3 x kindvriendelijke restaurants: grootmoeders keuken

Kindvriendelijke restaurants, we zoeken ze allemaal. Nu het stilaan kouder wordt, krijgt dat grut weer zin in stevige kost van het genre worst met appelmoes en balletjes in tomatensaus. Wij tippen drie heerlijke, gezellige én kindvriendelijke restaurants in Antwerpen, Gent en de Ardennen. 

Kindvriendelijke restaurants

Eten bij De Bomma

Kindvriendelijke restaurants_De bomma
Bij de bomma is het altijd goed. Bij die van ons toch. En wat blijkt, ook bij De Bomma aan de Antwerpse Suikerrui is het goed. Toen we hoorden waaien dat er in onze stad een kranige bomma aan de slag ging met potten en pannen, fietsten wij daar als de wiedeweerga naar toe. Om met z’n allen te proeven: van de sfeer, van het bommawaardige interieur, maar vooral van de vintage Vlaamse gerechten en ook wel van het aperitief van het huis. Dat is cava met Elixir d’Anvers. Jawel, deze bomma kent haar lokale klassiekers.
Kindvriendelijke restaurants_De bomma
De kaart is een droom voor kinderen en al wie houdt van degelijk Vlaams: vol-au-vent, stoofvlees, chipolata, varkenskotelet, konijn, mosselen, forel… Het mooie is dat je je gerecht zelf samenstelt. Je kiest iets uit de rubriek Vlees, Vis of Stoverijen, iets uit de rubriek Groenten en desgewenst ook nog iets uit het hoofdstuk Patat. De groenten zijn heerlijke seizoensgroenten, zoals rodekool (een voltreffer bij de kinderen), bloemkool met kaassaus, gestoofd witloof en onze eigen absolute favoriet: schorseneren in witte saus.
Kindvriendelijke restaurants_De bomma
De aardappel krijg je gebakken, gepureerd, gefrituurd en zelfs feestelijk vermomd als kroket. De porties zijn bijzonder royaal. Dat vertelde de bediening ons al, maar nieuwsgierig als we waren, bestelden we toch allemaal onze eigen aardappelversie. En dus kregen we het niet op. En daar vloekten we binnensmonds eens om, want het was zo lekker! Bovendien betekende dat ook dat we de desserten aan onze neus moesten laten voorbijgaan (rijstpap, dame blanche en zelfs een coupe advocaat). Leuk om weten: je mag een foto meebrengen van je eigen bomma en die hangen ze dan op. Kijkt je bomma dagelijks naar al die medemensen die genieten van gerechten die ze zelf ongetwijfeld ook wel eens klaarmaakt(e).
Kindvriendelijke restaurants_De bomma
De Bomma, Suikerrui 16, 2000 Antwerpen. Info: www.restaurantdebomma.be

 

Het everzwarken van La ferme des sanglochons

‘De sanglochon wordt ook wel cochonglier genoemd en is eigenlijk een kruising tussen een everzwijn en een varken’, legt gastvrouw Christine Schumacker uit, als we ons geïnstalleerd hebben in haar rustieke boerderijrestaurant met vintage Ardense sfeer. ‘Een everzwarken dus’, concludeert Felix. Deze bastaard was ooit het resultaat van wilde liefdes in het bos, zoals dat in de 19de eeuw nu eenmaal ging. Maar toen de varkens netjes binnen de omheining moesten blijven, moest de sanglochon het onderspit delven. Tot iemand op het idee kwam om de twee samen te zetten binnen de omheining.

Kindvriendelijke restaurants_Sanglochons
Zo werd La ferme des sanglochons een plaatselijke draaischijf van hammen en worsten, die hier niet alleen ter plekke kunnen opgepeuzeld worden maar ook meegenomen uit het winkelgedeelte. Er is zelfs een museumpje, waar je met eigen ogen kan zien hoe de ham rijpt. Het everzwarken is de ster van het menu en valt in tal van vormen te verorberen.
Kindvriendelijke restaurants_Sanglochons
Als voorgerecht opteren we voor een smakelijk bord met huisgemaakte vleeswaren – waaronder gedroogde, gerookte en gekookte ham en worst – dat vergezeld gaat van volkorenbrood, roomboter en augurken. In hetzelfde register gaan we stevig door met gegratineerde aardappelen met Orvalkaas, ham en sla. Heerlijke winterse kost, met kwaliteit en zorg bereid. De kinderen willen ook nog graag de pavlova proeven, het beroemde Nieuw-Zeelandse dessert dat hier enigszins onverwacht op de kaart figureert. Blijkt dat de gastvrouw het leerde maken van een Kiwi die een jaar lang in België studeerde. Daarbij heeft ze heel goed opgelet want het resultaat wordt op een unaniem ‘mmmmmm’ onthaald.
Kindvriendelijke restaurants_Sanglochons
La ferme des sanglochons, Chaussée de Namur 42, 6840 Neufchâteau. Info: www.sanglochon.be

 

Lekker bij Meme Gusta

 

Meme Gusta eert grootmoeders keuken en doet dat als een goede kleindochter. Op de kaart: nostalgische gerechten waar het water je van in de mond loopt, zoals karnemelkstampers, kaaskroketten, toast champignons, stoofvlees (ook in een glutenvrije én vegetarische versie), stoemp met worst en paling in ‘t groen.

Gent met kinderen: Meme Gusta Gent
Wat we bovendien bijzonder toejuichen, is dat de kindergerechten gewoon de gerechten van de kaart zijn in een kleinere portie. Voeg daar nog een île flottante of een dame blanche aan toe, en je snapt dat de jeugd van tegenwoordig hier niet meer weg te slaan is.

Nog meer kindvriendelijke restaurants ontdekken? Check dan onze tips 5 x uit eten met kinderen in Brussel of deze 3 in Antwerpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.