Brussels erfgoed voor architectuurfans

CIVA

Fans van internationale hedendaagse architectuur en het Brusselse landschap moeten hun neus eens binnensteken bij CIVA. Dat is een museum, archief en bibliotheek waar je schitterend uitgediepte tentoonstellingen te zien krijgt, boeken rond architectuur en stedenbouw op de kop kan tikken en kinderen het Brussels erfgoed kan laten ontdekken in de knap opgezette kinderstad.

Hou hun website in het oog voor de vele leuke workshops, nocturnes en lezingen.

CIVA, Kluisstraat 55, 1050 Brussel. Info: www.civa.brussels

Hortamuseum

Het woonhuis en atelier van Victor Horta in Sint-Gillis, door de architect rond 1900 gebouwd voor zichzelf en zijn gezin, is een klassieker. Het Hortamuseum barst dan ook van het Art Nouveau spektakel en is daarmee een ideale kennismaking voor kinderen en jongeren met die zwierige architecturale stijl. Het interieur is wonderwel bewaard gebleven en waar nodig gerestaureerd, zodat je het gevoel hebt dat Horta hier nog maar gisteren inderhaast vertrokken is. Af en toe zijn er tijdelijke tentoonstellingen, maar de grote trekpleister blijft toch vooral het huis zelf. 

Hortamuseum, Amerikaansestraat 25, 1060 Brussel (Sint-Gillis). Info: www.hortamuseum.be

Villa Empain

De monumentale Villa Empain in Ukkel heeft een bewogen leven achter de rug, maar is na restauratie weer in volle vorm. Het wonderlijke art deco-bauhaus pand dateert uit 1930 en werd gebouwd voor de jonge – schatrijke – snaak Louis Empain, zoon van een zakenman (uiteraard). Het leven van de villa kende wat dieptepunten, zoals bezetting door de Duitsers en leegstand. Maar daar merk je niets meer van als je met begerige blik door de elegante ruimtes wandelt, mijmert in de tuin of naar het magnifieke zwembad kijkt (en je afvraagt of dat niet wat jammer is, een zwembad waar nooit nog iemand in zwemt). Veel heb je alleszins niet nodig om je hier de sfeer in de jaren dertig voor te stellen.

Villa Empain, Franklin Rooseveltlaan 67, 1050 Brussel. Info: www.villaempain.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.