Slapen in het bos: boomhut in de Kempen

De ene boomhut is de andere niet. Wij troffen in een Kempens bos kwaliteit van de bovenste plank (om in houtjargon te blijven).

De wereld bestaat uit dromers en doeners, maar er zijn zo van die mensen die er op miraculeuze wijze in slagen beiden te zijn. Boomverzorger-huttenbouwer Bram en zijn vriendin Karen zijn zo’n mensen. Tijdens een vakantie met hun pasgeboren zoon George, vier jaar geleden, begonnen ze luidop te dromen. Het moest iets met een bos en hutten worden natuurlijk, en ook een plek waar mensen onbekommerd kunnen rondhangen. Heel wat liters zweet en vermoedelijk een paar ferme splinters later is hun boomhuttenkamp Tree Lodge in Retie een feit.

Bad in boom

Bram bouwt alles op het bosrijke terrein zelf, en dat merk je aan het oog voor detail zodra je de deur van zo’n hut opentrekt. De stijl en warmte waarmee dit hele project is opgezet, spat er dan ook vanaf. Zijn de boomhutten opgetrokken uit hout, dan toch zeker ook uit een behoorlijke portie puur enthousiasme, schatten we.

De Tjiftjaf charmeert met zijn rustieke Canadese uitstraling, die een klassiek uiterlijk combineert met een knus en luxueus interieur. De state-of-the-art keuken in deze boomhut nodigt uit tot boskoken en het monumentale bad in de slaapkamer dan weer tot urenlang weken en mijmeren.

Hot tub

Verderop in het bos staat de Bonte Specht, die wat strakker in zijn vel zit en een meer hedendaagse look heeft. Deze hut is gebouwd uit verpakkingshout van overzeese scheepsladingen. Bram ging het hout liefdevol te lijf tot het klaar was voor een tweede leven. En wat voor eentje! Onvergetelijk is alvast het zicht op de Kempense sterrenhemel vanuit de hot tub op het terras, die door een vriend van hem werd gebouwd.

‘Ik ben geen eco warrior‘, aldus Bram, ‘maar ik wil het duurzame aspect in dit verhaal toch meenemen waar mogelijk.’ Concreet betekent dit dat hij bijvoorbeeld oude ramen recycleert uit een gebouw in Roeselare en die eigenhandig opknapt. Circulaire economie heet dat dan, en die oude ramen zijn ook gewoon ongelofelijk mooi en karaktervol.

Nog goed om te weten: elke boomhut is goed geïsoleerd en kan je verwarmen (zowel met houtkachel als elektrisch), wat ook een herfstig of winters weekend in dit bos tot een aanrader maakt. Het domein is volledig omheind, dus gezinnen met jonge kinderen kunnen op twee oren slapen.

2 thoughts on “Slapen in het bos: boomhut in de Kempen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.