Op citytrip in België: 16 x kindvriendelijke hotels en b&b’s

De schoolstrijd is gestreden. Hoera voor de vrijheid! We weten niet hoe het bij u zit, maar wij vinden dat die koters dubbel en dik vakantie verdiend hebben. En u zelf trouwens ook! Nu de zomer er anders dan anders uitziet, is het een ideaal moment om op citytrip in België te gaan. Wij verzamelden een hele resem bijzonder puike adressen waar ze u graag zien komen: 16 x kindvriendelijke hotels en b&b’s in de stad.

Kindvriendelijke hotels in Antwerpen

August

Je zou op stel en sprong diepgelovig worden, zodra je het adembenemende gebouw van August binnenwandelt.

Het voormalig Augustinessenklooster in het Groen Kwartier werd met bakken toewijding weer tot leven gewekt. En vakmanschap, dat ook: architect Vincent Van Duysen kwam eraan te pas en deed een uitstekende job. Tegenwoordig heb je geen lidkaart van de katholieke kerk meer nodig om hier te mogen slapen, al lijkt God nooit veraf. De ingetogen elegantie van de kamers inspireert tot rust en reflectie (plus royale hoeveelheden helende slaap).

Voor wie nog meer zielenrust zoekt is er de spa, compleet met een van wuivend riet voorziene ecologische zwemvijver waar je tussen de visjes baadt. Die zwemvijver kan deze zomer trouwens voor het eerst apart gehuurd worden. Ook het onvergetelijke ontbijt – bij mooi weer in de ommuurde tuin – is doortrokken van de ziel van dit hele project. En dat is er duidelijk eentje van pure (naasten)liefde.

B&B Koto

Je zou het niet meteen zeggen, maar achter het hek van bed & breakfast Koto bevindt zich een andere wereld. Eentje met een eigen microklimaat, compleet met exotische tuin, zwembad (zout water), boomhut en terras.

Koto b&b Antwerpen

En een gedreven gastvrouw, dat ook. Tamara heeft de wereld gezien en zit vol verhalen. Zodra de nacht valt, worden de kinderen verdeeld over een boomhut en een boomtent, terwijl ouders zich te slapen leggen in een royale suite met Afrikaanse accenten. De bedden zijn van haast goddelijke kwaliteit (‘heel lang gezocht naar de perfectie’, aldus Tamara), net als de lakens van Egyptisch katoen die erop liggen. Echt vroeg in bed kruipen doe je hier dan weer niet, daarvoor is het veel te gezellig bij het kampvuur in de tuin.

Meer info: http://www.koto-antwerp.be

Pulcinella

Van een heel ander genre is hostel Pulcinella (weer geopend vanaf 6 juli). Ook hier had architect Vincent Van Duysen trouwens een hand in. Jeugdherbergen? Zijn dat niet die te vermijden zweethokken voor jong gespuis zonder geld? Nee, de tijden zijn veranderd. Zodra je het strakke pand in hartje stad binnenkomt, krijg je een stel frisgewassen lakens mee.

Pulcinella Hostel Antwerp

Met zijn 47 kamers en 162 bedden biedt het gebouw niet uitsluitend onderdak aan Assepoester, of ze moest in een erg schizofrene bui zijn. Bunkeren met velen of een kamer delen met twee, vier of zes: het kan hier allemaal. Je maakt zelf je bed op, zo gaat dat als een overnachting slechts een habbekrats kost. In die habbekrats is overigens ook een ontbijt inbegrepen. Dat is al even basic als de kamer zelf, maar best in orde. Fietsers krijgen hier een plekje om hun rijwiel te stallen.

Kindvriendelijke hotels in Brussel

Brussels Welcome Hotel

Het Brussels Welcome Hotel aan de Brandhoutkaai is een heerlijk samenraapsel van landen en culturen, waarbij men uit volle borst geopteerd heeft voor een concept dat je nog het best kunt omschrijven als ‘alle remmen los’. Zo logeer je desgewenst in Bali, Kenia, Congo, Japan of China, telkens geheel in stijl gedecoreerd. In de Egyptische suite houdt een goudkleurige sarcofaag de wacht bij de deur en heeft de badkamer de allures van een oosters badhuis.

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Hotel Welcome Brussel

Zijn naam getrouw, kan je in dit hotel rekenen op een sympathiek welkom en een zorgzame houding naar families. Ook de ligging is uitstekend om zowel het historische centrum als de omgeving van de Dansaertbuurt te verkennen.

Meer info: http://www.hotelwelcome.com/

Qbic Hotel

De wereld verbeteren door op hotel te gaan? In Brussel kan dat. Het funky Qbic Hotel doet niet aan greenwashing: het bedrijf heeft het B-Corp keurmerk, wat betekent dat het aan strenge eisen moet voldoen qua sociale en ecologische impact.

