3 x kindvriendelijke restaurants met terras

Alles smaakt beter als je het kan verorberen met een vleugje zon en zuurstof. Wij tippen de fijnste plekken om deze zomer al fresco te dineren. 3 x kindvriendelijke restaurants met terras! 

‘t Vlierhof – kindvriendelijke restaurants met terras

Ruim dertig jaar zijn ze al bezig, Karine en Dominique van ’t Vlierhof. Eerst in de boerderij aan de overkant, daarna in het pand waar ze nog steeds zitten. Dat oogt onopvallend: typisch Vlaamse steenwegarchitectuur waar je zonder spijt voorbij zou rijden, als je niet wist dat er hier meer aan de hand was (het was Gault Millau die ons het geheim influisterde).

Het restaurant heeft een biologische moestuin om u tegen te zeggen, waar ’s zomers de pioenen bloeien naast de snijbieten. Vol opnieuw ontdekte vergeten groenten, maar ook royaal voorzien van eetbare bloemen en ander interessant groen. Karine doet de zaal, haar man bemant de keuken. Wat die keuken verlaat is van gastronomische kwaliteit én kinderen zijn welkom om het te komen verorberen.

Het seizoensmenu biedt keuze uit een versie met vis, vlees of vegetarisch, waarbij uitbundig en inventief gebruik wordt gemaakt van seizoensproducten en verse kruiden. Ook de verzorgde presentatie is een plus. Elk gerecht is verkrijgbaar in kinderportie, een ijzersterke strategie die veel meer restaurants zouden moeten hanteren. Tussen de gerechten door proberen de kinderen elkaar schaakmat te zetten in de tuin. Ze mogen ook de moestuin verkennen, maar Karine vraagt hen wel om op de paadjes te blijven, want ‘in zo’n moestuin zit héél veel werk’.

Op het terras zit je onder grote parasols, die zorgen voor schaduw als de temperaturen zich wat laten gaan. En anders binnen waar een landelijk chique sfeer hangt (als een waaier gevouwen servetten? Check!). Daar vind je ook een mooi assortiment van huisgemaakte siroop, gelei, gedroogde kruiden en azijn, alles op basis van ingrediënten uit de tuin.

’t Vlierhof, Hasseltsestraat 57A,
3740 Bilzen. Info: www.vlierhof.be

De Smidse – kindvriendelijke restaurants met terras

Vlakbij het prachtige Hallerbos in Vlaams-Brabant zit restaurant De Smidse, midden op de site van de Papiermolen van Herisem. De molen maakt deel uit van de voormalige kartonfabriek Winderickx in Alsemberg en heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1536. Het industrieel complex is tegenwoordig beschermd als monument en werd ook door de Europese Commissie erkend als erfgoed.

‘Ness en Peloes koken met respect voor grootmoeders recepten’

Het restaurant van Ness en Peloes zit in de oude smederij en het aanpalende magazijn. De rustieke sfeer binnen is niet te versmaden, maar vooral buiten in de heerlijke tuin – met gastvrije speelhoek voor de kinderen – is het goed toeven. Er wordt gekookt met producten uit de streek en met respect voor grootmoeders recepten.

De gespecialiseerde bierkaart is het vermelden waard, met onder meer Belgoo, ambachtelijk gebrouwen hoge gistingsbieren uit de regio. Ook het aanbod aan geuze – ‘de champagne van de Zennevallei’, wordt ons met de nodige trots verteld – is zeer uitgebreid.

‘Ter plaatse gerijpte ham van eigen kweek’

Het vlees is van eigen kweek en bereikt hongerige magen in allerlei hoedanigheden: steak, gehaktballetjes in tomatensaus, stoofvlees of ter plaatse gerijpte ham. Opteren de kinderen liever voor garnaalkroket of (al dan niet vegetarische) lasagne, dan is dat ook goed. De perfecte plek voor een zorgeloze zomerse avond, als je ‘t ons vraagt.

De Smidse, Fabriekstraat 23, 1652 Alsemberg. Info: www.desmidse1655.be

De Peerdevisscher – kindvriendelijke restaurants met terras

Wie ter hoogte van Oostduinkerke overvallen wordt door honger, kan dit euvel prima laten verhelpen bij Johan Casier en Corinne D’hulster. Hun Estaminet De Peerdevisscher is een replica van een vissersherberg uit de jaren twintig, en serveert gerechten die beslist niet replica zijn. Johan is zelf paardenvisser en Corinne is de dochter van paardenvissers Rosa en Eddy. Om maar te zeggen: hier weten ze waar ze mee bezig zijn.

Estaminet Peerdevisscher restaurant Oostduinkerke

Een groot terras met uitgestrekt grasveld komt van pas als je in het gezelschap bent van jongelui die graag eens de benen luchten. Ook binnen is het stemmig, op een Bokrijk-aan-zee-achtige manier. Het interieur doet de familietraditie alle eer aan, met grote foto’s van vissers te paard.

Het restaurant van een garnalenvisser, daar verwacht je garnalen als speerpunt van de menukaart. En die zijn er natuurlijk ook, maar de echte trots zijn de in royale hoeveelheden boter gebakken tongskes, recht uit de zee. Vergezeld van simpele sla en tomaten en, tot vreugde van het jongste grut, verse frietjes. Eerlijk en lekker eten, zonder franjes. Ouders kunnen zich ook nog verheugen in een Paardevisscher, een bruin bier van hoge gisting dat door brouwerij Strubbe speciaal voor de estaminet gebrouwen wordt.

Estaminet De Peerdevisscher, Pastoor Schmitzstraat 4, 8670 Oostduinkerke. Info: 058/51.32.57. Voor de zeetong moet je op voorhand reserveren.

Nog meer zin in kindvriendelijke restaurants? Check dan deze restaurants met een tuin en in Antwerpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.