2 x kindvriendelijke restaurants: gastronomisch

De Week van de Smaak is weer van wal gestoken en dus dachten wij nog eens aan eten (wij denken eigenlijk op elk moment van de dag aan eten). Gastronomisch eten meer bepaald, met verfijnde smaken, tongstrelende combinaties en verrassende ingrediënten. Niks voor kinderen zegt u? Dat dachten wij vroeger ook, tot we het grut loslieten op zo’n zorgvuldig klaargemaakt bord. Smaak is iets dat je moet opbouwen van jongs af aan, dus het is goed voor kinderen als ze mogen proeven van dingen die ze (nog) niet kennen. Wij probeerden het uit op twee plekken en kwamen tot de conclusie dat gastronomisch eten gewoon geweldig lekker is voor iedereen. 2 x kindvriendelijke restaurants: gastronomisch eten.

2 x kindvriendelijke restaurants: gastronomisch eten in Gooik en Villers-sur-Lesse

’t Zwart Schaap

Gastronomisch eten: 't Zwart schaap
“Even kijken of onze hond geen cadeautje heeft achtergelaten”, zegt de gastvrouw tegen Felix, die voor het eten nog een balletje wil trappen in de uitnodigende tuin van ’t Zwart Schaap. Dat is een gastronomisch restaurant in het glooiende Pajottenland, waar – wonder boven wonder – ook kinderen welkom zijn. De schalkse Christa blijkt een prima aperitiefhapje bij een maaltijd vol smaak, warmte en verfijning. Aan tafel komt ze informeren wat haar man Lode voor de kinderen moet klaarmaken. “Hebben jullie zin in vlees of vis?”

Gastronomisch eten: 't Zwart schaap
Ze kiezen voor vlees, waarop Christa er prompt een modelvarken bijhaalt en op smeuïge wijze uitweidt over pata negra en welk stuk van het zwarte varken ze precies gaan bereiden. Als het kinderbord even later verschijnt, is dat royaal gevuld met sappig, mals varkensvlees en een nog genereuzere portie groente van uiteenlopende textuur en pluimage.

Wij gaan voor het menu met drie gangen. Als voorgerecht verorberen we een juweel van een salade met gemarineerde hors makreel op een dekentje van interessant groen. Het hoofdgerecht is een op haar vel gebakken mooie meid met witloof en shitakes, waarvan we alleen maar kunnen bevestigen dat deze knappe griet haar leven voor de goede zaak gegeven heeft.

Gastronomisch eten: 't Zwart schaap
Eindigen doen we met een heerlijk bordje kaas en voor de zoetekauwen nog een bolletje soja-ijs. De kinderen spelen intussen in de met strips en speelgoed uitgeruste stal, tussen het flodderen met de witte huiskat door. Na borden vol goed, echt eten wachten ons het zacht opbollende Pajottenlandschap en de subtiel naar grond en gras ruikende avondlucht. Van een kindvriendelijk restaurant als dit kan je alleen maar heel blij worden. Gastronomisch eten is nu eenmaal niet leeftijdsgebonden en dat snappen ze hier perfect.

’t Zwart Schaap,  Paddenbroekstraat 9, 1755 Gooik. Info: tzwartschaap.be

2 x kindvriendelijke restaurants

Du Four à la Table

Het feest vangt aan met een lolly. Die zit in een glaasje met …. ja, met wat eigenlijk? ‘Steentjes’, zeggen Mirtha en Lucy. ‘Sesamzaadjes’, meent Felix. Hij rolt zijn lolly door het goedje, waardoor die een elegant jasje krijgt. Het ziet er inderdaad de bedoeling uit. En het is ook lekker krokant, rapporteert Felix. Gastvrouw Bénédicte, die de brug vormt tussen de gastronomie van haar man Laurent en het hongerige publiek, brengt opheldering: ‘Quinoazaadjes, gewoon versiering’.

Gastronomisch eten: le Beau sejour
Ogen glinsteren, kleine en grote buiken grommen verwachtingsvol: er hangt magie in het restaurant. Of is het de wijn? Een van de principes van Du Four à la Table is dat kinderen hetzelfde voorgeschoteld krijgen als hun ouders, tenzij ze graag iets anders willen. In ons geval wordt het lamsvlees voor de kinderen vervangen door parelhoen (‘een soort chique kip’).

Gastronomisch eten met kinderen

Het voorgerecht van buikspek, radijsjes en peterselieolie wordt kundig verorberd. ‘Sappig’, is de conclusie van de kinderen, waarvan de ene dol is op radijsjes en de andere wel zeven keer per dag spek zou kunnen eten. Hoe wist de chef dat? Intussen proberen we hen in te tomen met het brood. Een steeds weerkerende uitdaging, kinderen en koolhydraten gaan nu eenmaal goed samen. We leggen uit dat we weliswaar de aantrekkingskracht begrijpen, maar dat er nog heel wat Delicieuze Dingen aan komen en dat je daar plaats voor moet reserveren.

Gastronomisch eten: le Beau sejour
Het kunstig vormgegeven bord met wortel en kurkuma, lam/parelhoen in verschillende gedaanten en jus met bonenkruid kan op enthousiasme rekenen in alle lagen van de aanwezige bevolking. Dat enthousiasme wordt er bepaald niet minder op als Bénédicte het dessert komt aankaarten. De kinderen nemen geen kaas (‘ik ben niet zo kazig’, legt Felix beleefd uit) en hebben dus volgens de wetenschappelijke berekeningen van de gastvrouw recht op twee desserten.

Gastronomisch eten: le Beau sejour

Hiermee heeft ze zichzelf op slag gekatapulteerd naar het sterrendom der ‘heel lieve mevrouwen’. Op hun sokken verorberen ze de crème brûlée en het appelsientaartje met vanilleijs. Ze zijn echt op hun sokken, want we logeren boven. De koning en de koningin, wiens weekendpaleisje Ciergnon om de hoek ligt, komen hier ook graag eten. Maar dan wellicht niet op hun sokken.

Restaurant Du Four à la Table, Auberge Beau séjour, Rue des Platanes 16, 
5580 Villers-sur-Lesse. Info: www.beausejour.be.

Extra tips voor kindvriendelijke restaurants?

3x Italiaans eten met kinderen of 3x grootmoeders keuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.