Origineel overnachten: terug naar 1919

We verlangen er allemaal naar: af en toe eens ontsnappen aan diezelfde vier muren waar we nu al een jaar naar zitten te kijken. Wie zin heeft om niet alleen geografisch maar ook in de tijd te reizen, kan in West-Vlaanderen een nachtje boeken in het verleden. Transport met de teletijdmachine is inbegrepen, en brengt je naar begin twintigste eeuw – vlak na de Eerste Wereldoorlog, om precies te zijn. De term origineel overnachten is hier een understatement.

Zo’n teletijdmachine is nogal een geriefke: ze zwiert je professor-Barabas-gewijs op een wip en een knip een eeuw terug in de tijd. Eenmaal aangekomen in het verleden trek je je kleren recht, fatsoeneert je haar en kijkt eens goed rond. De kans is groot dat je met je neus op de stemmige Barak de Vinck staat. Ga gerust naar binnen, je wordt verwacht. Het heet dan wel een barak, maar de noodwoning die baron de Vinck liet bouwen toen er na de Eerste Wereldoorlog niets meer overbleef van zijn kasteel, kan er nog prima mee door.

Het verhaal van baron Gaston spreekt tot de verbeelding. Als burgemeester van het gehucht Zillebeke keerde hij een maand na de wapenstilstand terug naar zijn met de grond gelijkgemaakte dorp, bezaaid met obussen en menselijke resten. Alleen burgemeesters hadden dat recht, gewone inwoners mochten het naoorlogse slagveld op dat moment nog niet betreden. De barak waarin de baron tijdens de heropbouw van zijn dorp woonde, werd intussen met veel liefde en toewijding gerestaureerd door Niek en Ilse, die vlakbij ook het museum Hooge Crater uitbaten.

Het huisje is een charmebom die je moeiteloos naar 1919 katapulteert. Dat is even intrigerend als het klinkt: denk houtkachel (om te verwarmen uiteraard, maar ook om te koken), kaarsen en olielampen. Het toilet is buiten en biedt door een hartje in de deur een weids uitzicht op de velden achter de barak.

Niek en Ilse weten precies wat bijdraagt tot de gezelligheid in dit huisje: ze voorzien hun gasten niet alleen van een uitgebreid ontbijt, maar ook van de nodige ingrediënten om pannenkoeken te bakken. Dat is scoren bij Lucy en Justine, die van pannenkoeken bakken het liefst hun beroep zouden maken. Hier worden duidelijk de grondslagen voor een bloeiende carrière gelegd.

Koffiezetten doe je met een filterkous in een emaillen pot: hoeveel romantischer kan het worden? Nog een beetje, zo blijkt als de avond valt: die breng je hier sfeervol door met gezelschapsspelletjes en Goede Gesprekken bij kaarslicht.

Grappig: wie het echt niet uithoudt zonder modern comfort, kan de verzegelde nooddeur naar de 21ste eeuw openen. Daarachter bevinden zich te mijden pretbedervers als wifi, elektriciteit en een moderne keuken. ‘We hebben ze zo ongezellig mogelijk gemaakt’, zegt Niek. Ontwaren we daar een metafoor? 

Barak de Vinck, Bellewaardestraat 3A, 8900 Ieper. Info: barakdevinck.be

Nog meer leuke tips vind je in ons boek

Nog meer origineel overnachten?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.