Breaking news: Het boek voor ontdekkingsreizigers in België

Gelukkig hoeven boeken geen afstand te houden. Ze mogen zelfs reizen! Zopas arriveerde ons gloednieuwe ‘Het boek voor ontdekkingsreizigers in België’ en we kunnen er duidelijk over zijn: het is een beauty. Tjokvol heerlijke plekken om in eigen land te ontdekken, met veel bijzonder logeren, natuur en een vleugje stad. Voor families met kinderen, tieners, tantes, oma’s, nonkels en neven. Oké, voor iedereen dus.

Inderdaad, wij maakten dus in volle pandemie een nieuw boek. Hoe dat zo kwam? Daarvoor schakelen we even terug naar 2019. De herdruk van ons vorige boek ‘België voor kinderen en hun baasjes’ raakte stilaan op, maar de vraag bleef. Gaan we voor een derde druk, vroegen we ons af, samen met onze uitgever Luster. Of kiezen we voor een nieuw boek? De keuze was snel gemaakt. Ontdekkingsreizigers herkauwen niet graag. Het idee om weer een boek te maken deed ons kwispelen (vergeef ons onze voorliefde voor huisdiermetaforen, allemaal de schuld van die kinderen en hun baasjes).

Het startschot klonk in december 2019: met een luide pang staken we van wal met research en reportages. Al snel ontdekten we dat er zoveel mooie dingen waren bijgekomen in België. Het bewustzijn rond lokaal geluk en duurzaamheid was duidelijk aan het evolueren. Was het tien jaar geleden – bij het maken van ons eerste boek – soms nog zoeken naar een naald in een hooiberg, dan kregen we nu het gevoel dat ze met de prachtplekken naar ons hoofd gooiden. Al merkten we ook nu weer dat een aantrekkelijk beeld op Instagram nog niet betekent dat iets ook écht de moeite is. Elke locatie zorgvuldig zelf gaan checken en uittesten – soms meerdere keren – is van bij het begin onze strategie geweest en ook deze keer weken we daar geen duimbreed vanaf. Alles wat je in het boek aantreft is door onze strenge Dingenzoekersfilter gepasseerd. 

Dat was dit keer nog wat complexer dan anders. Net toen we op kruissnelheid aan het raken waren met dit boek, kwam een virus de pret bederven. Alles ging dicht. Wij werden reporters aan de ketting. Maar daar werd het boek uiteindelijk alleen maar beter van. Het betekende nog meer en grondiger research, en ook ontdekten we sneller de plekken waar veerkracht en creativiteit zegevierden. Het was niet altijd simpel voor ons als schrijver en fotograaf: zo nauw samenwerken en toch afstand moeten houden. Maar met handgel, mondmasker en veel goede wil lukte dat uiteindelijk wonderwel. 

Het is voor iedereen een moeilijke tijd. Wij hopen een beetje licht in de duisternis te brengen door te laten zien dat er in België zoveel schoonheid te vinden is. Dat het de moeite waard is die samen te ontdekken, ook als reizen naar het buitenland straks weer kan.  

Afspraak in je favoriete boekhandel?

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren