Groen en goed: 4 x duurzaam overnachten in België
Wie graag een tripje maakt zonder z’n groene geweten te verloochenen, kan terecht in een van deze fijne ecologisch verantwoorde logeerplekken: 4 x duurzaam overnachten in België.
4 x duurzaam overnachten

Duurzaam overnachten in België: Abarolodge

Abarolodge vind je in een gehucht van het Waalse Hannuit, op een zucht van de taalgrens met provincie Limburg. Het houten passiefhuisje staat op het terrein van een voormalige varkensboerderij en is een miniversie van het woonhuis van eigenaars Dominic en Stéphanie ernaast. Dat neemt niet weg dat alle mogelijke comfort aanwezig is, van een goed uitgeruste keuken met vaatwasser tot bedden voor vier (maximaal zes, indien twee gasten in de woonruimte slapen).


Lokale materialen – hout uit de Ardennen, isolatie met stro uit Hesbaye – maken dat Abarolodge hier honderd procent thuishoort. Vanuit het huisje kijk je uit over de velden, en zie je zelfs een Romeinse grafheuvel liggen. In de tuin van de eigenaars staat een oude kersenboom, waar gasten naar hartenlust mogen plukken.


Voor wie toevallig zijn koersbenen heeft meegenomen, zijn er fietsen voorzien om de omgeving te verkennen. In de buurt van de gîte vind je een Ravel route, het netwerk van trage wegen die werden aangelegd langs oude spoorwegen. Wandelingen in de buurt variëren van een ommetje door het dorp (2 km) tot een ambitieuze kastelentocht (35 km).


Abarolodge, Rue Désiré Streel 5, 4280 Hannuit. Info: www.abarolodge.be
Duurzaam overnachten in België: Sleepwood
In hartje Oostkantons vind je hotel Sleepwood, gevestigd in een uit massief hout en leem opgetrokken passiefgebouw. Naast ecologische principes kwam aan het ontwerp van dit hotel ook een uitgekiend gevoel voor design te pas. Het resultaat is een fris ogende en duurzame plek waar het prima vertoeven is, of je nu alleen komt of met het hele gezin.

De 16 kamers van het familiaal gerunde hotel zijn sober maar gezellig en pakken uit met bedden van uitstekende kwaliteit. Overal hangt de warme, aardse geur van puur hout. Ook het ontbijt en het avondeten zitten op dezelfde duurzame lijn, met lokale en biologische ingrediënten.


Veel buitenruimte heeft het hotel niet, maar de ongerepte velden en bossen van de Oostkantons zijn vlakbij, net als het uitgestrekte natuurgebied van de Hoge Venen. En het best van al? Je hebt geen diepe zakken nodig om hier te komen logeren.

Hotel Sleepwood, Neustrasse 61, 4700 Eupen. Info: www.sleepwood.eu
Duurzaam overnachten in België: Qbic Hotel
De wereld verbeteren door op hotel te gaan? In Brussel kan dat. Het funky Qbic Hotel doet niet aan greenwashing: het bedrijf heeft het B-Corp keurmerk, wat betekent dat het aan strenge eisen moet voldoen qua sociale en ecologische impact. Gelukkig betekent dat niet dat het hier een kale boel is, integendeel.

De gemeenschappelijke ruimte straalt een en al spelplezier uit, met plaats om te schommelen, te kletsen, gezelschapsspelletjes te spelen en achterover te leunen met koffie en een boek. Slapen doe je hier op matrassen van Schotse schapenwol. Die zijn 100 % biologisch afbreekbaar (een test wees blijkbaar uit dat zo’n matras erin slaagt op 6 maanden tijd volledig weg te rotten).


Op elke verdieping vind je een plek met gratis thee en koffie. Nergens zijn single use plastics te bespeuren. Die groene lijn loopt ook door het fantastische ontbijt, waar lokale leveranciers uit Elsene de hoofdrol spelen. In totaal zijn er 10 familiekamers, waar je de koters te slapen kan leggen in een stapelbed en/of een extra sofabed (maximaal met 5 personen per kamer dus).

Qbic Hotel, Paul Spaak straat 15, 1000 Brussel. Info: qbichotels.com/brussels
Duurzaam overnachten in België: Hotel Jerom
Kato en Jorg hebben met het frisse Hotel Jerom een moderne herberg gecreëerd, aan de rand van de Kalmthoutse Heide. Aan de rand mag je letterlijk nemen: je hoeft slechts de straat over te steken. Een geknipte plek voor rustzoekers, families, natuurliefhebbers en ontbijtfanatici, en ideaal voor een weekend ver weg van de stad – al zit je technisch gezien maar op 20 km van Antwerpen.

In de Kalmthoutse Heide geven tal van bewegwijzerde wandelingen (Libel, Schaap, Vlinder…) een smaakje van het uitgestrekte natuurreservaat, dat deel uitmaakt van Grenspark Kalmthoutse Heide, een aaneengesloten natuurgebied van 6000 ha aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens. Een uniek gebied om te wandelen, waar je je geregeld in Afrika waant. Bovendien is de Kalmthoutse Heide geklasseerd als stiltegebied.


Putsesteenweg 125, 2920 Kalmthout. Info: Hoteljerom.com