3 x kindvriendelijke restaurants: Italiaans

In Italië weten ze wat lekker is: op elke straathoek zijn er volop bedwelmende koolhydraten te verkrijgen. Maar omdat je niet zomaar even voor een avond naar Rome kan afzakken, zochten wij de beste adresjes om bij ons Italiaans te eten. Gegarandeerd scoren bij de jeugd van tegenwoordig, want het eerste kind dat zijn neus ophaalt voor een stevig bord pasta moeten wij nog tegenkomen. 3 x kindvriendelijke restaurants: Italiaans! 

3 x kindvriendelijke restaurants: Italiaans eten met kinderen

Angelo Rosso

Die zondagmiddag in Sint-Truiden. Terwijl buiten de herfstzon haar best doet om de frisse temperaturen te overklassen, duwen wij de deur van l’Angelo Rosso open. Verkleumde handen, natte sokken na een voetbalwedstrijdje op verrassend bedauwd gras, en vooral: hongerig. Filippo Catania, de man des huizes, dirigeert ons met brede glimlach naar een zonovergoten tafeltje bij het raam. Zo moeten kouwelijke ridders zich in de middeleeuwen ook gevoeld hebben, als ze na een vermoeiende veldslag konden aanschuiven in een herberg waar de haard brandde en een lamsbout stond te sudderen.

Diezelfde ridders moeten ook het woord herbergzaam hebben uitgevonden, dat eeuwen later goed van pas komt als je een restaurant zoals dit wil beschrijven. De kaart is kindvriendelijk van nature, want Italiaans. Al is dit niet bepaald je doorsnee roodgeblokte-tafelkleedjes-en-spaghetti-bolognese-Italiaan. De borden die de keuken van Chef Roberta Silvestrini verlaten, blinken stuk voor stuk uit in raffinement en smaak.

Dat stellen we proefondervindelijk vast met gerechten als spaghetti vongole veracci, ravioli ricotta spinazie pomodoro en parmigiana aubergine. Na het eten zoeken de kinderen vertier in de speelhoek. Een attente ober zorgt meteen voor papier en kleurpotloden. En een glas wijn voor ons. Hij had het ook omgekeerd kunnen doen, maar dan had de rest van onze dag er wellicht anders uitgezien.

L’Angelo Rosso, Ridderstraat 2, 3800 Sint-Truiden. Info: www.angelorosso.be

Como en casa

Bij Como en casa is het zoals thuis, maar dan wel helemaal anders. Om te beginnen veel lekkerder (we kunnen alleen maar voor onszelf spreken). Dit warm ingerichte pand in L-vorm houdt het midden tussen een Italiaanse osteria en een Belgische slowfoodherberg. Er is veel ruimte, altijd fijn om met kinderen niet naar adem te moeten happen in een restaurant. Oude tegels op de vloer, olieverfschilderijen aan de muur, goeie muziek en een sympathieke ontvangst door de patron himself: meer heeft de gemiddelde mens (groot/klein) niet nodig om zich op z’n gemak te voelen.

3x italiaans met kinderen_Como en casa

“Alle gerechten kunnen in een junior portie”, deelt de patron ons mee, nog voor we iets gevraagd hebben. Kijk, dat is nu eens ons soort man. Een plek waar het jonge volk niet binnen de met prikkeldraad afgezette omheining van de kinderkaart moet blijven? Daar mogen ze ons vaker verwachten. Elke dag zijn er twee suggesties en verder wordt de vaste kaart creatief ingevuld, met dagsoep, linzenstoofschotel, curry van seizoensgroente, salade, risotto en de geliefde boulettes met een zelf te kiezen saus, tomaten of kruiden. Ongelofelijk maar waar: bij de gehaktbal – waar de kinderen uiteraard voor vallen – worden heerlijke seizoensgroenten geserveerd. Die ze allemaal met smaak oppeuzelen. Want zo werkt dat gewoon: aanbod creëert vraag.

Como en casa, Rue Hors-chateau 76 (op de hoek van de Rue de la Poule), 4000 Luik. Info: www.comoencasa.be

La Posta en Casa Paglia

Het voormalige Genkse postgebouw kreeg een tweede adem dankzij de familie Burgio, die het toepasselijk La Posta noemde. Aan de overkant van dezelfde straat openden ze Casa Paglia.

Casa Paglia La Posta Italiaans restaurant Genk

Beide restaurants ademen Italië zoals je het nergens anders vindt, behalve in Italië. Maar er zit ook een stevige geut Limburg in. Belangrijkste ingrediënt voor het succes is de familie Burgio zelf. Mama komt uit Calabrië en doet de zaal bij La Posta. Papa is afkomstig uit Sicilië en staat achter het fornuis. Deze winnende combinatie resulteert in twee volledig uit Italiaanse zwier en joie de vivre opgetrokken familiezaken, die een pure keuken serveren in een rechttoe rechtaan interieur en dito sfeer.

De kaart van La Posta barst van de verleidelijke gerechten, zoals antipasti met ham, aubergine, artisjok, boontjes, frittata, eekhoorntjesbrood (‘zelf geplukt’, preciseert zoon Fabio), gegrilde courgetten en provolone kaas. De arosticinni – lamsvlees op stokjes- vormen naast een prima aperitiefhapje ook een heerlijk hoofdgerecht voor jonge eters. In de ruime keuze aan pasta’s vind je zowel klassiekers als seizoensgebonden suggesties terug.

3x italiaans met kinderen_Casa Paglia

Schuin aan de overkant zit Casa Paglia, een al even uitstekend adresje. Ideaal om je picknick in te slaan in de vorm van verrukkelijk belegde Italiaanse broodjes en andere delicatessen uit de laars. Of om ter plekke de steengoede pizza uit de houtoven te verorberen.

3x italiaans met kinderen_Casa Paglia

La Posta, Vennestraat 185 en Casa Paglia, Vennestraat 110, 3600 Genk. Info: www.lapostagenk.be

Nog meer tips voor kindvriendelijke restaurants? 2x gastronomisch of 3x kindvriendelijke restaurants: grootmoeders keuken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.