2 x kindvriendelijke restaurants: gastronomisch
De Week van de Smaak is weer van wal gestoken en dus dachten wij nog eens aan eten (wij denken eigenlijk op elk moment van de dag aan eten). Gastronomisch eten meer bepaald, met verfijnde smaken, tongstrelende combinaties en verrassende ingrediënten. Niks voor kinderen zegt u? Dat dachten wij vroeger ook, tot we het grut loslieten op zo’n zorgvuldig klaargemaakt bord. Smaak is iets dat je moet opbouwen van jongs af aan, dus het is goed voor kinderen als ze mogen proeven van dingen die ze (nog) niet kennen. Wij probeerden het uit op twee plekken en kwamen tot de conclusie dat gastronomisch eten gewoon geweldig lekker is voor iedereen. 2 x kindvriendelijke restaurants: gastronomisch eten.
2 x kindvriendelijke restaurants: gastronomisch eten in Gooik en Villers-sur-Lesse
’t Zwart Schaap


Wij gaan voor het menu met drie gangen. Als voorgerecht verorberen we een juweel van een salade met gemarineerde hors makreel op een dekentje van interessant groen. Het hoofdgerecht is een op haar vel gebakken mooie meid met witloof en shitakes, waarvan we alleen maar kunnen bevestigen dat deze knappe griet haar leven voor de goede zaak gegeven heeft.

’t Zwart Schaap, Paddenbroekstraat 9, 1755 Gooik. Info: tzwartschaap.be
2 x kindvriendelijke restaurants
Du Four à la Table
Het feest vangt aan met een lolly. Die zit in een glaasje met …. ja, met wat eigenlijk? ‘Steentjes’, zeggen Mirtha en Lucy. ‘Sesamzaadjes’, meent Felix. Hij rolt zijn lolly door het goedje, waardoor die een elegant jasje krijgt. Het ziet er inderdaad de bedoeling uit. En het is ook lekker krokant, rapporteert Felix. Gastvrouw Bénédicte, die de brug vormt tussen de gastronomie van haar man Laurent en het hongerige publiek, brengt opheldering: ‘Quinoazaadjes, gewoon versiering’.

Gastronomisch eten met kinderen
Het voorgerecht van buikspek, radijsjes en peterselieolie wordt kundig verorberd. ‘Sappig’, is de conclusie van de kinderen, waarvan de ene dol is op radijsjes en de andere wel zeven keer per dag spek zou kunnen eten. Hoe wist de chef dat? Intussen proberen we hen in te tomen met het brood. Een steeds weerkerende uitdaging, kinderen en koolhydraten gaan nu eenmaal goed samen. We leggen uit dat we weliswaar de aantrekkingskracht begrijpen, maar dat er nog heel wat Delicieuze Dingen aan komen en dat je daar plaats voor moet reserveren.


Hiermee heeft ze zichzelf op slag gekatapulteerd naar het sterrendom der ‘heel lieve mevrouwen’. Op hun sokken verorberen ze de crème brûlée en het appelsientaartje met vanilleijs. Ze zijn echt op hun sokken, want we logeren boven. De koning en de koningin, wiens weekendpaleisje Ciergnon om de hoek ligt, komen hier ook graag eten. Maar dan wellicht niet op hun sokken.
Restaurant Du Four à la Table, Auberge Beau séjour, Rue des Platanes 16, 5580 Villers-sur-Lesse. Info: www.beausejour.be.