Weekend Brussel met tieners: 5 geheimtips

Laat tijdens je volgende weekend Brussel met tieners die dekselse Manneke Pis en het Atomium eens links liggen. Ontdek in plaats daarvan de minder bekende kanten van onze heerlijke hoofdstad: van street art in een oude supermarkt tot het ondergrondse rioolstelsel. 

Weekend Brussel met tieners: 5 geheimtips

Belexpo

Krokusvakantie Belexpo

Is het een museum? Nee. Wat is het dan wel? Een interactieve expo over de stad van de toekomst. Is het … tof? Heel tof, daar kunnen we stellig over zijn.

Krokusvakantie Belexpo
Krokusvakantie Belexpo

Belexpo vertelt je alles over de stad van de 21ste eeuw, die bij voorkeur zero waste is. Of ‘zéro déchet’, zoals ze dat in Brussel zeggen. Afvalvrij dus. De expo op het terrein van Thurn & Taxis neemt verschillende aspecten van het leefmilieu in de stad onder de loep, zoals mobiliteit, eten, onderwijs en wonen. Maar liefst 70% van de wereldbevolking zal tegen 2050 in een stad wonen. Het is dus geen moment te vroeg om eens diep na te denken over hoe we dat leefbaar kunnen houden.

Krokusvakantie Belexpo
Krokusvakantie Belexpo

Kinderen en tieners krijgen een digitale armband, die dienst doet als kaart en sleutel. Met die armband leggen ze een parcours van opdrachten af, waar de onze zich alvast enthousiast instortten. De opdrachten zijn heel gevarieerd: van virtueel fietsen door Brussel (stress!) en courgettes planten, tot een schoolkantine ontwerpen en zich buigen over geluidsvervuiling. Onderhoudend, fris vormgegeven én aanzettend tot nadenken: missie geslaagd.

Krokusvakantie Belexpo

Belexpo, terrein van Thurn & Taxis, Havenlaan 86c/3002, 1000 Brussel. Voor kinderen vanaf 10 jaar.

ADAM

Dit museum vlakbij het Atomium herbergt de collectie van het Plasticarium en pakt uit met tijdelijke tentoonstellingen rond design. De verzameling knaloranje en appelgroene interieurobjecten uit de sixties stemt elke bezoeker geheid vrolijk. Voor kinderen heeft het ADAM een eenvoudig spel voorzien dat hen door de collectie loodst, maar ook zonder dat blaadje papier zullen ze het hier naar hun zin hebben.

Brussel met kinderen / Brussels with kids: ADAM Brussel

Art & Design Atomium Museum, Belgiëplein 1, 1020 Brussel.

Strokar Inside

Alexandra Lambert en Fred Atax staken de koppen bij elkaar en transformeerden een leegstaande Delhaize in Elsene tot hoofdkwartier van hun street art project Strokar Inside. Kinderen weten amper waar eerst kijken, zo spectaculair ziet het er allemaal uit. Artiesten als Moyoshi & Lord Ubi, Softwix, Djamel Oulkadi, Charles Foussard en Klaas Van der Linden hebben muren en vloeren onder handen genomen, met flashy resultaat. Duidelijk geen museum, dus veilig te betreden als tiener, al was het maar omdat het heel wat Instagramwaardige kiekjes oplevert.

Krokusvakantie Strokar

Strokar Inside, Waterloosesteenweg 569, 1050 Brussel.

Riolenmuseum

Het riolennetwerk onder Brussel is bijna 400 km lang en biedt een unieke blik op wat er zich down under afspeelt. Van die 400 km kan je slechts enkele meters bezoeken, maar het is wel de moeite om daar eens rond te gluren. Het bijhorende Riolenmuseum vertelt alles over het spijsverteringsstelsel van de hoofdstad, dat elke dag duizenden kubieke meter afvalwater verwerkt.

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Riolenmuseum Brussel

Riolenmuseum,
 Octrooipaviljoen,
 Anderlechtsepoort, 1000 Brussel.

Speelgoedmuseum

Dit wonderlijke universum van vergane glorie toont speelgoed uit lang vervlogen tijden. Het Brusselse Speelgoedmuseum is gehuisvest in een charmant volgestouwd pand waar het heerlijk struinen is. Om bij weg te dromen (als ouder) en helemaal in op te gaan (als kind).

Speelgoedmuseum Brussel
Speelgoedmuseum Brussel

Speelgoedmuseum, Verenigingstraat 24, 1000 Brussel. Info: www.museedujouet.eu

Origineel overnachten in Brussel met tieners?

Krokusvakantie: citytrip 5x onbekend Brussel
Krokusvakantie: citytrip 5x onbekend Brussel
Krokusvakantie: citytrip 5x onbekend Brussel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.