Vegan lunchen met kinderen in Gent

Vegan lunchen met kinderen? Challenge accepted. Wij gingen een dagje plantaardig in Gent en kwamen tot een paar interessante bevindingen. Met dank aan Foodstorms en Madam Bakster.

Vegan lunchen met kinderen

Veganisme. Vroeger deed het ons denken aan Prince, boze langharige studenten met een obsessie voor de schandaligheid van lederen schoenen, en ook wel een beetje aan bleke, licht gefermenteerde medemensen die je soms aantreft achter de verstoog van plaatselijke biowinkels. Je zou ze zo vijf frank geven (én een vitamine B12 supplement). Maar hey, de tijden zijn veranderd. Vraag maar aan Try Vegan.

Try Vegan

Foodstorms pop-up Gent
Die campagne wil ons allen bewuster maken van wat plantaardig eten kan betekenen en welke redenen er zoal zijn om meer planten te eten. Heel wat, zo blijkt. Om te beginnen is er natuurlijk de grote ecologische voetafdruk van dierlijke producten. De milieugevolgen van de intensieve veeteelt en de zuivelindustrie laten zich raden: van CO2- en methaanuitstoot tot bodemvervuiling, hoog waterverbruik en ontbossing.

Dat onze grootschalige consumptie van vlees, melk en kaas ook serieus dierenleed met zich meebrengt, was al wel een tijdje duidelijk. En dan hebben we het nog niet gehad over welvaartsziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en sommige kankers, die gelinkt worden aan bewerkte vleesproducten en rood vlees.

Wij gingen een dagje plantaardig in Gent en ontdekten drie dingen:

-veganistisch eten én gevoel voor humor hebben, dat kan tegenwoordig gewoon

-ook kinderen lusten daar wel (zuivelvrije) pap van

-planten zijn verdomd lekker

Vegan lunchen met kinderen

Foodstorms pop-up in NEST

Op de bovenste verdieping van de voormalige bibliotheek aan ‘t zuid – bedankt voor bewezen diensten en inmiddels vervangen door De Krook – serveren chef Kevin Storms en zijn medestanders plant-based great food.

‘Dus geen bolognesesaus? En ook geen kip met appelmoes?’ informeren de kinderen met lichte melancholie in hun stem. Veel hebben we niet verteld over de plek waar we gaan lunchen. Dit biedt een belangrijk strategisch voordeel: ze hebben simpelweg niet de tijd gehad om erover na te denken en tegenwerpingen te maken. Op het moment dat we aan tafel zitten is het te laat om te bedenken dat ze eigenlijk meer zin hebben in vol-au-vent met frietjes.

De beknopte kaart vermeldt voedzame dingen als pompoensoep, toast champignon, pasta, seitanstoofpot met gebakken aardappelen, broccoli en witloofsalade, en een salade met rode biet. Felix wil graag de pasta met prei en noten in roomsaus. Met Mirtha en Lucy gooien we het op een akkoordje: we bestellen van elk gerecht eentje, zodat ze van alles eens kunnen proeven en hun eigen bord kunnen samenstellen.

Dat leidt tot opmerkelijk veel ‘mmmms’, ‘geef je de biet eens door?’ ‘en wow, lekker.’ Het beslissende oordeel komt van Felix – thuis bijgenaamd De Vleeslapeter, met dank aan Roald Dahl: ‘Dit … ‘ (wij houden met spanning onze adem in) ‘zou ik wel een paar dagen per week kunnen eten.’

Terwijl wij het weidse uitzicht over Gent op ons laten inwerken en een plaatselijk drankje met de naam Yugen drinken, gaan de kinderen op onderzoek tussen de zwevende boeken en de fascinerende wc’s van de oude bieb. Ze hebben zo lekker en veel gegeten, dat ze zelfs niet aan een dessert denken.

Foodstorms is open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12u-14u en 18u-22u. NEST doet trouwens nog andere dingen dan verrukkelijk eten serveren. Er zijn concerten, lezingen, danslessen… Nog tot en met 31 maart.

Update: deze pop-up is intussen voorbij, maar wij kijken uit naar nieuwe initiatieven van het bedrijvige team achter Foodstorms. Veganistisch eten met kinderen is namelijk in de eerste plaats een kwestie van lekker eten.

Madam Bakster

Aangezien een mens in de chaos van alledag niet overeind blijft van planten alleen, richten we de blik op de guiltfree bakery van Madam Bakster. Haar koffiehuis is een draaischijf voor ‘gezonde, suikervrije en veganistische desserts’ en daarmee de geknipte plek om eens te checken hoe plantaardige taart smaakt.

Heerlijk, vinden wij (nochtans grote voorstanders van alles waar massa’s boter in zit). Anders, stippen de kinderen aan, maar ook lekker. Passeren ons bord: Camille (citroen en avocado), Raymond (chocolade en framboos), Naomi (matcha en yoghurt) en Ludo (karamel en chocolade).

De matcha latte erbij geeft ons het gevoel dat we eventjes pal met de tijdsgeest samenvallen. Een beetje zoals dat moet geweest zijn toen iemand in de jaren negentig een hapje nam van een zongedroogde tomaat.

Koffiehuis Madam Bakster, Brabantdam 142 in 9000 Gent. Open van woensdag tot zondag van 10 uur tot 18 uur.

Nog meer zin in lunchen met kinderen? Probeer deze gezonde adresjes om te lunchen met kinderen in Antwerpen of Utrecht.

BewarenBewaren

2 thoughts on “Vegan lunchen met kinderen in Gent

  1. Schitterend, ik moet zo lachen met je schrijfwijze en de coole foto’s erbij. Echt de max, ik ben blij dingenzoekers ontdekt te hebben! (via boek id standaard boekhandel)

    1. Dag Marjolein, waw, dat maakt ons ook heel blij! Jij gaat je deze zomer geen moment vervelen… Groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.