Corona wandelen: De 4 beste wandeltochten in Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal Park Hoge Kempen is het enige Nationaal Park van ons land en kan bezocht worden via zes toegangspoorten, die allemaal hun eigen vorm van natuurbeleving te bieden hebben. Rode draad is het mijnverleden van de streek: het verhaal van een door de mens getransformeerd landschap. Naast Lieteberg, waar je het blotevoetenpad vindt en Kattevennen, waar Cosmodrome zit, zijn er ook nog Connecterra, Mechelse Heide, Station As en Pietersheim. Een weelde aan heroverde natuur om in te wandelen, fietsen en ravotten. Voor kinderen vanaf zeven jaar zijn er de B’Oscars, uitgestippelde wandelingen met opdrachten, verspreid over het hele Nationaal Park. Corona wandelen: De 4 beste wandeltochten in Nationaal Park Hoge Kempen

Corona wandelen: Station As

Wie het Nationaal Park verkent vanuit toegangspoort Station As, krijgt meteen het charmante stationnetje te zien – met een terras boenk op de sporen. Als eerste station van Limburg was het 150 jaar geleden al een hub voor de streek. Vlakbij zit een 31 meter hoge uitkijktoren, die niet alleen 360° zicht biedt op het omringende groen, maar ook op hoe de omgeving er vroeger uitzag: 3D foto’s in een viewer katapulteren je naar het heidegebied dat het ooit was, en vervolgens naar de mijnbouw, met de terrils van Winterslag, Waterschei en Zwartberg.

Wat wandelen betreft, is de groene lus (3,4 km) geschikt voor families: je passeert een geologische wand in een voormalige grindgroeve, een houten speeltuin midden in het bos en… hertjes! Als je geluk hebt, zoals wij. Stappers met meer ambitie kunnen kiezen voor de rode wandeling van 12,2 km, zo’n drie uur wandelen. Ook voor een fietstocht door het Nationaal Park is dit een ideale toegangspoort.

Toegangspoort Station As, Stationsstraat 124, 3665 As. Info: www.nationaalparkhogekempen.be/nl/toegangspoorten/station-as

Corona wandelen: Pietersheim

Vertrekpunt voor toegangspoort Pietersheim is de gelijknamige prinselijke ringwaterburcht uit de 12de eeuw, waarvan nu enkel nog decoratieve ruïnes overblijven. Er is een museum dat voor kinderen het spel ‘Ridders gezocht’ aanbiedt. Op de plek waar ooit de kasteelhoeve stond, kan je nu een charmant jachtpaviljoen bewonderen. Maar natuurlijk kom je hier voor het groen, en daarvoor heb je keuze uit een achttal wandellussen van uiteenlopende lengte. Twee springen eruit: de rode wandeling Pietersheim Bos (11,4 km) brengt je langs beukendreven, uitgestrekte bossen en een vlonderpad, terwijl Pietersheim Heide in het noorden van het gebied inzoomt op de Zijpbeekvallei en Neerharerheide.

Toegangspoort Pietersheim, Winterslagstraat 87, 3600 Genk. Info: www.nationaalparkhogekempen.be/nl/toegangspoort/pietersheimProjectbureau Nationaal Park Hoge Kempen, Winterslagstraat 87, 3600 Genk. Info: www.nationaalpark.be

Corona wandelen: Mechelse Heide

Mechelse Heide is de meest ‘puur natuur’ toegangspoort van het Nationaal Park. Dit heidegebied kleurt tijdens de zomer fluweelpaars en brengt je langs een onwerkelijk landschap van oude grind- en zandgroeves, die bijna als verlaten filmdecors aanvoelen. Je hebt keuze tussen zeven wandellussen, afhankelijk van hoe groot je wanderlust is. Bijzonder vermeldenswaard is het zandloperpad voor rolstoelgebruikers. Dit mooi verzorgde parcours van anderhalve kilometer loopt door de voormalige zandgroeve en geeft een smaakje van de verschillende biotopen, met onder meer een vogelkijkwand en een vlonder.

Toegangspoort Mechelse Heide, Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen. Info: www.nationaalparkhogekempen.be/nl/toegangspoorten/mechelse-heide

Corona wandelen: Connecterra

Natuur in België: Connecterra

Als hoofdtoegangspoort heeft Connecterra een serieus streepje voor: in het natuurgebied dat ontstond na de sluiting van de mijn van Eisden valt heel wat te ontdekken. Een goed idee is om dat te doen onder begeleiding van een ranger, die het gebied op z’n duimpje kent en honderduit kan vertellen over de bomen, planten en bloemen die er groeien. Er zijn zeven verschillende rangertochten te boeken, die allemaal draaien rond actieve natuurbeleving en dus met een ‘niet-saai’ garantie komen.

Natuur in België: Connecterra
Natuur in België: Connecterra

Toegangspoort Connecterra, Zetellaan 54, 3630 Maasmechelen, www.connecterra.be. De rangertocht moet je zo’n drie weken op voorhand reserveren en is bedoeld voor een groep van max 20 personen.

Natuur in België: Connecterra

Nog meer Corona wandelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.