Zomers weekend in Brussel met kinderen: 15 toptips

Ook een staycation gepland? Of je nu op zoek bent naar verkoeling of wil schuilen voor de regen, er is geen betere plek om ‘s zomers te vertoeven dan in Brussel. Van stadsstrand tot guingette in het park: 15 hotspots voor een geweldig weekend in Brussel met kinderen. 

Zomers weekend in Brussel met kinderen: 15 toptips

Gaston

Zomer? Daar hoort een ijsje bij, minstens eentje per dag. Bij Gaston aan de Baksteenkaai hebben ze het fenomeen ijs serieus to the next level gebracht. Niet alleen is dit visueel een charmebom, met fris design en vrolijk ijsscheppende jongelui achter de toog, ook het ijs zelf is top.

Buiten de usual suspects kan je je hier wagen aan ijs van rijstmelk en Iraanse saffraan, abrikoos en yuzu (Japanse citrusvrucht) of meloen en komkommer. Het terras is een heerlijke plek om al ijsverorberend het Brusselse leven van alledag gade te slaan.

Tich – 15 x zomers weekend Brussel

De vegan ontbijt- en lunchbar Tich – niet ver van het Koningsplein – is aangenaam ruim: overal zijn er knusse hoekjes om met de hele familie in neer te strijken. Bovendien is er plaats genoeg voor kinderen om eens rond te wandelen en de vele leuke spulletjes uit te checken.

Tich is namelijk ook een concept-store waar je fijne duurzame producten op de kop tikt, van biologisch afbreekbare zeep en onverwoestbaar servies tot kook- en kinderboeken, knuffels en sweatshirts in alle maten van kind tot volwassene.

Qua honger: de toast met banaan is overheerlijk en zal zowel ouders als kinderen bekoren.

La Guingette du parc de Forest –

15 x zomers weekend Brussel

Een zomer in Brussel met kinderen is niet compleet zonder de nodige zonnige pop-ups. La Guingette du parc de Forest is er alvast eentje om te onthouden. In het hart van het park van Vorst zit deze gemoedelijke cabane waar je terecht kan om te aperitieven, eten, spelen, dansen, yoga te doen, concerten en ateliers bij te wonen en natuurlijk ook om simpelweg te chillen met het hele gezin. De kinderen hebben een woeste zandvlakte ter beschikking en als dat nog niet genoeg is, een heel park om in te ravotten onder het goedkeurend oog van hun aperitievende ouders.

Belgomarkt – 15 x zomers weekend Brussel

Verpakkingsvrij winkelen Belgomarkt
Een echte ontdekking in hartje Elsene! Vooraan in Belgomarkt zit een verpakkingsvrije winkel met uitsluitend producten die in België gekweekt en gemaakt zijn, van groente en fruit tot verse pasta, limonade en koekjes.

Verpakkingsvrij winkelen Belgomarkt
Voorbij de verstoog vind je een hele fijne lunchbar waar het daglicht binnenstroomt via de dakkoepel. Elke dag staat er een huisbereide salade en een dagschotel op het menu, aan zeer betaalbare prijzen. Ook afhalen kan.

Verpakkingsvrij winkelen Belgomarkt
Een geknipt plekje om met de hele familie energie te tanken voor je binnenvalt bij het Museum voor Natuurwetenschappen.

Museum voor Natuurwetenschappen Brussel

Tandem fietscafé – 15 x zomers weekend Brussel

In Molenbeek popt het sympathieke Tandem fietscafé op, waar je nog tot 14 juli goed zit voor straffe koffie, genereus belegde baguettes, dampend verse soep én allemaal leuke fietsgerelateerde stuff.

Denk: boeken, magazines en accessoires, maar er is ook een fietsatelier waar korte metten wordt gemaakt met alle mogelijke mankementen aan je fiets. Verder zijn er bike testing momenten en – o zo leuk – komt de Bibliocyclette langs met verhalen.

Update: deze pop-up is afgelopen maar het team achter Tandem fietscafé vestigt zich weldra op een definitieve plek met hetzelfde concept. Hou voor actuele info hun website in het oog.

Niet te missen: Zomerbars

Zomerbars om met stip te onthouden:

Parckfarm op de site van Tours & Taxis is een initiatief van buurtbewoners. In de serre – of het Farmhouse zoals ze het zelf enigszins fancy noemen – zit een kantine waar je vegetarisch kan eten en iets drinken, met het accent op lokale producten.  In de leeshoek is het goed toeven, en ook de vele gezelschapsspelletjes zullen ouders en kinderen blij maken.

Bar Eliza (van 29 juni tot 2 september) in het Elisabethpark van Koekelberg pakt uit met een pizza oven (schuif de jouwe er gerust in), films, yoga, concerten, spelletjes en bakken goede zomerse sfeer.

