Zomer in België: 3 x ijsjes eten

Ijsjes eten? Dat willen we allemaal! Dit soort temperaturen vraagt nu eenmaal om steenkoude versnaperingen. Speciaal voor alle Bezwete Belgen die kreunen onder de nu wel héél lange hittegolf, tippen we 3 x lekkere ijsjes in Antwerpen, Limburg en Oost-Vlaanderen. De allerlekkerste die we konden vinden (we weten het, het is een harde job die journalistiek), gemaakt van schapenmelk, paardenmelk en koemelk. 

Ijsjes eten bij Het Vaneleke

In deze Kempense schapenboerderij zit je gebeiteld voor een uit de kluiten gewassen coupe aardbeien – inderdaad, we zijn vlakbij Hoogstraten – maar evengoed voor een hoorntje met pakweg vlierbes- en straciatella ijs. Kinderen verorberen bij het Vaneleke doorgaans snel hun ijsjes en gaan vervolgens hun gangen op de trampolines in de tuin van de boerderij.

Zo’n ijsje van schapenmelk is overigens verrassend licht: nergens is dat baksteengevoel te bekennen dat je wel eens kan hebben na het consumeren van koemelkproducten. ‘Dat komt’, legt Nele Bellens uit, ‘doordat schapenmelk een heel andere samenstelling heeft.’ In de stal is haar man intussen de schapen aan het melken, alsof hij nog even de ultraversheid van zijn hoeveproducten wil illustreren.

Ijsjes eten bij Filippus Paardenmelkerij

Het terras en de kleine speelhoek bij Filippus Paardenmelkerij in het Oost-Vlaamse Maldegem kunnen rekenen op de goedkeuring van de jeugd van tegenwoordig. Een voltreffer zijn ook de huisgemaakte ijsjes van paardenmelk die gastvrouw Heidi De Baerdemaeker voor je schept. ‘We hebben hier niks van de kip en niks van de koe’, vat ze het bondig samen. Waarom zou je ook, als je omringd bent door stevige Belgische Warmbloedpaarden?

Logeren met kinderen: Filippus paardenmelkerij
Logeren met kinderen: Filippus paardenmelkerij

Het aanbod aan ijsjes bestaat uit aardbei-roos, framboos, mokka, speculaas, vanille en chocolade. De smaak is lichter dan gewoon ijs, het lijkt meer op sorbet. Daar zal het vetgehalte van slechts 1% zeker niet vreemd aan zijn. Paardenmelk beschikt over een resem troeven, aldus Heidi. Het bevat een grote dosis probiotica, werkt leverzuiverend, is goed voor de huid en tegen cholesterol en kan verlichting brengen bij mensen die chemo ondergaan. What ‘s not to like?

Ijsjes eten bij Franciscushof

Ijsjes en pony’s: twee dingen die altijd werken bij kinderen. Linde en Dominique van het landelijke Franciscushof in het Limburgse Sint-Huibrechts-Lille bij Neerpelt hebben dat goed begrepen. In dit ijssalon annex dierenboerderij kunnen de jongelui zich amuseren op het erf, met de blitse gocart of tikkertje spelen in de struiken.

Het dagelijks vers en ambachtelijk gefabriceerde ijs – verkrijgbaar in duizend-en-één smaken – is erg lekker. Keuze te over: van een ijsbeker tot een junior dame blanche, een aardbeiencoupe of een coupe met vers fruit. Voor de groten onder ons zijn er mogelijkheden off the beaten track, zoals een dame blanche met marsepein of advocaat. Heb je het gevoel dat er no tomorrow is? Ga dan gerust voor een dame blanche extra – met acht bollen ijs.

Zin in tips om origineel te logeren met kinderen? Check dan de boomtenten en het kampeervlot!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.