10 x origineel overnachten in België

De kans dat we dit jaar ons land zullen mogen verlaten, is eerder klein. Dat is jammer. Maar ook niet zo héél jammer. Want toevallig is België best geweldig, als je weet waar je moet zijn. Dat schreeuwen wij tenslotte al vele jaren van vele daken. Reizen binnen je eigen land? Niet alleen budget- en klimaatvriendelijk, maar nu dus ook pandemieproof. Als inspiratie alvast een reeksje van onze persoonlijke favorieten: 10 x origineel overnachten in België.

De boom in – origineel overnachten in België

Kamperen in een boomtent? Dat kan in het wondermooie Haspengouwse landschap, vlakbij het kasteel van Hex, waar je met kroost en al de boom in kan. Daar wacht je een nacht vol dromen, begeleid door fluitende vogels en scharrelende eekhoorns. Hoe dat kan? De Nederlandse kunstenaar Dré Wapenaar ontwierp een reeks prachtige, druppelvormige tenten, vier stuks daarvan hangen aan de bomen van de idyllische Tranendreef.

Ze bieden plaats aan twee ouders en twee kleine kinderen, of een ouder met twee grote kinderen. Ruimte voor koffers of grote rugzakken is er niet, maar dat hoeft ook niet. Schoenen zet je op het bankje in de tent en daar kan je ook je tandenborstel en schone onderbroek kwijt. Slapen doe je bijzonder comfortabel in deze tent op niveau. Het plateau bestaat uit een degelijk matras, waar je enkel nog je eigen slaapzak en kussen op moet leggen. Vanuit de tent heb je een verrukkelijk uitzicht over de dreef en het omliggende akkerland, door de ramen aan beide zijden.

Originele overnachting: Boomtent Borgloon logeren
De vier boomtenten bevinden zich in de dreef naar het kasteel van Hex, in een zijstraatje van de Alfonsstraat, 3840 Bommershoven (Borgloon). Overnachten kan van 1 april t/m 30 september. Info en reservatie: Toerisme Borgloon, Markt z/n, 3840 Borgloon, www.borgloon.be

Zot vlot – origineel overnachten in België

Originele overnachting: Kamperen op een vlot

Op het Molse Zilvermeer kan je je met de hele familie te slapen leggen op een kampeervlot. Wij trokken er met onze kinderen naartoe voor een tamelijk onvergetelijk nachtje op het water. Dingen als elektriciteit en stromend water zijn eigenlijk overroepen. Het gaat ook prima zonder, merk je als je je draai hebt gevonden op het kampeervlot van het Molse Zilvermeer. Dat bevindt zich op een afgelegen plas aan de rand van het domein, ver van het groepsgewoel. Omgeven door geurig dennenbos, ruisend struikgewas en een eendenfamilie of drie.

Originele overnachting: Kampeervlot met kinderen

Zachte matrasjes om op te slapen, een kookstel, servies, een grote bidon met water: veel meer heb je hier niet nodig om gelukkig te zijn. Op het terras kijk je uit over het water, terwijl het gaspitje je simpele avondeten doet sudderen. ’s ochtends in alle vroegte is de zon paraat, en kijk je ademloos naar de opstijgende dampen boven het meer. Als vroeg opstaan thuis ook zo zou voelen, tja, dan zouden we allemaal ochtendmensen zijn.

Originele overnachting: Kampeervlot met kinderen

Op het domein van het Zilvermeer vind je verder nog tal van recreatiemogelijkheden als een strand, zwemvijver, waterglijbanen en speeltuin. Maar net als elektriciteit en stromend water, kan je die dingen best missen.

Originele overnachting: Kampeervlot met kinderen

Kampeervlot Zilvermeer, Zilvermeerlaan 2, 2400 Mol. Te reserveren van 1 juni tot en met 30 september. Er is plaats voor 4 personen. Info: www.zilvermeer.be

Bivak met kampvuur – origineel overnachten

Paalkamperen is even simpel als het klinkt: je zet je tent neer voor maximaal 48 uur, steekt een vuurtje aan en geniet van de wildernis. Vlaanderen telt op dit moment 47 bivakzones waar je mag paalkamperen, op door Agentschap Natuur en Bos aangeduide locaties die voorzien zijn van een paal. Het gaat om bivakzones in natuurgebied, die je te voet of met de fiets kan bereiken en waar minimale voorzieningen aanwezig zijn, zoals een waterpomp, een vuurkorf en een composttoilet.

