeding, en onderhouds- en verzorgingsproducten.

-Die Drahtflechterei, Körnerstrasse 56, 50823 Keulen, drahtflechterei.de

Eigenzinnige winkel met servies, verse bloemen en hartelijke eigenaars.

-Manufactum, Brückenstraße 23, 50667 Keulen, www.manufactum.de

Deutsche Gründlichkeit op zijn allerbest. Je kan er ook iets eten en drinken bij Brot und Butter.

Meer info

-Toeristische dienst Keulen, Kardinal-Höffner-Platz 1, 50667 Keulen,

www.koelntourismus.de

-Cologne food guide op Instagram is een handig account dat alle soorten keukens en restaurants tipt

-Met de Köln Card gebruik je onbeperkt het openbaar vervoer in Keulen en krijg je tot 50% korting in musea, restaurants, shops en culturele attracties.

Info: www.cologne-tourism.com/book-buy/koelncard

-De Milieusticker is in Duitse steden verplicht als je de Umweltzone wil inrijden met je auto of camper. Bestellen doe je online via milieustickervoorduitsland.be. Het vignet kost 12,50 € en wordt binnen de 24u met de post opgestuurd.

Nog meer tips voor Duitsland met kinderen? Check dan:

Trip met de camper door de Vulkaan-Eifel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.