Gelukkig betekent dat niet dat het hier een kale boel is, integendeel. De gemeenschappelijke ruimte straalt een en al spelplezier uit, met plaats om te schommelen, te kletsen, gezelschapsspelletjes te spelen en achterover te leunen met koffie en een boek.

Slapen doe je hier op matrassen van Schotse schapenwol. Die zijn 100 % biologisch afbreekbaar (een test wees blijkbaar uit dat zo’n matras erin slaagt op 6 maanden tijd volledig weg te rotten). Op elke verdieping vind je een plek met gratis thee en koffie. Nergens zijn single use plastics te bespeuren. Die groene lijn loopt ook door het fantastische ontbijt, waar lokale leveranciers uit Elsene de hoofdrol spelen. In totaal zijn er 10 familiekamers, waar je de koters te slapen kan leggen in een stapelbed en/of een extra sofabed (maximaal met 5 personen per kamer dus).

Meer info: https://qbichotels.com/brussels/

Train Hostel

Om de hoek bij het geweldige Train World in Schaarbeek zit Train Hostel, dat kan uitpakken met een vrij spectaculair uitzicht: een trein bovenop het dak.

Hier nemen ze het concept slaaptrein letterlijk, wat resulteert in mooi gerestaureerde treinwagons met compacte slaapplek – denk stapelbedden, zoals in een echte slaaptrein – voor zowel individuele logees als families en groepen. Je brengt zelf je slaapzak mee of huurt er eentje ter plekke. Douche en toilet deel je met je medereizigers. Wie graag wat meer privacy wil, kan kiezen voor de prachtige Train Suite op het dak, die ook een eigen badkamer heeft.

Jam Hotel

Het coole Jam Hotel heeft alles in huis om de goedkeuring van veeleisende tienertypes in de wacht te slepen. Het hotel zit in een voormalige kunstschool, die werd getransformeerd tot een eigentijdse plek waar gasten van alle slag welkom zijn. Of je nu met twee of met zes komt, er zijn kamers in het juiste formaat te vinden, ingericht met hedendaagse materialen als beton, hout en etnisch textiel.

Grootste troef in de kamer is het bed in de kast. Een perfecte pubercave waar de jeugd zich kan terugtrekken als ze behoefte heeft aan een meditatief momentje (of gewoon even geen ouders wil zien). Ook het zwembad op het dak is een voltreffer.

En in de swingende bar op het gelijkvloers weten ze precies hoe ze moeten omgaan met aanstormde jeugd: ze bieden hen een plekje aan de toog en serveren prompt een virgin mojito. Omwille van het virus wordt er momenteel geen ontbijt geserveerd en moet je reserveren voor bar en restaurant.

Meer info: http://www.jamhotel.be

Hostel Meininger

Origineel overnachten met kinderen? Dat kan je algauw duur te staan komen. Gelukkig zijn er steeds meer funky hostels die ook families in hun armen sluiten. Zoals Meininger, een hip hostel aan het kanaal. In een deel van de oude brouwerij van Belle-Vue opende de Berlijnse groep Meininger het eerste passiefhotel van Brussel.

Hip Hostel Brussel

De geslaagde combinatie van hotel en hostel (ruim 700 bedden in totaal) trekt een bont allegaartje van logees aan, van studenten en koppels tot families en grotere groepen. Die komen zowel uit binnen- als buitenland, benieuwd naar onze hoofdstad en alles wat die zoal te bieden heeft. De sfeer is jong, uitbundig en losjes: ook wel eens leuk om daar als ouders-met-kroost in terecht te komen. De kamers zijn basic maar met kwalitatieve materialen afgewerkt en zijn voorzien van alles wat je als gezin nodig hebt.

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Meininger Hostel Brussel

Eén goedgemikte sprong over het kanaal en je zit in hartje Dansaertbuurt, met een ruime keuze aan cafés, restaurants en winkels. Bovendien opende in een ander deel van de voormalige brouwerij het MIMA of Millennium Iconoclast Museum of Arts de deuren. Dat focust op kunst vanaf 2000, met grafische kunst, street art en ander ondergronds artistiek geweld dat de moeite loont om eens van naderbij te bekijken.

Meer info: http://www.meininger-hotels.com

B&B Tous les jours dimanche

Wie Schaarbeek associeert met groezelige straten en schimmige figuren, mag eens gaan logeren bij Tous les jours dimanche. De gezellige en kindvriendelijke b&b van Lucile Jans ligt in een residentiële buurt, in een rustige, met bomen omzoomde straat op een tiental minuten stappen van het Josaphatpark.

