Wandelen in het wild: de kloof van Fondry des chiens

Wij Belgen zijn toch een grappig volkje. Fondry des Chiens wordt in bepaalde middens – en met een uitgestreken gezicht – ‘de grand canyon van België’ genoemd. Gevoel voor surrealisme, daarvoor moet je toch wel in ons land zijn. Al moeten we toegeven: er is wel iets van, van die canyon. Laten we zeggen dat het maar een piepklein beetje overdreven is. Yes we canyon!

Feit is dat niets je voorbereidt op de verbluffende schoonheid van dit natuurfenomeen in het Natuurpark van Viroin-Hermeton. Het grondgebied van dit natuurpark werd twee jaar geleden nog ferm uitgebreid en strekt zich uit over de gemeenten Viroinval, Philippeville en Couvin in de laars van Henegouwen.

Miljoenen jaren van erosie zorgden voor een 20 meter diepe kloof in de kalksteen. In die kloof kan je afdalen en rondwandelen. Je ziet er fossielen in de rijkgeschakeerde kalkrotsen, tal van bijzondere planten en vogels. Een magische plek, en het is overigens ook prima picknicken op het bankje vlakbij.

In de buurt van de canyon heb je een ruime keuze aan bewegwijzerde wandelingen, ook voor Nordic Walking trouwens. Afstanden variëren van 3 km tot 12 km en leiden je langs een wisselend landschap van bossen, velden, een pittoreske ruïne hier en daar en natuurlijk het maanoppervlakachtige rotslandschap waaraan de Fondry zijn bestaan dankt.

Een perfecte plek om tieners mee naartoe te nemen ook, want dit natuurfenomeen levert spectaculaire beelden op voor Instagram. Alweer een goede manier om het taboe op het W-woord te doorbreken.

Fondry des Chiens, Rue Orgeveau, 5670 Nismes. Info: walloniebelgietoerisme.be

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.