Stap aan boord: origineel overnachten in een trein

Rond de taalgrens kan je origineel overnachten in een heuse treinwagon. Met conducteurspet en al! Wie een boon heeft voor de trein, zit ook met onze andere tips op het goede spoor.

Origineel overnachten in een treinwagon

Luxueuze vakantie op het spoor? Ja hoor, Station Racour is de geknipte plek. Bij Jo en Hilde in Landen kan je namelijk logeren in een echte trein.

Met het hele gezin (maximaal 6 personen in totaal) overnacht je in een volledig gerenoveerde treinwagon van de Belgische spoorwegen. Die wagon staat middenin een enorme tuin, dus ook buiten ravotten is een aanrader. In de buurt valt er heel wat te wandelen en te fietsen, maar kinderen willen steevast in de betoverende trein blijven rondhangen (met de conducteurspet op, uiteraard).

Station Racour, Racourhalte 1, 3400 Landen. Info: www.stationracour.be

Origineel overnachten in een trein op het dak

Om de hoek bij Train World in Schaarbeek zit Train Hostel, dat kan uitpakken met een vrij spectaculair uitzicht: een trein bovenop het dak. Hier nemen ze het concept slaaptrein letterlijk, wat resulteert in mooi gerestaureerde treinwagons met compacte slaapplek – denk stapelbedden, zoals in een echte slaaptrein – voor zowel individuele logees als families en groepen. Je brengt zelf je slaapzak mee of huurt er eentje ter plekke. Douche en toilet deel je met je medereizigers. Wie graag wat meer privacy wil, kan kiezen voor de prachtige Train Suite op het dak, die ook een eigen badkamer heeft.

Train Hostel, Avenue Georges Rodenbach 6, 1030 Brussel. Info: www.trainhostel.be

Brussel met kinderen: Train World

Train World wekt het wonderlijke universum van ‘het spoor’ tot leven, in een meer dan geslaagde scenografie die jong en minder jong kan bekoren – ook als die geen treinfetisjist of gepensioneerd conducteur zijn. Hypnotiserende projecties, een bezwerende klankband en treinen, zoveel verschillende soorten treinen.

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Trainworld Brussel Museum

In het kader van de tijdelijke tentoonstelling ‘Paul Delvaux. De man die van treinen hield’ biedt Train World een leuk pakket aan voor gezinnen met kinderen van 6 tot en met 12 jaar.

www.trainworld.be

Kindvriendelijk restaurant in een trein

Zou het eten op de echte Orient-Express ook zo lekker geweest zijn? Dan hadden wij er wel een stevig treinritje voor over. Hier in hartje Bastogne begon het allemaal kort na de tweede wereldoorlog, met een frituur in een oude tramwagon. De derde generatie staat inmiddels aan het hoofd van een restaurant met Parijse allures, zowel wat sfeer als menu betreft, dat deels is ondergebracht in een treinwagon van de illustere Orient-Express. Het glanzende hout, de gezellige banken, de neonverlichting aan de straatkant: de goede sfeer druipt hier met bakken van de muren.

Maar zoals we allemaal weten kan je van een mooie tafel niet eten. Wat er op die tafel verschijnt is nog altijd doorslaggevend, en ook dat zit hier snor. Het restaurant strijkt niet voor niets jaar na jaar een Bib Gourmand-vermelding in de Michelingids op, met zijn toegankelijke en verzorgde brasseriekeuken. Oesterbar en zeevruchtenbanket zijn van de partij, maar ook voor een heerlijk hammetje met mosterdsaus, tomaat-garnaal of tong in peterselieboter ben je aan het juiste adres. En jonge gasten zijn welkom. Geen gedoe met platgetreden kinderkaart: in plaats daarvan kan de hele kaart in halve portie – en halve prijs – voor eters tot en met twaalf.

Wagon Léo, Rue du Vivier 4-8, 6600 Bastogne. Info: www.wagon-leo.com

Nog meer origineel overnachten in België? Check dan:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.