Strandplezier: Brussel Bad

Van 6 juli tot 12 augustus ligt het leukste strand weer in Brussel. Het heerlijke Brussel bad/Bruxelles les Bains strekt zich uit langs beide kanaaloevers, die verbonden zijn door een tijdelijke brug. Zoals elk jaar valt er weer veel te doen, gaande van lanterfanten onder de Brusselse zon, film kijken, je al sportend in het zweet werken en spelen in het zand tot je er bij neervalt. Nog meer buitenspelen kan je op alle plekken die de stad Brussel hier verzamelde, met niet alleen parken en bossen maar ook speelpleinen.

Nog meer lekker eten tijdens een weekend Brussel

Houtsiplou

‘Een denkbeeldige plaats’, zo leggen de eigenaars van Houtsiplou de naam van hun restaurant uit. Het gezellige restaurant met groot terras aan het Rouppeplein verwelkomt kinderen met open armen.

Houtsiplou restaurant Brussel
Trots van het huis zijn de hamburgers, van een Super Chouette (met Reblochon) tot een Joséphine (eendenborst), een Plouf (kabeljauw) of simpelweg een Classico (cheddar en barbecuesaus). Boven is het wat rustiger en zijn er spelletjes, boeken, potloden en zelfs Lego.

Houtsiplou Restaurant Brussel

Chalet Robinson – 15 x weekend Brussel

Om bij Chalet Robinson in het Terkamerenbos te komen, moet je aan boord van een vlot klimmen, dat je traag maar vastberaden naar de overkant brengt. De overkant, dat is een heus onbewoond eiland. Oké, het is misschien wel bewoond, maar echt niet meer dan een klein beetje. Aan tafel zijn er hamburgers, balletjes in tomatensaus, spaghetti en biefstuk met frietjes. En op het eiland is er heerlijk veel speel- en ravotruimte. Hoe cool is dat?

Chalet Robinson restaurant Brussel

Le Balmoral – 15 x weekend Brussel

Welkom in de wereld van suikerzoete pasteltinten en homemade hamburgers, in het Brusselse ook bekend als Le Balmoral. Deze milkbar serveert very American klassiekers en tex-mexgerechten zoals fajitas, enchiladas en tacos. Naast de gebruikelijke kinderkaart is er zelfs een babykaart met groente- en fruitpapjes. Het terras met uitzicht is ideaal bij zomerse temperaturen.

Le Balmoral restaurant Brussel

Bel Mundo – 15 x weekend Brussel

Bel Mundo is een fris, nieuw project in de gebouwen van de oude brouwerij Bellevue. Je eet er lekker en zeer betaalbaar maar steunt tegelijk ook een duurzame onderneming én een sociaal project ten voordele van kwetsbare Brusselaars. Ze kweken eigen biogroenten en -fruit in hun 1500m2 grote moestuin en werken met lokale producenten. Elke zondagochtend organiseert food waste-collectief Eatmosphere de Mary Pop-in brunch en op woensdagavond is er Café Mangé.

Bel Mundo restaurant Brussel

Te ontdekken tijdens een weekend Brussel

Kindermuseum

Het Kindermuseum stelt geen kinderen tentoon, maar heeft zowel vaste als tijdelijke expo’s rond thema’s als verwondering, rituelen en kleur. Die zijn prachtig uitgewerkt en een must voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. En wat extra leuk is: de ruime tuin is ravotproof!

Kindermuseum Brussel

Terkameren bos – 15 x weekend Brussel

Het Terkameren bos (Bois de la Cambre) is een uitloper van het Zoniënwoud en waagt zich tot diep in de stad. Het 124 hectare grote groengebied bestaat uit een bos en een landschapspark in very Engelse stijl. Je vindt er onder meer het restaurant Chalet Robinson, er zijn fijne wandelroutes en je kan er ook fietsen en skaten. In het weekend wordt een deel van het bos afgesloten voor autoverkeer en zijn de straten helemaal van de kinderen.

TerKameren bos Brussel

Op het dak van de bib – 15 x weekend Brussel

Even genoeg van de drukte? Dan hebben wij een geheimtip. Op het dak van de Albertinabibliotheek zit een ruim terras met fijn uitzicht, waar je je kan terugtrekken uit de hectiek van de stad en even op adem kan komen. Binnen kan je je vergapen aan het authentieke vintage interieur – waanzinnig knap – en buiten is er een gezellig terras.

Nog meer tips voor een weekend in Brussel of ontdek onze cityguide Brussel met kinderen?

Check weird and wonderful Londen of 6 bijzondere tips voor een weekend Berlijn.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.