Weekend Ardennen met kinderen: amfibiebus en geheimzinnige ruïnes

Zin in een weekend Ardennen met kinderen? Een trip naar de mooie streek van Pays des Lacs is een puik plan. Het ‘Land van meren en bossen’ is een onontdekt pareltje, waar ook voor families een en ander te beleven valt. 

Weekend Ardennen met kinderen

Slapen in een abdij

Stemmig logeren met panoramisch zicht op de ruïnes van de Abdij van Aulne? Dat doe je in de gezellige Auberge de l’Abbaye, die uitpakt met zes piekfijn ingerichte kamers. Het hotelletje zit eigenlijk in het oude poortgebouw van de abdij, die dateert uit de zevende eeuw en daarmee een van de oudste Cisterciënzer abdijen van ons land is.

De verrassend idyllische omgeving doet in niets vermoeden dat je hier op een boogscheut van Charleroi zit! Vanuit je bed hoor je de Samber ruisen en de vogels fluiten. Het design van de kamers is goed doordacht, met een inventief gebruik van de beschikbare ruimte. Fris is ook het contrast tussen het eeuwenoude gebouw en de hedendaagse inrichting, die voor een lichte sfeer zorgt. Ontbijten doe je in het zaaltje beneden, waar ook een hele stapel tips en brochures te vinden zijn om de uitnodigende omgeving te verkennen.

Weekendje weg in de Ardennen: Auberge de l'Avvaye

Auberge de l’Abbaye, Rue Emile Vandervelde 286, 6534 Gozée (Thuin). Info: www.aubergedelabbaye.be

Le Crocodile Rouge

Ja, het was voor ons ook even schrikken toen we hoorden dat er krokodillen zitten in de Lacs de l’Eau d’Heure. Gelukkig gaat het om een ongevaarlijke soort, die zelfs bereid is om nieuwsgierige bezoekers mee het water in te nemen. De kunstmatig aangelegde meren zijn omringd door 1800 ha natuur, sowieso al de moeite om te voet of per fiets te ontdekken.

Weekendje weg in de Ardennen: Le Crocodile Rouge

Maar de wonderlijke amfibiebus van Canadese makelij is toch nog net iets spannender. Die neemt je mee op een tocht rond en vervolgens in het meer van Plate Taille. Even gillen op het moment dat het rijtuig het water in rijdt! Kinderen krijgen een audioguide met verhaal over een gestolen schat in het meer en mogen het vaartuig eens besturen. Tip: ga best tegen het einde van de dag, dan krijg je er een mooie zonsondergang bovenop.

Weekendje weg in de Ardennen: Le Crocodile Rouge

Le Crocodile Rouge, Centre d’acceuil de la Plate Taille, Route de la Plate Taille 99, 6440 Boussu-lez-Walcourt. Info en reserveren: www.parcducrocodilerouge.be

RAVeL: fietsen langs oude spoorwegen

RAVeL was niet alleen een Franse componist, de term staat ook voor Réseau Autonome des Voies Lentes: een 1380 km lang netwerk van fiets- en wandelpaden langs in onbruik geraakte spoorwegen. Een tiental grote regionale routes verbinden het hele grondgebied van Wallonië en daarnaast zijn er ook vier internationale routes die doorlopen in Frankrijk. Groot pluspunt van deze trage wegen is dat ze volledig afgescheiden zijn van het gemotoriseerd verkeer. Om je route samen te stellen zijn er handige RAVeL-kaarten per provincie, die verkrijgbaar zijn bij toeristische diensten. Een mooi, plaatselijk traject is dat tussen Binche en Erquelinnes op lijn 108. Hier fiets je langs koeien in de wei en piepkleine gehuchtjes. Het traject sluit ook weer aan op andere routes, dus je kan de lengte van je fietstocht zelf bepalen.

Weekendje weg in de Ardennen: Ravel

RAVeL Henegouwen – lijn 108, vertrekpunt Rue de Buvrinnes in Binche, aankomst in Port de plaisance d’Erquelinnes. Info: ravel.wallonie.be (hier vind je ook de exacte coördinaten van vertrek- en aankomstplaats)

Het bos van de monniken

Vanuit de ruïnes van de Abdij van Aulne, intussen beschermd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië, vertrekken drie mooie wandelingen. De abdijsite zelf is indrukwekkend in al zijn historische glorie, maar ook de omgeving is het ontdekken waard. Het traject ‘Sur les traces de Louis l’Ermite’ is 7 km lang en neemt je mee langs de vijvers die ooit door de monniken werden aangelegd.

Weekendje weg in de Ardennen: Wandelroutes vanuit Abbave d'Aulne

Verder is er een 2 km lange route langs een gefossiliseerde zijarm van de Samber. Een derde wandeling neemt je mee langs de Haute Sambre en daarna het bos in. Hier passeer je de sluis van Trou d’Aulne, een pittoresk plekje waar de tijd lijkt stil te staan.

 

Vertrek vanuit auberge de l’Abbaye, Rue Emile Vandervelde 286, 6534 Gozée (Thuin). Info: www.aubergedelabbaye.be (de wandelkaart is verkrijgbaar in de auberge).

Nog een weekend Ardennen met kinderen? Mag het iets meer avontuur hebben? Een weekend buiten slapen of een weekend waar je echt vuur leert maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.