Culinaire lockdown: 10 x take-out voor Moederdag
Eten, daar zijn wij dol op. Koken? Iets minder. We kennen er veel, mama’s die in de quarantaine elke dag met hun laatste restje energie weer die keuken intrekken om hun koters iets verantwoords voor te schotelen, na een hele dag als helpdesk voor schoolwerk en die daarbij hun eigen job ook nog gedaan moeten krijgen. Moeders verdienen het sowieso om gevierd te worden, maar in dit corona jaar nog iets meer. Wij helpen je graag op weg om van aanstaande Moederdag een Voederdag te maken, met tips in alle mogelijke gradaties van simpel tot geraffineerd: 10 x take-out voor Moederdag. Met altruïsme bonus bovendien, want: support your locals.
Take-out voor Moederdag in Antwerpen en omgeving
Copper
Wij missen ons hoofdkwartier verschrikkelijk. Dinsdagen zijn gewoon niet meer hetzelfde. Niets is sinds de lockdown nog hetzelfde natuurlijk, maar het wegvallen van onze wekelijkse brainstormlunches bij Annemiek vormt een ernstige bedreiging voor onze mentale gezondheid. Gelukkig zorgt ze deze week ook voor take-out voor Moederdag onder het toepasselijke motto ‘Leve Moeder!’

Op zondag 10 mei zwiert ze haar deuren open, maar niet meer dan op een kiertje, uitsluitend om af te halen: bloemen en huisgemaakt lekkers zoals confituur, rabarberpickles, daslookpesto, granola…. Voor meer info en bestellingen kan je terecht op: info@copper-antwerpen.be. Bestellen doe je voor vrijdag 14u.

Hart
Hart stal ons hart een tijd geleden, toen we nog dachten dat Corona gewoon een Mexicaans pintje was (en de dieren nog konden spreken, zouden we er haast aan toevoegen, zo veraf voelt die tijd nu). We waaiden er bij toeval binnen op een lange wandeling door de stad, en hadden iets te vieren (de verjaardag van ons Geweldige Greetje). Vegan is verduiveld lekker, was ons unanieme besluit na de lunch. Een babbeltje met eigenaars Melissa en Mario bevestigde al snel ons gevoel: hier wordt gekookt met een groot hart voor smaak. Helaas zagen ook M&M zich genoodzaakt tijdelijk de deuren te sluiten door het coronavirus. Gelukkig belet dat hen niet te blijven koken voor al wie er zin in heeft.
Tot ze weer open mogen, kan je er dus terecht voor take away menu’s. Bestellen kan t/m donderdag. Afhaalmoment is op zaterdag tussen 10u en 14u. Voor moederdag betekent dat dat je de boel even in de ijskast moet stockeren tot de volgende dag, maar dat lijkt ons geen probleem.
Wat krijg je zoal voor de kiezen?

Native
In virusvrije tijden is Native één van onze go to plekken om lekker en gezond te eten, al of niet met kinderen. Gelukkig is het restaurant nu ook gestart met take-out & delivery op vrijdag. Wat schaft de pot? De pot is een box, gevuld met lekkere dingen als vegan appetizers, natuurwijn, cider of kombucha. En, stipt Native aan, alle ingrediënten in de box zijn immuunboosters die je helpen gezond en veilig te blijven tijdens de pandemie. Gezond blijven door te aperitieven? Wij doen mee. Bestellen doe je via info@native.bio telkens voor donderdag om 18u. Ophalen gebeurt op vrijdag tussen 17u en 19u.

Hotel Jerom
Logeren zal voor later zijn, maar ontbijtliefhebbers hoeven niet op hun kin te kloppen als het aan Kato en Jorg van Hotel Jerom ligt. Wat serveren ze? Een ontbijtmand gevuld met allemaal verse dingen als bio appelsap van de boer, brood van Toon De Klerck, koffiekoeken, croissants, huisgemaakte lekkernijen, verse bio yoghurt en een verse fruitsalade. Er is een ontbijt voor mama (en papa mag ook mee eten, vooruit dan) maar ook eentje speciaal uitgedokterd voor de kinderen. Bestellen kan je hier.

Take-out voor Moederdag in Gent
Publiek
Publiek is het restaurant van Flemish Foodie Olly Ceulenaere en zijn eega Kelly Dehollander en serveert gastronomie op een niet-houterige manier. Het eten is wonderlijk lekker, met creatieve combinaties en originele smaken waarover je niet uitgepraat raakt. Ook de fijne natuurwijnen zijn een vermelding waard. In normale tijden kun je er ‘s middags lunchen, ’s avonds krijg je een 6-gangenmenu voor de kiezen. Maar dit zijn geen normale tijden.

En dus viert Publiek de mama’s dit jaar op een andere manier: serieus delicieus met take-out voor moederdag. Er is telkens één vlees- of vissuggestie, te combineren met groenten van het seizoen. Je kan kiezen tussen levering of zelf afhalen. Go check it out.

