Museum van Deinze en de Leiestreek

Met een verblufte uitdrukking op hun gezicht staan de kinderen collectief te staren. Het is het metersbrede schilderij De Bietenoogst van Emile Claus dat hen in de ban houdt. Het Museum van Deinze en de Leiestreek weet blijkbaar hoe het jonge bezoekers moet imponeren.

Conservator Trui Galle geeft het drietal een rondleiding door de vaste collectie van ‘haar’ museum. In haar kunstminnende hart heeft deze dame duidelijk ook een plekje voor kinderen gereserveerd. ‘In welk seizoen speelt dit tafereel zich af?’ vraagt ze hen. ‘Het ziet er nogal miezerig uit’, merkt Felix op. ‘En die mevrouw warmt haar handen’, zegt Mirtha. Winter, dus. Zo leren ze kijken met liefde voor detail, met oog voor het verhaal achter de verf.

Kinderstreek

Leuk aan dit museum is dat het niet bij kijken alleen blijft, want kinderen staan er nu eenmaal niet om bekend dat ze graag uren na elkaar naar schilderijen kijken. In het gezellig ingerichte atelier Kinderstreek gaan ze zelf aan de slag. Alles wat ze daarvoor nodig hebben is hier voorradig, van kleurpotloden tot papier en plankjes. Even geduld en ze steken Emile Claus en collega’s naar de kroon.

‘Tinnen soldaatjes zijn de Playmobil van vroeger’

Boven is er verder een afdeling volkskunde, die ruim voldoende boeiends te bieden heeft om jonge bezoekers te verleiden: een knappe collectie oude kinderwagens, een klasje uit lang vervlogen tijden, oude weefgetouwen uit de gloriedagen van de plaatselijke zijdeindustrie en tinnen soldaatjes (‘de Playmobil van vroeger’, zegt Trui Galle). Naast de vaste collectie zijn er hier ook interessante tijdelijke tentoonstellingen te vinden.

Museum van Deinze en de Leiestreek, L. Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze, 09/381.96.70, www.mudel.be

Gidsbeurten voor gezinnen moeten op voorhand gereserveerd worden.

De beste tips om te doen, eten en logeren in heel België vind je in ons boek.BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *