Origineel overnachten met tieners in Brussel: cool èn duurzaam

De wereld verbeteren door op hotel te gaan? Mja, in Brussel kan dat. Daar opende zopas het Qbic Hotel z’n deuren, op een boogscheut van de Louisalaan. En oh boy, hadden wij de grootste moeite om er na een nachtje weer weg te gaan. Dat komt omdat het een verdomd knappe plek is, maar ook omdat alles er klopt. Geen greenwashing hier, het verhaal achter Qbic is steekhoudend. Origineel overnachten met tieners in Brussel? Lees vooral verder.

Origineel overnachten met tieners in Brussel

De gemeenschappelijke hang out – over saaie dingen als een lobby wordt hier niet gerept, evenmin als een traditionele receptie met balie – straalt een en al spelplezier uit. Schommelen, gezelschapsspelletjes spelen, achterover leunen met koffie en een boek? Genoeg hoekjes voorhanden. Ondanks het feit dat er geen balie is, of misschien eerder dankzij de afwezigheid van die balie, krijg je meteen het gevoel dat je welkom bent. Daar zorgen mensen als Zita voor, de plaatselijke sfeermaker-receptionist die je meteen zou willen adopteren als je favoriete Brusselse tante.

De lunchkaart bestaat uit gezellige dingen als quiche, frittata en plankjes met charcuterie, alles afkomstig uit de buurt. Dat is een constante die overal terugkomt: Qbic vertelt evenzeer het verhaal van de buurt als van zichzelf. Zo komt de koffie van Parlor een paar straten verder, het vlees van slagerij Dierendonck en de wijn van drie broers om de hoek die hun eigen biologische wijnen maken. De charcuterie wordt overigens geserveerd op planken die oorspronkelijk dienst deden als branddeuren in het gebouw. Je moet er maar opkomen.

Slapen op schapen

Slapen doe je in dit hotel op matrassen van Schotse schapenwol. Die zijn 100 % biologisch afbreekbaar (de matrassen, niet de schapen, voor zover we weten). In de Londense Qbic, zo vertelt Bert die het hotel onder zijn hoede heeft, deden ze de test: ze legden een matras buiten en keken wat er gebeurde. Het ding begon te rotten en was na zes maanden vergaan. De grote verdwijntruc, we willen het een doorsnee matras wel eens zien doen. En dan slaapt het ook nog eens erg lekker op zo’n zee van wol.

Op elke verdieping – het moeten er uiteindelijk zes worden, maar momenteel zijn er drie klaar – vind je een plek met gratis thee en koffie. Waar wij meteen van onder de indruk waren? Het feit dat er échte melk in een glazen fles voorzien is. Geen industriële brol in plastic verpakkingen. Logisch, want het bedrijf achter Qbic is een B-corp. Dat betekent dat het aan de strengste eisen moet voldoen qua duurzaamheid, die door een onafhankelijke organisatie worden gecontroleerd. Als ze dus zeggen dat ze een groen hotel zijn, dan is dat niet gelogen. Check hier hoe ze hun ecologische voetafdruk zo laag mogelijk houden.

Die groene, duurzame lijn loopt ook door het ontbijt, waar lokale leveranciers de hoofdrol spelen (speciale vermelding voor de chocolade van Frederic Blondeel). Hier overklast Qbic met gemak andere hotels in Brussel en ver daarbuiten. Ontbijt op hotel betekent toch vaak: weinig smaak en veel afval (denk plastic kaas en waterige ‘fruit’sla). Hier krijg je een festijn voor de kiezen waar je tot diep in de dag met een geluksgevoel aan terugdenkt.

En dat geldt eigenlijk voor heel dit hotel. Nog even vermelden dat er 10 familiekamers zijn, waar je je koters te slapen kan leggen in een stapelbed en/of een extra sofabed (maximaal met 5 personen per kamer dus). Binnenkort komt er in de kelder van het hotel een cinema, waar om 17u films voor kinderen zullen worden getoond. En in de lente zijn er plannen voor een tuin. We ‘ll be back.

Nog meer origineel overnachten met tieners? Check dan

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.