5 x heerlijk kamperen met kinderen in België

Kamperen met kinderen? Het moet zowat de leukste manier zijn om met je gespuis de zomer te beleven. Wij tippen vijf plekken dichtbij waar het heerlijk kamperen is: in een bus, een boomtent, een kampeervlot, een bivakzone en een glamping.

Kamperen met kinderen in een oude bus

De magnifieke Lodekka uit 1966 snorde jarenlang door het platteland rond Devon en Plymouth, voor hij tot stilstand kwam op Camping de la Semois. Niet dat de Britse dubbeldekker daar zwaar aan lijkt te tillen: de bus staat hier als een huis. Binnenin ging een scheepstimmerman aan de slag, wat te merken is aan het prachtig afgewerkte donkere hout.

Er is plaats voor vier logerende passagiers, plus eentje die het niet erg vindt om te slapen zonder gordijnen (op de bovenste verdieping). De bus heeft een eigen wc, douche en extreem gezellig keukentje. Er is zelfs nog steeds een belletje om de chauffeur te laten stoppen! Ideaal om dit te misbruiken als wekker voor tieners, trouwens.

Camping de la Semois ligt inderdaad aan de Semois, en heeft ook nog andere logeeropties zoals een vintage woonwagen, een yurt en een boomhut. Of gewoon je eigen tent, dat kan ook. De streek in deze uithoek van de provincie Luxemburg – Frankrijk is vlakbij – heet de Gaume en heeft buitengewoon veel natuurschoon te bieden.

Camping de la Semois, Rue de Chassepierre 25, 6820 Sainte Cecile. Info: campingdelasemois.be

Boomtent in Borgloon – kamperen met kinderen

Originele overnachting: Boomtent Borgloon logeren

Kamperen in een boomtent? Dat kan in het wondermooie Haspengouwse landschap, vlakbij het kasteel van Hex, waar je op een zomeravond met kroost en al de boom in kan. Daar wacht je een nacht vol dromen, begeleid door fluitende vogels en scharrelende eekhoorns.

Originele overnachting: Boomtent Borgloon logeren

De Nederlandse kunstenaar Dré Wapenaar ontwierp in opdracht van het Hasseltse kunstencentrum Z33 een reeks prachtige, druppelvormige tenten. Vier stuks daarvan hangen aan de bomen van de idyllische Tranendreef. Ze bieden plaats aan twee ouders en twee kleine kinderen, of een ouder met twee grote kinderen. Ruimte voor koffers of grote rugzakken is er niet, maar dat hoeft ook niet. Schoenen zet je op het bankje in de tent en daar kan je ook je tandenborstel en schone onderbroek kwijt. Slapen doe je bijzonder comfortabel in deze tent op niveau. Het plateau bestaat uit een degelijk matras, waar je enkel nog je eigen slaapzak en kussen op moet leggen. Vanuit de tent heb je een verrukkelijk uitzicht over de dreef en het omliggende akkerland, door de ramen aan beide zijden.

Originele overnachting: Boomtent Borgloon logeren
Originele overnachting: Boomtent Borgloon logeren
Originele overnachting: Boomtent Borgloon logeren

Net als de boomtenten, gaat de door kunstenaar Ardie Van Bommel ontworpen was- en toiletgelegenheid naadloos op in het fruitige landschap. Wie dat wil, kan een ontbijtmand bestellen die rond 8u30 wordt afgeleverd. Al moeten we zeggen dat die nogal inspiratieloos en aan de dure kant is, dus je eigen ontbijt voorzien is een prima plan. Nog een tip: breng zeker zaklampen mee.

Originele overnachting: Boomtent Borgloon logeren

De vier boomtenten bevinden zich in de dreef naar het kasteel van Hex, in een zijstraatje van de Alfonsstraat, 3840 Bommershoven (Borgloon). Overnachten kan van 1 april t/m 30 september. Info en reservatie: Toerisme Borgloon, Markt z/n, 3840 Borgloon, www.borgloon.be

Kampeervlot in Mol – kamperen met kinderen

Op het Molse Zilvermeer kan je je met de hele familie te slapen leggen op een kampeervlot. Wij trokken er met onze kinderen naartoe voor een tamelijk onvergetelijk nachtje op het water.

Originele overnachting: Kamperen op een vlot

Dingen als elektriciteit en stromend water zijn eigenlijk overroepen. Het gaat ook prima zonder, merken we als we onze draai hebben gevonden op het kampeervlot van het Molse Zilvermeer. Dat bevindt zich op een afgelegen plas aan de rand van het domein, ver van het groepsgewoel. Omgeven door geurig dennenbos, ruisend struikgewas en een eendenfamilie of drie.