Brussel met kinderen / Brussels with kids: b&b Tous les jours dimanche Brussel

De bezoeker krijgt de hele bovenste verdieping ter beschikking, die onderdak biedt aan maximaal vijf mensen. Lucile, Limburgse van geboorte maar inmiddels Brusselse van hart, is zelf moeder van drie kinderen. Ze weet dus als geen ander wat families nodig hebben, van een ongedwongen sfeer tot een comfortabele badkamer en leuke tips voor een bezoek aan Brussel.

Tous les jours dimanche B&B Brussel

Het appartement is ruim en beschikt over machtig goeie bedden. ’s Nachts is het er bijzonder stil, zodat je haast het gevoel krijgt dat je ergens in de grazige velden logeert in plaats van in Europa’s hoofdstad. Een blik door een van de dakramen leert dat je je wel degelijk in Brussel bevindt, met een adembenemend uitzicht op het Atomium, het Paleis van Laken, de Basiliek van Koekelberg…

Meer info: http://www.touslesjoursdimanche.be

Kindvriendelijke hotels in Gent

Studiomie

In zeecontainers vind je weleens slapende mensen, zoals bij Studiomie in Gent (weer geopend vanaf 1 augustus). Het eenkamerhotel van Mieke De Mayer is gevestigd op de binnenplaats van haar vindingrijke stadsoase – een oude smidse, waar ze projecten en interieurs bedenkt.

Gent met kinderen: B&B Studio Mie Gent

Dat merk je ook aan de container waarin ze haar wonderlijke logeerplek heeft gevestigd (te bereiken via een steil trapje). Troeven? Multiplex, vintage koffiekopjes en een heel goed kingsize bed voor twee, gedekt met lakens van Egyptisch katoen. Je kan in de container ook douchen en zelf een ontbijt in elkaar draaien (er is een koffieapparaat en ijskast). Wie zich liever laat bedienen, kan in de buurt op verschillende plekken terecht. Te voet bereik je vanuit de buurt (Sluizeken-Tolhuis-Ham) vlot het centrum van de stad.

Meer info: http://www.studiomie.be/

Sleepstreet

Sleepstreet 5 is een heerlijk vakantiehuis in een doodlopend steegje, in de buurt van Gent Dampoort. Het gezellig retro ingerichte pand is de geknipte uitvalsbasis om de stad te ontdekken.

Kindvriendelijk vakantiehuis in Gent: Sleepstreet

Hans en Lobke hebben zelf kinderen en weten dus precies wat ouders nodig hebben. Een wasmachine, een droogkast, een kinderstoel, een goed georganiseerde keuken, een maximum aan speelruimte, een minimum aan levensgevaarlijke uitsteeksels: dat soort dingen. Kinderen kunnen ravotten in het beluikstraatje, waar heel wat jeugdig volk hen duidelijk is voorgegaan in het bouwen van kampen en het tarten van de snelheidslimieten met een plastic tractor. Aan de keukentafel kunnen er spelletjes worden gespeeld terwijl ouders boven de infraroodsauna induiken.

Kindvriendelijk vakantiehuis in Gent: Sleepstreet
Kindvriendelijk vakantiehuis in Gent: Sleepstreet

Want ja, ook daaraan is gedacht. Het geluk van ouders wordt tenslotte niet bepaald door wasmachines en droogkasten alleen. De drie slaapkamers (in totaal is er plaats voor zes) zijn warm ingericht, met leuke behangetjes en mooie oude objecten. Precies zoals je het thuis graag zou hebben.

Kindvriendelijk vakantiehuis in Gent: Sleepstreet

Meer info: http://www.sleepstreet.be

B&B Atlas

Francis en Hilde, de eigenaars van b&b Atlas, hebben een boon voor reizen en dat merk je. Elk van de vier ruime kamers in het stijlvolle 19de eeuwse herenhuis roept de sfeer van een ander werelddeel op. Zo is er een witte kamer met Congolese thematiek en een okergele kamer die van Toscane doet dromen.

Gent met kinderen: B&B Atlas Gent

Zeer geschikt om met kinderen te logeren is de Aziatische kamer, in levendig blauw en warm rood. Blikvanger in dit vertrek is de prachtige houten olifant waar de kinderen niet op uitgekeken raken. De aparte badkamer is ruim, licht en voorzien van een royaal bad. De respectabele leeftijd van het belle époque huis schemert overal in door, in de vorm van een interessant patina. Het uitgebreide ontbijt neem je in de stijlvolle ruimte beneden. Daar zorgt ook een salon met open haard voor een herbergzame sfeer. Ook hier is de ligging prima, op wandelafstand van de meeste dingen die je in Gent wil bezoeken.

