Een kindvriendelijk restaurant, wat is dat?

Kinderen en restaurants, er is al wat inkt over gevloeid. Het tij begint stilaan te keren, maar het blijft een feit dat het gros van de Vlaamse horeca niet kindvriendelijk genoeg is. Een kindvriendelijk restaurant, wat is dat dan precies? Gaat het over speelhoekjes, kip met appelmoes en een tuin met trampoline? Of misschien toch over iets heel anders?  

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Chalet Robinson restaurant Brussel

Kindvriendelijk restaurant in Brussel: Eten op een eiland

Het is een feit dat er een en ander schort aan de restaurantervaring van wie z’n kroost wil laten delen in het plezier. Terwijl: kinderen hebben ook recht op goed eten. Thuis, maar ook op restaurant.

Zero waste keuken: Le Local

Kindvriendelijk restaurant: Zero waste en bomvol smaak

Zoals het er nu voorstaat, mag je als ouder al lang blij zijn als er een kinderkaart is. Daaruit blijkt immers dat het grut op z’n minst gedoogd wordt. Dat is altijd nog beter dan grimmige blikken moeten trotseren of steevast de tafel naast de toiletten toegewezen krijgen, omdat je het gewaagd hebt je kinderen mee te brengen.

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Toukoul restaurant Brussel

Kindvriendelijk restaurant: met je handen eten

‘Mogen kinderen ook eens wat anders dan de eeuwige spaghetti?’

Maar het met prikkeldraad omgeven reservaat van de kinderkaart, het blijft een dubieus geval. Fijn dat kinderen welkom zijn, absoluut. Maar mogen ze ook eens wat anders dan spaghetti, kip met appelmoes of balletjes in tomatensaus? Waar komt het idee vandaan dat kinderen een mensensoort zijn die geen boodschap heeft aan gevarieerd eten? Het gebrek aan creativiteit en de weinig toeschietelijke houding van veel restaurants zijn betreurenswaardig.

Het gouden hoofd restaurant Gent

Kindvriendelijk restaurant in Gent: lokaal geïnspireerde keuken

Open geest

Verfijnd en kwalitatief eten zou niet voorbehouden mogen zijn aan volwassenen. Het gaat tenslotte om veel meer dan voedsel tanken. Eetcultuur is een wezenlijk onderdeel van opvoeding. Het is een manier om niet alleen het smaakpalet van kinderen te vormen maar evengoed om hen te helpen een open geest te ontwikkelen. Wie op restaurant systematisch aangewezen is op curryworst of kip met appelmoes, heeft weinig kans zich te ontpoppen tot een fijnproever.

Kindertkaart kindvriendelijk restaurant

Kindvriendelijk restaurant: gastronomisch uit eten in Auberge Beau Séjour

‘Wie systematisch aangewezen is op curryworst of kip met appelmoes, krijgt weinig kans zich te ontpoppen tot een fijnproever’

 

Kindertkaart kindvriendelijk restaurant

Kindvriendelijk restaurant: Het Vlierhof

Dat is veel belangrijker dan de vraag of er ergens een speelhoek is. Voor een stuk zit het probleem nu net in het feit dat een kindvriendelijk restaurant gelijk wordt gesteld aan een plek met spaghetti en springkastelen. Daar is op zich niets mis mee, maar mag het alsjeblief iets meer zijn? Natuurlijk moet de liefde van twee kanten komen. We mogen ons als ouders ook wel eens vragen stellen bij het gedrag van onze kroost.

3x italiaans met kinderen_Casa Paglia

Kindvriendelijk restaurant: De beste Italiaan van Genk

Met het hele gezin uit eten gaan, begint met duidelijk te maken aan de kinderen dat ze zich op restaurant niet hetzelfde kunnen gedragen als thuis. Het kan nu eenmaal niet de bedoeling zijn dat het personeel zijn jongste cliënteel uit de designlampen moet gaan plukken, zoals een wanhopige restaurateur ons signaleerde. Dat is niet zozeer een probleem van de kinderen: het zijn de ouders die hen daar attent op moeten maken. Als kinderen dat begrijpen en zich weten te gedragen, dan zullen ze ook op meer plaatsen welkom zijn.

Wij vermoeden namelijk dat ze een pak slimmer zijn dan ze eruit zien.

Kindertkaart kindvriendelijk restaurant

Kindvriendelijk restaurant: ‘t Zwart Schaap

Onze favorieten in Brussel, Mechelen, Antwerpen en Gent.

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 thoughts on “Een kindvriendelijk restaurant, wat is dat?

  1. De reportage die nodig was te publiceren! Miskend thema, te weinig benut in België en ook te weinig geweten waar je best naar toe gaat. Een aftandse speeltuin of een curryworst met appelmoes is écht niet kindvriendelijk te noemen…. Hopelijk zet het een beweging in gang!

    1. Beste Kristof, dank voor je reactie. Er bestaat inderdaad een verkeerd beeld over wat kindvriendelijk is. Vaak draait het toch om het idee dat het ‘maar’ voor kinderen is, dus dat kwaliteit er niet toe doet. Laten we dat samen veranderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.