Weekend Amsterdam met kinderen: koken en kunst

Wat te doen tijdens je weekend Amsterdam met kinderen? Wij pikken er twee highlights uit die je absoluut niet mag missen als je met je koters richting de Nederlandse hoofdstad trekt. 

Weekend Amsterdam met kinderen: koken en kunst

Altijd een goed idee om met de deur in huis te vallen: als je een museum doet, laat het dan meteen een knaller van formaat zijn. Het beroemde Rijksmuseum kan er na jaren van verbouwen en vertimmeren weer een tijdje tegen. In het vernieuwde museum is ook aan kinderen gedacht, we zijn tenslotte in Nederland. Voor hen is er een onderhoudende en grappige  ontdekkingstocht die hen door het museum leidt. Gids van dienst? Een van de bewoners van Sesamstraat.

Rijksmuseum
Het enige wat de jeugdige bezoekers te doen staat, is een keuze maken tussen Ieniemienie, Pino of Tommie. Eenmaal deze knoop doorgehakt, zijn ze klaar voor een interessante reis door een van Nederlands meest gereputeerde musea. Een lijstje met vragen en zoekopdrachten in de hand, de audiogids op het hoofd. Zo loodst Sesamstraat hen doorheen de collectie van de Gouden Eeuw, langs maquettes van oorlogsschepen, poppenhuizen, schatkisten en Delfts Blauw. En natuurlijk langs De Nachtwacht, je weet wel, dat bekende schilderij van Pino.

Weekend Amsterdam met kinderen: koken en kunst

Het Amsterdamse Vondelpark heeft meer te bieden dan frisse lucht alleen. Wij zijn er sinds jaar en dag fan van een restaurant waar kinderen de plak zwaaien, zowel in de keuken als bij de bediening.

In het Kinderkookkafé kiest elke kok (vanaf een jaar of twee) een dienblad aan de toog op kinderhoogte. Op basis van de uitgestalde foto’s maak je een keuze uit de te bereiden gerechten. Slim is dat onder elke foto een afbeelding staat van de ingrediënten die je nodig hebt voor dat gerecht. Die mogen vervolgens door de kinderen zelf uit de rekken worden gehaald.

En dan kunnen ze aan de slag: met pizza, koekjes, groentespiesjes, worstenbrood, ham- en kaascroissants… En ja, ook het verorberen van de gerechten nemen ze helemaal zelf voor hun rekening.

Kinderkookkafé, Kattenlaan, Vondelpark 6B, www.kinderkookkafe.nl

Weekend Amsterdam met kinderen: Slapen

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Amsterdam? Het knap gerenoveerde Lloyd Hotel, ten oosten van het centraal station en met zicht op het Ijmeer, is een aanrader.

Dit gebouw uit 1916 was ooit een plek waar emigranten hun laatste nachten doorbrachten, alvorens ze de boot naar Brazilië of Panama namen. Tijdens de tweede wereldoorlog werden er verzetslieden vastgezet en nog later, tot eind jaren ’80, diende het als jeugdgevangenis.

Nu is het een leuk hotel met zowel één- als vijfsterren kamers. Handig met kinderen zijn zowel de drie- als viersterrenkamers, ruim genoeg om bedden bij te zetten én met eigen badkamer en toilet. Geen twee kamers zijn hetzelfde, al zie je in het hele gebouw wel dezelfde mix van hedendaags design en vintage. Wij logeerden in kamer 420, badend in het knalgeel en ontworpen door de Nederlandse designer Joep Van Lieshout. Hoera voor het grote speeltapijt! Ook de Dingenzoekers Kliedertest bij het ontbijt werd met glans doorstaan.

www.lloydhotel.com

Weekend Amsterdam met kinderen: Slapen

Wil je budgetvriendelijk en gezellig logeren in Amsterdam? Camping Zeeburg, op een eiland in het Ijmeer, is een echte aanrader. De Wagonettes, die eruit zien als kleurige werfhuisjes, bieden plaats aan twee tot vier grote en kleine mensen. Elke Wagonette is voorzien van een of twee stapelbedden, tafel, stoelen en gratis wifi. Het wiegende riet en het uitzicht op het water zijn echte rustbrengers.

Grote troef is de makkelijke verbinding met het centrum: op een kwartier fiets je naar de stad en ook tram 26, 7 en 14 brengen je er zo naartoe. Sanitair zoals toilet en douche deel je met anderen, maar is verzorgd en net. In het winkeltje op het campingterrein tik je basics op de kop, zoals pasta, soep, brood, melk, wc-papier en tandpasta. Er zijn fietsen te huur, mét kinderzitje, en zelfs een tandem met kinderzitjes is beschikbaar, zodat de hele familie op één fiets door de stad kan cruisen. Verderop is er ook een mini-boerderij, met kippenren, geiten, schaap en konijnen.

 

Nog meer inspiratie voor een weekend met kinderen? Check dan ons weekend in Drenthe of Zeeland.

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.