Madam bakster
Onze favoriete vegan draaischijf voor zoets pakt uit met een heuse brunchbox voor Moederdag. Dit zeggen ze er zelf over: ‘Ook in deze tijden moeten de liefste moeders gevierd worden! En daar helpen we graag een handje bij. Voor moedertjesdag ontwikkelden we een heerlijke brunch box waarmee je in een handomdraai de lekkerste brunch op tafel tovert. Haal je de box op in Gent? Dan storten we de leverkost van 5€ gewoon terug!’
Wat zit er in de box? Wakokosyoghurt met frambozencoulis en fruit – 200g huisbereide granola met chocolade en zeezout – alle ingrediënten om je eigen bagels te maken met de plantaardige spread van Pa’lais, huisbereide ‘eier’salade, rucola, dille, avocado en huisbereide vegan lox (gemarineerde wortel) – versgeperst fruitsap van Jucy – huisbereide pindakaas en confituur – alle ingrediënten om je eigen vegan pancakes thuis te bakken – ontbijt-crumble muffins – potje salted caramel popcorn en tot slot een klein taartje van de dag.

Steamy windows
Steamy Windows biedt z’n dumplings en buns aan in verschillende diepgevroren pakketten, die volgens hen op slechts 8 minuten kunnen worden gebakken of gestoomd. De kans dat je windows er echt steamy van worden, is dus eerder klein. Een foldertje geeft de nodige tips en tricks (of een stoomcursus – excuseer, deze konden we niet weerstaan). Bestellen doe je hier.

Take-out voor Moederdag in Brussel
Chicago
Julie Belaen en haar man Fouad Benarbia – ook de drijvende krachten achter het heerlijke en op en top kindvriendelijke restaurant Houtsiplou – creëerden met Chicago een puik familiebestendig café-restaurant. In pre-quarantaine tijden was het in de voormalige matrassenwinkel aan de Vlaamsesteenweg altijd goed toeven. Staan normaal gezien op de kaart: quiches, burgers, quesadillas, pasta’s, croques en salades. Achteraan de zaak zit ook een knus kinderhoekje, waar Nederlands-, Frans- en anderstalige koters al stoeiend verbroederden, voor corona roet in het eten kwam gooien.
Maar niet getreurd, samen met Vetro (wij waren al langer fan) bedacht Chicago een leuk Moederdag pakket met lekkers en moois. Cake en handgemaakte kopjes: what’s not to like?
De cake komt in de vorm van een financier met olijfolie en citroen, overgoten met witte chocolade ganache en gedroogde munt en basilicum. Het cadeau? Handgemaakte espresso kopjes uit Portugal, waarbij je de keuze hebt tussen 2, 4 of 6 kopjes, of alleen cake en geen kopjes. Bestellen doe je via e-mail naar info@chicagocafe.be voor vrijdagavond. Ook hier de keuze tussen zelf afhalen, zaterdag of zondag tussen 10u en 11u of levering aan huis tussen 11u en 13u.

Le Local
Met vork en mes de wereld veranderen? Dat doen de mensen achter het Brusselse restaurant Le Local, waar zero waste de gewoonste zaak van de wereld is. Op het bord, maar ook achter de schermen. Le Local is het soort restaurant waar je zin hebt om binnen te stappen. Zelfs als je niet weet dat het interieur volledig is opgetrokken uit gerecycleerd spul en het eten minimaal belastend voor de planeet. En het goede nieuws? Dat eten is dan ook nog eens érg lekker.
Helaas pindakaas: we mogen nu nergens binnenstappen, al zeker niet in een restaurant. Dus losten de dames achter Le Local het anders op. Op vrijdag bieden ze een apero box aan, om al die thuiswerkers te helpen een beter evenwicht tussen werk en privé te vinden, en op zaterdag een uitgebreide brunch box. Te bestellen via mail op reservation@lelocalbxl.be ten laatste vrijdag om 21u, af te halen zaterdag tussen 10u30 en 13u.

Nog meer take-out voor Moederdag
De Smidse
Wij kijken reikhalzend uit naar het moment dat we weer kunnen gaan wandelen in het Hallerbos en daarna eten in de zalige tuin van De Smidse in Alsemberg. Maar tot dat moment moeten we het doen met take-out voor Moederdag. De Smidse pakte het grondig aan en maakte speciaal voor alle mama’s een Moederdagmenu, met keuze uit een vlees/vis menu of een vegetarische versie. Wat houdt dat zoal in?
Lentesoepje met brunoise groentjes, scampi kruidenroom met verse kruiden uit de tuin of slaatje met feta en kruidendressing op basis van sojayoghurt, parelhoen met een peperroomsaus en opgewekte groentjes ‘eigen kweek’ of tajine met speltcouscous en kikkererwten, en als dessert een fruittaartje.
Maar liefst 4 gangen dus, te bestellen voor donderdag 7 mei 16u en af te halen op zaterdagavond 9 mei of op zondagmiddag 10 mei. Je kan trouwens ook bestellen voor een andere mama, en dan wordt dit door De Smidse bezorgd.