Meer info: http://www.atlasbenb.be

Hotel Harmony

Het met vier sterren getooide hotel Harmony aan de Kraanlei is het soort plek waar kinderen meteen van onder de indruk zijn. Er is een hemelbed in de duplexkamer, stel je voor! Een bed met gordijntjes: meer is er niet nodig om jeugdige reizigers te charmeren. De kamers zijn ruim en van alle mogelijke comfort voorzien.

Gent met kinderen: Hotel Harmony Gent

Een gezin van vier logeert hier dan ook zonder enig hinderlijk ellebogenwerk. In de badkamer op de duplexverdieping staat een mooi bad, waarin het ’s avonds heerlijk wegzakken is. Ook een heel stel vuile kindertjes kan hier zonder gedoe schoongeschrobd worden, dat hebben we voor u uitgetest. Het ontbijt, wat ons betreft een doorslaggevend onderdeel van een geslaagde logeerpartij, is hier z’n vier sterren meer dan waard. Bij mooi weer kan je een duik nemen in het verwarmde openlucht zwembad. Een te vermelden plus is tot slot de centrale ligging van dit hotel, die toelaat om alles in het stadscentrum al wandelend te doen.

Meer info: http://www.hotel-harmony.be

Kindvriendelijk hotel in Mons

Dream Hotel

Toen het neo-gotische klooster van de Zusters van Bélian er bij gebrek aan nonnetjes maar wat stond te staan, kreeg iemand het puike idee er een hotel van te maken. In het Dream Hotel in Mons voel je nog overal de aanwezigheid van de Heilige Geest. Gelukkig heeft die Heilige Geest niks tegen hedendaags comfort en stijl.

Hotel Dream Mons
Hotel Dream Mons

Vloeken zal wellicht op het randje zijn, maar gelukkig geeft niets hier aanleiding tot een nondedju. De vloer is bedekt met prachtig vol tapijt, waarop met de hand getekende illustraties de geschiedenis van de Doudou uitbeelden. Dat Bergense folkloreverhaal over Sint-Joris en de Draak – sinds 2005 door Unesco erkend als immaterieel erfgoed – kan je trouwens in de buurt gaan ontdekken in het knappe Musée du Doudou.

Hotel Dream Mons

Meer info: https://www.martinshotels.com/nl/hotel/martins-dream-hotel

Kindvriendelijk hotel in Eupen

Hotel Sleepwood

In hartje Oostkantons vind je hotel Sleepwood, gevestigd in een uit massief hout en leem opgetrokken passiefgebouw. Naast ecologische principes kwam aan het ontwerp van dit hotel ook een uitgekiend gevoel voor design te pas. Het resultaat is een fris ogende en duurzame plek waar het prima vertoeven is, of je nu alleen komt of met het hele gezin.

ecologisch logeren met kinderen Sleepwood
ecologisch logeren met kinderen Sleepwood

De 16 kamers van het familiaal gerunde hotel zijn sober maar gezellig en pakken uit met bedden van uitstekende kwaliteit. Overal hangt de warme, aardse geur van puur hout. Ook het ontbijt en het avondeten zitten op dezelfde duurzame lijn, met lokale en biologische ingrediënten. Veel buitenruimte heeft het hotel niet, maar de ongerepte velden en bossen van de Oostkantons zijn vlakbij, net als het uitgestrekte natuurgebied van de Hoge Venen. En het best van al? Je hebt geen diepe zakken nodig om hier te komen logeren.

ecologisch logeren met kinderen Sleepwood

Meer info: http://www.sleepwood.eu/

Kindvriendelijk hotel in Brugge

Een kindvriendelijke b&b in Brugge? Het is zeldzaam, maar het bestaat. In heel wat logeeradressen in Brugge staan kinderen op de zwarte lijst, kwestie van op Rust en Romantiek beluste bezoekers niet te ontrieven. Niet zo bij Tiny en Kevin, die in hun b&b am/pm graag families zien komen.

AM PM B&B Brugge
AM PM B&B Brugge

De kamers aan de voorkant van het gerenoveerde pand bieden een instant kalmerend uitzicht op bomen en water, die aan de achterkant kijken uit op een reeks charmante stadstuintjes, waaronder die van Tiny en Kevin. Het interieur is hedendaags, met een mix van opmerkelijk design, originele zelf aangebrachte elementen op de muren – Kevin is niet voor niets architect – en opgefriste schatten van de rommelmarkt. Ontbijten doe je hier volstrekt plantaardig in een heldere, strak ingerichte keuken. De ligging is ideaal, aan een rustige, doodlopende straat op een kwartiertje wandelen van het hart van de stad, omgeven door groen.

AM PM B&B Brugge

Meer info:http://www.bruges-bedandbreakfast.com

Nog meer kindvriendelijke hotels in België? Check dan:

Ontdek onze tips voor een citytrip met kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.