Wij gingen er eentje testen in het natuurgebied rond Wortel Kolonie. Het Kempense Wortel Kolonie was ooit de plek waar landlopers aan het werk gezet werden, met de bedoeling ze weer op het rechte pad te krijgen. Tegenwoordig zijn er nog steeds landlopers te vinden, maar dan van het soort dat er zijn tent neerzet voor een weekend. Een heerlijke plek waar je gratis en voor niks mag kamperen. Waar wacht je nog op?

Paard van Troje – origineel overnachten in België

Ja, echt, het Paard van Troje staat in de Ardennen! Je kan erin slapen. En naar de sterren kijken, en vanuit de kop met een katrol je ontbijt naar boven hijsen, want je moet natuurlijk wel een beetje werken voor je boterhammen met choco. Het paard kijkt uit over de glooiende hellingen rond Durbuy en er zijn in de buurt mooie wandelingen te maken. Tenminste: als je je kinderen zo ver krijgt dat ze uit de buik van het paard willen komen. Alles in het houten interieur is met de hand gemaakt en werkt ook echt, het is geen kartonnen filmset. Echt een once-in-a-lifetime ervaring, en dat zo dichtbij.
Origineel overnachten: La Balade des Gnômes
Origineel overnachten: La Balade des Gnômes
La Balade des Gnômes, Rue Remouleur 20, 6941 Heyd-Durbuy. Info: www.labaladedesgnomes.be
Origineel overnachten: La Balade des Gnômes

Cabin in het bos – origineel overnachten in België

Extreem herbergzaam en onthutsend stijlvol: Loof Cabin moet zowat de Rolls Royce onder de boshutten zijn. Het in donker hout en diepblauwe tinten badende interieur voelt als een wollen deken op een herfstdag. Een plek waar je je vermoeide stedelijke zelf voor onbepaalde tijd wil parkeren. Dat kan ook als gezin of in gezelschap van vrienden: er is plaats voor vier vermoeiden in totaal. Als een walvis op het droge kijkt Loof Cabin aan de ene kant uit over het bos beneden, aan de andere kant over het lichte veld.

Eigenaars Ine en Maarten lijken ook een soort boekenapothekers te zijn: op wonderlijke wijze zijn hier allemaal boeken voorhanden die je absoluut wil lezen, van het geheime leven van bomen tot Zuid-Koreaanse boeddhistische wijsheden. In de buurt kan je wandelen – de Kluizenaarswandeling is 6 km lang – maar eerlijk gezegd: hoedje af voor wie hier buiten raakt.

Loof Cabin, Koekoekstraat 64, 3730 Hoeselt.

Zweedse charme – origineel overnachten in België

Het Zweedse fika betekent koffiepauze, meestal vergezeld van bijkomende voordelen als taart en vrienden. In het Nederlands betekent het ook ‘logeren bij Carl en Hilde in de Westhoek’. Hun gelijknamige b&b is een puik adres voor een weekend in het groen. Beide kamers –Raven en Ugglan –zitten in een ecologisch verbouwd pand dat naast hun eigen huis staat, midden in natuurgebied. Dat pand is ook te huur als vakantiewoning, waarbij je de twee kamers plus keuken en zithoek ter beschikking krijgt.

Originele overnachting: Fika b&b Westhoek

Carl en Hilde verwijzen je met plezier naar de natuurgebieden en stille getuigen van de eerste wereldoorlog die in de buurt te ontdekken zijn. Vlakbij en de moeite: de Kemmelberg wandelroute van 7,7 km, die het zuidelijke puntje van de Westhoek verkent en uitpakt met verrassende vergezichten, ongerepte natuur en stilte. Vanuit de dorpskom van Kemmel wandel je langs slingerende paadjes door de velden, dan weer door het bos en langs de Monteberg, om te eindigen op de top van de Kemmelberg. Daar zit een ouderwets charmant Belvédère, helemaal in het wit. Het zijn heel wat trappen, maar het uitzicht is het waard. Bij helder weer kijk je zelfs tot in de haven van Zeebrugge.

Originele overnachting: Fika b&b Westhoek

Heerlijk hotel – origineel overnachten in België

Kato en Jorg hebben met het frisse Hotel Jerom een moderne herberg gecreëerd, aan de rand van de Kalmthoutse Heide. Aan de rand mag je letterlijk nemen: je hoeft slechts de straat over te steken. Een geknipte plek voor rustzoekers, families, natuurliefhebbers en ontbijtfanatici, en ideaal voor een weekend ver weg van de stad – al zit je technisch gezien maar op 20 km van Antwerpen.

In de Kalmthoutse Heide geven tal van bewegwijzerde wandelingen (Libel, Schaap, Vlinder…) een smaakje van het uitgestrekte natuurreservaat, dat deel uitmaakt van Grenspark Kalmthoutse Heide, een aaneengesloten natuurgebied van 6000 ha aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens. Een uniek gebied om te wandelen, waar je je geregeld in Afrika waant. Bovendien is de Kalmthoutse Heide geklasseerd als stiltegebied.

