Archeologisch museum Ename

Is het Archeologisch museum Ename leuk voor kinderen? Wis en waarachtig, ja. Aan een schilderachtig pleintje in het hart van het landelijke Ename, trekken we de deur van het kraakwitte 19de-eeuwse museumgebouw open.

Binnen worden elementen uit het plaatselijke dorpsleven geëvoceerd, van de vroege middeleeuwen tot nu. In de streek opgegraven voorwerpen worden per periode gepresenteerd. Net omdat het om zulke prozaïsche zaken gaat, hebben de kinderen geen enkele moeite om zich erin te verdiepen. Zo ontdekken we dat in de 13de eeuw de knoop werd uitgevonden. Oké, het is niet het wiel, maar we kunnen ons best voorstellen dat dit een revolutie in zakformaat betekende.

Gestorven beeld

De kinderen vergapen zich aan archeologische vondsten als een kam, een ketting, een schedel, een schoen, een cent. ‘Hier staat een beeld dat gestorven is’, stelt Mirtha medelevend vast. Verderop is er een feest aan de gang. Levensgrote poppen schuiven aan tafel voor een middeleeuws festijn, met archetypes als de Heer van Ename, een Friese Handelaar, een Boer, Pastoor Schuermans, een Visser, de Dienstmeid…

‘In de keuken zien we een zwaan hangen, klaar voor de pan’

Bij de tentoongestelde objecten hoort een knop: druk je die in, dan krijg je het filmpje te zien van het personage dat bij dat object hoort. Voor deze monologen werden acteurs ingeschakeld als Hubert Damen, Marc Van Eeghem, Myriam Mulder en Kris Cuppens. In de volledig geënsceneerde keuken zien we een zwaan hangen, klaar voor de pan. Arme zwaan, zuchten de kinderen. Ach, die Middeleeuwers moesten toch ook eten, proberen we. Ja, zeggen ze, maar een boterham is toch ook lekker?

Provinciaal Archeologisch Museum Ename, Lijnwaadmarkt 20, 9700 Ename. Info: 055/30.90.40, www.ename974.org

Zin in meer avontuur? Huur eens een Deux Cheveaux.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *