Weekend Drenthe met kinderen: hunebedden en schurken

Weekend Drenthe met kinderen? Goed idee. Wij trokken er naartoe en stelden vast dat deze groene provincie in het noordoosten van Nederland heel wat in z’n mars heeft. Zoals hunebedden en een spannend gevangenismuseum.

Wat is het landschap in Drenthe mooi, met al die grazende schapen en dat uitgestrekte groen. Ideaal om te fietsen te wandelen. Toch gingen we eerst naar…

De gevangenis – Weekend Drenthe met kinderen

Of beter: het gevangenismuseum. Dat was ooit een echte gevangenis en zit in Veenhuizen. ‘Ga terug naar start, u ontvangt geen geld’, galmde het door ons hoofd. ‘Zijn daar echte boeven?’, vroeg Mirtha. ‘Ja. En ook iets met een vloek én mysterieuze stemmen’, lieten we weten. Hoe dat zat?

Het museumspel De Vloek van Veenhuizen zet kinderen aan het werk: ze moeten Gaius helpen. Gaius is de geest van een arme kerel, een verliefde jongen, vervloekt en voor eeuwig opgesloten in een verborgen cel. ‘Ga op zoek naar de bevrijdende spreuk, maar luister vooral goed naar wat zijn vrienden te zeggen hebben. Misschien kan je Gaius dan terug brengen naar zijn liefje, Marieke’, legt het bijhorende boekje uit. Felix, Lucy en Mirtha schieten in actie. Gaius komt er goed vanaf.

Na het spel is er tijd om de rest van het spannende gevangenismuseum te ontdekken, waar je de oorsprong van de uitdrukking ‘een blok aan je been’ kan ontrafelen. Liefhebbers kunnen verder nog een rondrit maken in een oude Boevenbus of een nacht doorbrengen in een bewaarderswoning. Wie had dat gedacht, dat het in de nor zo gezellig zou zijn?

Boomkroonpad – Weekend Drenthe met kinderen

Het Boomkroonpad in Drouwen doet je de dingen weer eens van een andere kant bekijken. De bovenkant. Wat een bijzonder gevoel om de toppen van de bomen te kunnen aanraken, in plaats van langs hun voeten te wandelen. Op 22 m hoogte, dus niet voor hoogtevrezers.

Hunebedden en zwerfkeien – Weekend Drenthe met kinderen

Ook de hunebedden mochten we niet missen. Eigenlijk wisten wij niet precies wat dat was, een hunebed. Dat er geen Ikea-matras op zou liggen hadden we wel verwacht, maar toch was het nogal een openbaring om er eentje in het echt te zien. Eigenlijk zijn het grafmonumenten. En eigenlijk ook gewoon een stel hele grote stenen. Uit de steentijd. Zwerfkeien zagen we ook. Die zijn samen met het ijs uit Scandinavië naar Nederland gezworven. Dat had wel iets poëtisch, zoveel keien samen. En ideaal om op te klimmen en springen, dat ook.

 

Nog meer tips voor een weekend met kinderen? Dan is survival in de Ardennen vast ook iets voor jou.

Ontdek hoe verrassend een weekend Elsene of een roadtrip met de camper door Zeeland kan zijn.

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.