Family camp – origineel overnachten in België

Wie zin heeft in kamperen met z’n (klein)kinderen maar minder in het onvermijdelijke gesleep en gezwoeg dat daarbij hoort, zit gebeiteld bij Glamping Ecochique in de Westhoek. Daar arriveer je gewoon met lege handen en zonder enige voorbereiding. Je droomt er weg in een family camp: een houten plateau met daarop twee tenten, eentje voor de ouders en eentje voor hun kroost. Wat denk je van een salon met ijskastje, zetels, een tafeltje met twee stoelen en sfeervolle LED-verlichting? In een apart, donkerder compartiment slaap je in een heus boxspringbed met mals donsdeken en comfortabel kussen. Er is zelfs een nachtkastje om die stapel boeken op te leggen, al is de kans groter dat je in het ecologische zwembad zal willen duiken.

Eco Glamping Ecochique Westouter
Het terrein ligt aan de rand van een bos en in de omgeving valt er voldoende te beleven. Elke tent beschikt over eigen sanitair met toilet en douche, die in kraaknette staat zijn, en handdoeken zijn inbegrepen. Er is een gemeenschappelijk keukentje, waar je zelf kan koken of iets opwarmen. Het ontbijt wordt vanaf 9u geserveerd in de dome, een centrale koepeltent waar je ook kan lezen of een spelletje spelen.

Eco Glamping Ecochique Westouter

Glamping Ecochique, Hellegatstraat 6a, 8954 Westouter. Info: https://ecochique.be. Kinderen zijn welkom vanaf zes jaar.

Zwembad in de stad – origineel overnachten in België

Je zou het niet meteen zeggen, maar achter het hek van bed & breakfast Koto in Antwerpen bevindt zich een andere wereld. Eentje met een eigen microklimaat, compleet met exotische tuin, zwembad (zout water), boomhut en terras. En een gedreven gastvrouw, dat ook.Tamara heeft de wereld gezien en zit vol verhalen. Zodra de nacht valt, worden de kinderen verdeeld over een boomhut en een boomtent, terwijl de ouders zich te slapen leggen in een royale suite met Afrikaanse accenten. De bedden zijn van haast goddelijke kwaliteit (‘heel lang gezocht naar de perfectie’, aldus Tamara), net als de lakens van Egyptisch katoen die erop liggen. Echt vroeg in bed kruipen doe je hier dan weer niet, daarvoor is het veel te gezellig bij het kampvuur in de tuin.

Koto b&b Antwerpen

B&b Koto, Miraeusstraat 27, 2018 Antwerpen. Info: www.koto-antwerp.be

Slaapstraat – origineel overnachten in België

Sleepstreet 5 is een heerlijk vakantiehuis in een doodlopend steegje, in de buurt van Gent Dampoort. Het gezellig retro ingerichte pand is de geknipte uitvalsbasis om de stad te ontdekken. Hans en Lobke hebben zelf kinderen en weten dus precies wat ouders nodig hebben. Een wasmachine, een droogkast, een kinderstoel, een goed georganiseerde keuken, een maximum aan speelruimte, een minimum aan levensgevaarlijke uitsteeksels: dat soort dingen.

Gent met kinderen: Vakantiehuis Sleepstreet Gent

Kinderen kunnen ravotten in het beluikstraatje, waar heel wat jeugdig volk hen duidelijk is voorgegaan in het bouwen van kampen en het tarten van de snelheidslimieten met een plastic tractor. Aan de keukentafel kunnen er spelletjes worden gespeeld terwijl ouders boven de infraroodsauna induiken. Want ja, ook daaraan is gedacht. Het geluk van ouders wordt tenslotte niet bepaald door wasmachines en droogkasten alleen.De drie slaapkamers (in totaal is er plaats voor zes) zijn warm ingericht, met leuke behangetjes en mooie oude objecten. Precies zoals je het thuis graag zou hebben.

Kindvriendelijk vakantiehuis in Gent: Sleepstreet

Sleepstreet, Spijkstraat 71, 9000 Gent. Info: www.sleepstreet.be

nog meer leuke tips vind je in ons boek

En dat is dus nog niet alles hé. Nog méér origineel overnachten in België met kinderen? Check dan:

 

 

 

  

Origineel overnachten met kinderen

2 thoughts on “10 x origineel overnachten in België

    1. Dag Godelieve, dankjewel voor de tip. Wij nemen alleen plekken op die we zelf getest hebben, dus we bekijken of we deze zomer eens kunnen langskomen, zodra het weer mag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.