Weekend Londen met kinderen: tijdreizen en oorlogsschepen

Een weekend Londen met kinderen? Dan is het een goed plan om ook eens af te zakken naar de zuid-oostelijke uithoek van de stad. Daar vind je de uitgestrekte UNESCO-site van Greenwich Park, waar heel veel te beleven is.

 

Thames Clipper – Weekend Londen met kinderen

‘Kijk, de Walkie-Talkie toren’, wijst Lucy, terwijl we staan te wachten aan de London Bridge City Pier. Felix en Mirtha debatteren over het feit of de skyscraper van 20 Fenchurch Street nu eigenlijk echt lijkt op een walkie-talkie of niet. Even denken we dat het misschien toch ‘the cheesegrater‘ (de kaasrasp) is – die Londenaars geven hun wolkenkrabbers graag smeuïge bijnamen.

Voor we de plaatselijke hedendaagse architectuur verder kunnen bespreken, komt onze boot eraan. De MBNA Thames Clipper opereert als een rivierbus; je betaalt er met dezelfde Oystercard als in de underground. Een geweldige manier om je te verplaatsen: geen files én je krijgt de Londense landmarks ook eens vanop het water te zien.

Cutty Sark – Weekend Londen met kinderen

Na een behouden vaartje van een twintigtal minuten zetten we voet aan wal bij Greenwich Pier, toegangspoort tot het bruisende Greenwich Park.

Het grazige Greenwich Park herbergt zoveel moois dat je er makkelijk een volledige dag kan doorbrengen. Langs de kade ligt het schip Cutty Sark voor anker, de enige overblijvende tea clipper ter wereld, gebouwd in Schotland in 1869.

Van Rawalpindi tot Ceylon – Weekend Londen met kinderen

Kloppend hart van het park is het fameuze Maritiem Museum. In dit historische pand met bakken glorieuze grandeur huist de geschiedenis van het Britse scheepvaartleven – they ruled the waves, you know. We monsteren tot de verbeelding sprekende maquettes, kleurrijke boegbeelden (die brachten geluk plus een paar extra ogen om de weg niet kwijt te raken op zee), zwaarden, munten, servies. En boten. Veel boten.

De museumcollectie omvat werk van grote schilders als Turner – het mythische ‘The Battle of Trafalgar’ dat hij schilderde in opdracht van king George IV – en Gainsborough. Maar het leukst zijn de verhalen. Gewillig laten we ons onderdompelen in meeslepende histories van oorlog, thee, zijde, zilver en specerijen. De kinderen krijgen een i-Pad te leen en lopen ermee over een enorme wereldkaart. Telkens als ze op een plek blijven staan, krijgen ze feiten en weetjes over die plek opgedist. De geknipte manier om hen aan boord te houden.

Greenwich Market – Weekend Londen met kinderen

Aan de goedgevulde kraampjes van de overdekte Greenwich Market vind je tal van keukens en smaken: van Indiaas tot koosjer en Mexicaans. Picknicken kan je op het aangrenzende pleintje, waar banken en tafels voorzien zijn.

Teletijdmachine – Weekend Londen met kinderen

 In de Astronomy Galleries (gratis toegankelijk) kom je dan weer alles aan de weet over ons zonnestelsel, dark energy en galaxies far, far away. Vol ontzag voelt Felix aan de asteroïde die ooit de dinosaurussen de das omdeed. ‘The oldest object you’ll ever touch’, staat er bij. Dat kan kloppen: het ding is zo’n 4,5 miljard jaar oud.

Nog wonderlijker is de tijdlijn in het Royal Observatory. Hier snijdt de Greenwich Meridian Time het stenen pad letterlijk in twee. ‘Je kan hier gewoon naar een uur geleden gaan!’, zegt Mirtha, met een been in onze tijdszone en een been in de andere zone. Tijdreizen was nog nooit zo simpel.

De helling in het park blijkt zich ook uitstekend te lenen tot jezelf afrollen aan duizelingwekkende snelheden. Citytrip? Allemaal goed en wel, maar er moet ook een ravotquotum gehaald worden.

Nog meer toptips voor een weekend Londen met kinderen? Check onze cityguide!

Toch liever een dichtbij weekend? Kom meer te weten over een zomers weekend in Brussel, of ontdek hoe geweldig een weekend Blankenberge is. Voor een weekend in de natuur kom je hier alles te weten.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.