Originele overnachting: Kampeervlot met kinderen

 

De fiets lieten we achter aan de oever, alvorens we inscheepten op een charmant roeibootje en ons puur op spierkracht naar onze slaapplek begaven. Felix ontpopt zich al snel tot roeier van dienst. Wij dames laten het ons welgevallen. Zachte matrasjes om op te slapen, een kookstel, servies, een grote bidon met water: veel meer hebben we niet nodig om gelukkig te zijn. Op het terras kijken we uit over het water, terwijl het gaspitje ons simpele avondeten doet sudderen. Een aperitiefje erbij en lap, beter dan dit krijg je het niet.

Originele overnachting: Kampeervlot met kinderen

De nacht is kort maar verkwikkend. Met een stevig zeil sluiten we het vlot vooraan af, maar dat verhindert natuurlijk niet dat het licht tot ’s avonds laat blijft binnenstromen. Ook ’s ochtends in alle vroegte is de zon paraat, en kijken we ademloos naar de opstijgende dampen boven het meer. Als vroeg opstaan thuis ook zo zou voelen, tja, dan zouden we allemaal ochtendmensen zijn.

Originele overnachting: Kampeervlot met kinderen
Originele overnachting: Kampeervlot met kinderen

Op het domein van het Zilvermeer vind je verder nog tal van recreatiemogelijkheden als een strand, zwemvijver, waterglijbanen en speeltuin. Maar net als elektriciteit en stromend water, kan je die dingen best missen.

Kampeervlot Zilvermeer, Zilvermeerlaan 2, 2400 Mol. Te reserveren van 1 juni tot en met 30 september. Er is plaats voor 4 personen. Info: www.zilvermeer.be

Paalkamperen in Wortel – kamperen met kinderen

Paalkamperen is even simpel als het klinkt: je zet je tent neer voor maximaal 48 uur, steekt een vuurtje aan en geniet van de wildernis. Vlaanderen telt op dit moment 47 bivakzones waar je mag paalkamperen, op door Agentschap Natuur en Bos aangeduide locaties die voorzien zijn van een paal. Het gaat om bivakzones in natuurgebied, die je te voet of met de fiets kan bereiken en waar minimale voorzieningen aanwezig zijn, zoals een waterpomp, een vuurkorf en een composttoilet.

Wij gingen er eentje testen in het natuurgebied rond Wortel Kolonie. Het Kempense Wortel Kolonie was ooit de plek waar landlopers aan het werk gezet werden, met de bedoeling ze weer op het rechte pad te krijgen. Tegenwoordig zijn er nog steeds landlopers te vinden, maar dan van het soort dat er zijn tent neerzet voor een weekend. Een heerlijke plek waar je gratis en voor niks mag kamperen. Waar wacht je nog op?

Kamperen met kinderen: glamping in de Westhoek

Geen zin in weerbarstige luchtmatrassen, klamme slaapzakken en onfris sanitair? In de Westhoek zijn al deze ongemakken verdwenen sinds Glamping Ecochique opende. In Westouter arriveer je met lege handen en droom je weg in een family camp: een houten plateau met daarop twee tenten. Eentje voor de ouders en eentje voor hun kroost. De tenten zijn groot genoeg om een extra matras bij te leggen, zodat jonge kinderen bij hun ouders kunnen slapen.

Eco Glamping Ecochique Westouter

Het interieur heeft niets te maken met de doorsnee tent: een salon met ijskastje, zetels, een tafeltje met twee stoelen, sfeervolle LED-verlichting en in de ouderlijke tent is er zelfs televisie. In een apart compartiment droom je weg in een heus boxspringbed met mals donsdeken en comfortabel kussen.

Kinderen worden als een magneet aangetrokken door het ecologische zwembad. Ook de bloeiende prairie nodigt uit tot rennen en springen. Verder zijn er geen specifieke voorzieningen voor jong gespuis, maar die heb je hier ook niet nodig. Het terrein ligt aan de rand van een bos en in de omgeving valt er voldoende te beleven.

Eco Glamping Ecochique Westouter

Glamping Ecochique, Hellegatstraat 6a, 8954 Westouter. Info: ecochique.be. Kinderen welkom vanaf zes jaar. Elke tent beschikt over eigen sanitair met toilet en douche en handdoeken zijn inbegrepen.

Nog meer kamperen met kinderen?

2 thoughts on “5 x heerlijk kamperen met kinderen in België

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.