Origineel overnachten met kinderen in de natuur
Origineel overnachten met kinderen in de natuur? Ja hoor, dat kan in België. En hoe! Wij slopen door het wildpark van Han-sur-Lesse en palmden daar voor een nachtje de cabane du trappeur in.

De pelsjagershut is een sfeervol chalet in het hart van het natuurdomein, waarvan de kelder bewoond is door twee beren. Het is dan ook met lichtjes uit het ritme bonkend hart dat we de blokhut naderen.

Want wie staat daar al op de uitkijk? Het is Marleen. Neus in de lucht, ogen half gesloten – beren ruiken nu eenmaal veel beter dan ze zien. Marleen heeft duidelijk mens geroken en wil weten wie haar de komende uren gezelschap zal houden.
Origineel overnachten met kinderen
Mirtha, Felix en Lucy stormen onbekommerd op haar af. Ze hebben blijkbaar nooit een van die enge documentaires gezien. Je weet wel, van het genre: man smeedt band met beren, ze leven nog lang en gelukkig, tot de vriendschap een rare wending neemt en de man onverhoeds wordt verorberd door, tja, foute vrienden.

Ook Greetje gaat er onbeschroomd op af, camera in de aanslag. Alleen deze schrijvende Dingenzoeker blijft bedremmeld op een afstand. Want wat vinden die beren daar eigenlijk van, dat hier wildvreemde mensenkinderen komen logeren op de eerste verdieping?
Circusschool – origineel overnachten
Ze vinden het blijkbaar oké. Een gracht scheidt hen van ons, want ‘beren zijn slechte klimmers en springen kunnen ze al helemaal niet’, zo verzekert gids Philippe ons. Terwijl ik toch maar hoop dat Willy en Marleen niet stiekem naar de circusschool zijn geweest, beginnen de kinderen aan een verkenningsronde van de hut.

Een pracht van een rustiek geval, met grote ramen die uitkijken op de tuin van de beren. Het interieur is simpel maar doeltreffend: een tafel met twee banken, veldbedjes voor de nacht en een ijskast met ingrediënten voor het ontbijt.
Scherpe tanden
Op het terras is Nicholas het vuur van de barbecue aan het opstoken. Onze goed van spierballen en scherpe tanden voorziene bewaker logeert iets verderop. Hij is de hele nacht bereikbaar voor het geval er zich calamiteiten zouden voordoen: een beer die niet kan slapen, een kind dat nog honger heeft… Of erger.



Buiten ons is er niemand meer te bekennen in het natuurdomein, nu de avond valt. We voelen ons ver van België, zeker als aan de rand van het bos een kudde Przewalski paarden komt grazen en we een eind verderop de damherten zien kuieren. Dieren leven hier vrij, behalve de wolven en de lynxen. Ook de beren kunnen niet zomaar hun huis uit om boodschappen te gaan doen, en dat is waarschijnlijk maar goed ook.




Broodjes smeren
Na de smakelijke barbecue – met vlees uit de streek – zitten we te gluren naar de buren. Willy ligt op zijn rug, met één been tegen de rotswand, te mijmeren. Over honing? Over broodjes die hij wil smeren? Marleen ijsbeert nog wat. Ze had misschien gehoopt dat de kinderen met haar kwamen spelen. Pas als het pikdonker is, kruipen we in onze slaapzak. We liggen nog even te luisteren, maar de buren zijn heel stil.



Na een nacht bij de beren moet de rest van het domein eraan geloven. We trekken onze sportschoenen aan en gaan met verende tred op wandel langs de mooie, recent aangelegde paden, begeleid door gids Philippe. Het beschermd natuurgebied dat bovenop de bekende grotten ligt, omvat zo’n 250 hectare en is zeer de moeite. Het barst er van de loslopende diersoorten, zoals everzwijnen, moeflons, Poitou-ezels, herten, oerossen en steenbokken.

Safari met kinderen
Je kan het gebied ook doorkruisen per safaricar, als je genoeg hebt van wandelen (of het aanstekelijke liedje nog eens wil horen dat de hele dag door de boxen schalt). Ook als je kiest voor de gemotoriseerde toer, wordt er geregeld gestopt voor een mooi uitzicht – of een stel overstekende dieren.


Natuurlijk mag een beetje curieuzeneus een bezoek aan de beroemde grotten van Han niet in de wind slaan. Kers op de taart is het adembenemende decor van stalagtieten en -mieten, druipende draperiëen en ook wel wat zuigende modder. Laarzen zijn hier een must.

Kanonschot
Doorheen de grotten stroomt de Lesse, die in de loop der tijden gezorgd heeft voor de kalkafzettingen waar we ons nu allemaal aan komen vergapen. Binnenin gaat het licht uit voor een klank- en lichtspel dat de zaal in vervoering brengt. Bij het verlaten van de grot klinkt het traditionele kanonschot, dat vroeger moest dienen om geesten met slechte bedoelingen af te schrikken. Het werkt blijkbaar nog steeds, want er zijn voorlopig geen dwalende zombies te bekennen.


Domein van de Grotten van Han, Rue Joseph Lamotte 2, 5580 Han-sur-Lesse. Info en reservering van de hut: www.grotte-de-han.be. De cabane du trappeur moet tenminste twee weken op voorhand gereserveerd worden en legt maximaal twaalf mensen te slapen.


Nog meer origineel overnachten met kinderen? Check dan zeker ook dit gekke paard of ga eens logeren op een paardenmelkerij.
Leuk artikel ! 😀
Merci Glenn! Het is dan ook echt één van onze favoriete logeeradresjes, groot avontuur in ons eigen land!